Biotechnologia, 7 sem. stacjonarne, obowiązkowe (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021 21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
20/21Z | 21/22Z | |||||
B.7s.REM.SI.BBTSX |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Dokładne określenie procesów metabolicznych zachodzących w komórkach i interakcji wszystkich układów fizjologicznych. Student pozna etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu. |
|
||||
B.7s.TRR.SI.BBTSX |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie technik transformacji komórek roślinnych oraz metodyka uzyskiwania roślin genetycznie modyfikowanych. Poznane zostaną geny selekcyjne i markerowe oraz użytkowe wprowadzone do roślin, odmiany transgeniczne w doświadczeniach i uprawie. Przepisy prawne regulujące badania nad GM roślinami i współistnienie odmian GM w środowisku. W czasie ćwiczeń studenci zapoznają się z wektorowymi technikami transformacji roślin z użyciem Agrobacterium, selekcji i regeneracji roślin transgenicznych oraz ich identyfikacji. |
|
||||
B.7s.TRZ.SI.BBTSX |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Głównym celem przedmiotu jest omówienie procesu transgenezy oraz scharakteryzowanie głównych metod wykorzystywanych do pozyskania zwierząt transgenicznych, a także omówienie ich praktycznego zastosowania. |
|
||||