Hodowla i użytkowanie koni 5 sem. obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
20/21Z | |||||
H.5s.DHiAR.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Do prowadzenia świadomej hodowli konieczna jest dokumentacja, identyfikacja i rejestracja zwierząt. Konie jako gatunek szczególnie związany z człowiekiem, a także mało liczny – jest traktowany w sposób bardzo zindywidualizowany. Rodowody koni sięgają kilkunastu, a czasem ponad dwudziestu pokoleń wstecz. Przedmiot ma na celu przedstawienie – dokumentacji, programów i ksiąg hodowlanych oraz przygotowanie jej uczestników do korzystania z nich, co pozwoli na przygotowanie do pracy z jaką mogą się spotkać na stanowisku hodowcy w stadninach koni, ośrodkach hodowlanych lub w małych prywatnych gospodarstwach. |
|
|||
H.5s.HODDR.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z krajową produkcją drobiarską oraz podstawowymi rasami różnych gatunków drobiu. Przedstawienie charakterystyki cech biologicznych ptaków domowych. Zaprezentowanie zasad prowadzenia stad towarowych różnych gatunków drobiu. Zdobycie przez studentów umiejętności prowadzania sztucznych lęgów oraz organizacji produkcji mięsa i jaj konsumpcyjnych. Opanowanie zdolności pozyskiwania ejakulatów, oceny jakości jaj konsumpcyjnych oraz wydajności rzeźnej drobiu.. |
|
|||
H.5s.HMPRZ.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka biologiczna gatunku Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec i kóz w Polsce Biologiczne uwarunkowania procesu rozrodu i laktacji małych przeżuwaczy Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego Produkty z mleka owczego i koziego w Polsce i na Świecie Metody utrzymania owiec i kóz z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych Koszarowanie metoda nawożenia i utrzymania hal górskich. Owce w ochronie krajobrazu Uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej w Polsce |
|
|||
H.5s.HPiKO.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie studentom podstaw hodowli i użytkowania psów i kotów. Szczególna uwaga zwrócona zostanie na różnice międzygatunkowe i międzyrasowe (anatomiczne i etologiczne), formalne aspekty rozmnażania i ochrony, organizację hodowli i użytkowania psów i kotów. Podane zostaną podstawowe zasady żywienia i rozrodu oraz odchowu młodych. Studenci zapoznają się z podstawami prawidłowej pielęgnacji tzw. komercyjnej i wystawowej a także aktami prawnymi regulującymi zasady hodowli tych zwierząt. |
|
|||
H.5s.HTC.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowuymi informacjami dotyczącymi hodowli i chowu trzody chlewnej |
|
|||
H.5s.ODZRE.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Racjonalny odchów źrebiąt jest nieodłącznym elementem kulturalnej hodowli koni. Musi odbywać się on w środowisku sprzyjającym prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi młodego organizmu ze szczególnym uwzględnieniem żywienia, pielęgnacji i treningu. Przedmiot ma zatem na celu przedstawienie studentom zasad i reguł związanych ze wzrostem i rozwojem młodych koni, mających na celu zapewnienie źrebiętom jak najlepszego środowiska w którym będą się one rozwijać. |
|
|||
H.5s.PIEKO.SI.HZOKY |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Człowiek korzystając z pracy koni, ma obowiązek zapewnić tym zwierzętom nie tylko paszę i wodę, ale również godziwe warunki bytowe, łącznie z zabiegami pielęgnacyjnymi w trosce o ich zdrowie. Dlatego też studenci zapoznają się z potrzebami koni w odniesieniu do pielęgnacji ich skóry i owłosienia oraz kopyt, a także z potrzebami tych zwierząt w zakresie pielęgnacji równowagi psychicznego. Na prowadzonych ćwiczeniach studenci zapoznają się zasadami pielęgnacji koni, podstawowym sprzętem, a także będą wykonywać samodzielnie zabiegi pielęgnacyjne przy koniach. Ponadto będą uczestniczyć w pokazowych zajęciach z zakresu pielęgnacji zębów u koni. |
|
|||