Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prewencja weterynaryjna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.9s.PW.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0841) Weterynaria Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Prewencja weterynaryjna
Jednostka: Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot poświęcony jest zganieniom i sposobom utrzymaniem wysokiej odporności i oporności ogólnej (prewencja) i specyficznej zwierząt gospodarskich. W pieszym semestrze zajęć poruszone zostaną tematy związane z wpływem czynników środowiskowych na zdrowie zwierząt i metodo kształtowania mikroklimatu. W semestrze drugim szczególną uwaga zwrócona będzie na sposoby zarządzania zdrowiem, profilaktyką weterynaryjną, programami szczepień i bioasekuracją na fermach poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Wstęp do prewencji i profilaktyki weterynaryjnej. Podstawy prawne

Fizykalne drogi utraty ciepła przez organizm zwierzęcy Termoregulacja organizmu. Czynniki kształtujące komfort termiczny organizmu

Środowisko powietrzne a zdrowie zwierząt. Wilgotności powietrza i jej wpływ na zdrowe zwierząt. Zanieczyszczenia gazowe i pyłowe w budynkach inwentarskich

Fotoklimat i promieniowanie słoneczne a zdrowie zwierząt

Wpływy geochemiczne i geobiotyczne na zdrowie i wydajność zwierząt

Geopatyczne i elektromagnetyczne oddziaływania na organizmy zwierząt

Hałas w produkcji zwierzęcej.

Wpływy czynników barycznych

Pomieszczenia dla zwierząt w aspekcie dobrostanu zwierząt

Metody wykonania pomiarów parametrów mikroklimatycznych

Zasady działania wentylacji i podstawy projektowania wentylacji w pomieszczeniach dla zwierząt

Zasady gromadzenia danych i wypełnianiami raportu oceny budynku

Kompleksowa ocena warunków utrzymania zwierząt, oceny budynku oraz zasad przestrzegania bioasekuracji – zajęcia terenowe

Przygotowanie raportów oceny gospodarstwa

Metody wykonywania dezynfekcji dezynsekcji i deratyzacji

Literatura:

Kołacz R., Dobrzański Z. "Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich” Wyd. AR Wrocław,Wrocław 2006

Kośla T. Metodyka badań z higieny zwierząt i prewencji weterynaryjnej”. Wyd. SGGW ,Warszawa 2011

Aktualne akty prawne dotyczące dobrostanu i zdrowia zwierząt

maksymalnie Schmidt-Nielsen K Fizjologia zwierząt – adaptacja do środowiska, PWN 2008

Mordak R.: Monitorowanie problemów zdrowotnych stad bydła Med.Pharm Polska Wrocław 2008

Pejsak Z.: Ochrona zdrowia świń Polskie Wydawnictwo Rolnicze Poznań 2007

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

wpływ czynników środowiskowych na zdrowe zwierząt;

potrzebę przestrzegania zasad prewencji i profilaktyki na fermach zwierząt oraz w obiektach związanych z produkcją zwierzęcą.

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

wykonać i zinterpretować ich wyniki pomiarów parametry mikroklimatycznych pomieszczeń inwentarskich w kontekście dobrostanu zwierząt,

zaprojektować pomieszczenia dla zwierząt, pod kontem zachowania właściwych parametrów mikroklimatycznych

sporządzać programy profilaktyczne i zarządzać zdrowiem zwierząt na fermie

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

współdziałania z hodowcą/producentem w rozwiązywania problemów zdrowotnych i sanitarnych

w sposób zorganizowany podchodzić do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań.

Metody i kryteria oceniania:

Pisemny egzamin opisowy + pisemne zaliczenie ćwiczeń/ocena raportów z ćwiczeń terenowych

Mimalny próg zaliczenia, na każdym etapie wynosi 60%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Niedziółka
Prowadzący grup: Marcin Lis, Jerzy Niedziółka, Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Niedziółka
Prowadzący grup: Marcin Lis, Jerzy Niedziółka, Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Niedziółka
Prowadzący grup: Marcin Lis, Jerzy Niedziółka, Barbara Tombarkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)