Dietetyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.9s.D.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu (max. 1000 znaków ze spacjami – ok. ½ strony). W ramach przedmiotu studenci zostaną zapoznani z dietetyką zwierząt oraz specyfiką żywienia zwierząt w wybranych jednostkach chorobowych (choroby układu pokarmowego, otyłość, cukrzyca, nowotwory, problemy urologiczne, zaburzenia układu kostnego). Ponadto omówione zostaną techniki żywienia zwierząt chorych i specyfika odżywiania pozaustrojowego oraz rodzaje pasz leczniczych i ustawodawstwo w tym zakresie. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Definicja dietetyki. Różnica między żywieniem a dietetyką. Przykłady i ogólne zasady żywienie psów i kotów w stanach chorobowych Technika żywienia psów i kotów w stanach chorobowych Odżywianie psów i kotów poza przewodem pokarmowym Zasady żywienia krów, koni, psów i kotów w wybranych jednostkach chorobowych i zaburzeniach metabolicznych Pasze lecznicze. Ustawodawstwo. Przykłady Tematyka ćwiczeń: Opracowanie wywiadu żywieniowego jako elementu badania klinicznego Nadwaga i otyłość psów i kotów – programy odchudzania Niepożądane reakcje na pokarm – alergia pokarmowa, nietolerancja, zatrucia – właściwe postępowanie, analiza przypadku Postępowanie dietetyczne w wybranych jednostkach chorobowych psów i kotów – analiza przypadku Dietetyka dużych zwierząt Prewencja żywieniowa oraz postępowanie dietetyczne u cieląt Postępowanie dietetyczne u koni |
Literatura: |
1. Small animal clinical nutrition. Hand et al., Ed. Mark Morris Institiut, 2010 2. Equine Applied and Clinical Nutrition, Geor R., Harris P., Coenen M. Ed.Elsevier, 2013 3. Animal Nutrition 7th edition, McDonald et al. Ed Prentice Hall, Pearson, USA. 2010. 4. Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. 1981. Gancarz B., PWRiL Warszawa 5. Monitoring prawidłowego odchowu cieląt. Górka P., Kowalski Z.M. w Noworodek a środowisko, Procedury w fermach bydła mlecznego i mięsnego, red. Stefaniak T., Wrocław 2014 6. Monitoring zdrowia i żywienia krów mlecznych. Kowalski Z.M. w Noworodek a środowisko, Procedury w fermach bydła mlecznego i mięsnego, red. Stefaniak T., Wrocław 2014 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna różnice pomiędzy dietetyką a żywieniem Charakteryzuje wybrane jednostki chorobowe wymagające specjalistycznych diet Zna specyfikę żywienia zwierząt w wybranych jednostkach chorobowych Wymienia i charakteryzuje specjalistyczne techniki żywienia Wymienia i charakteryzuje pasze lecznicze Umiejętności Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy Potrafi ustalić bezpieczny program odchudzania dla psów i kotów Dobiera dietetyczne postępowanie w zależności od jednostki chorobowej Potrafi wypisać zlecenie na pasze dietetyczne Potrafi interpretować tabulogramy Kompetencje społeczne Charakteryzuje się aktywną postawą w zakresie samokształcenia i ma świadomość potrzeby upowszechniania w praktyce rolniczej posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych. Ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką rolniczą. Jest kreatywny w pracy zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie w formie egzaminu testu. Udział oceny w ocenie końcowej stanowi 60% Ćwiczenia: Średnia z ocen z kart pracy ocenianych wg standardowej skali, karty pracy przygotowywane grupowo |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zygmunt Kowalski | |
Prowadzący grup: | Jadwiga Flaga, Paweł Górka, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zygmunt Kowalski | |
Prowadzący grup: | Jadwiga Flaga, Paweł Górka, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zygmunt Kowalski | |
Prowadzący grup: | Paweł Górka, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek, Marcin Przybyło, Agnieszka Waliczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.