Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zoonozy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.8s.ZOOk.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zoonozy
Jednostka: Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

1. Czynniki warunkujące powstanie o rozwój zoonoz, typy zoonoz i skutki zachorowań na zoonozy. 2. Pasożyty o charakterze zoonotycznym. 3. Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym - toksykoinfekcje pokarmowe. 4. Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym - infekcje uogólnione. 5. Wścieklizna: sytuacja epidemiologiczna, diagnostyka, zasady szczepień w przypadkach zagrożenia po wcześniejszym kontakcie ze zwierzęciem podejrzanym. 6. Wirusy grypy u różnych gatunków zwierząt i ptaków, możliwości i warunki transmisji wirusa na człowieka. 7. Paramyksowirusy jako patogeny o charakterze zoonotycznym. 8. Patogeny o charakterze zoonotycznym przenoszone przez kleszcze. 9. Flawiwirusy zwierząt i człowieka. 10. Choroby zoonotyczne skóry.

Pełny opis:

1. Czynniki warunkujące powstanie o rozwój zoonoz, typy zoonoz i skutki zachorowań na zoonozy. 2. Pasożyty o charakterze zoonotycznym. 3. Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym - toksykoinfekcje pokarmowe. 4. Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym - infekcje uogólnione. 5. Wścieklizna: sytuacja epidemiologiczna, diagnostyka, zasady szczepień w przypadkach zagrożenia po wcześniejszym kontakcie ze zwierzęciem podejrzanym. 6. Wirusy grypy u różnych gatunków zwierząt i ptaków, możliwości i warunki transmisji wirusa na człowieka. 7. Paramyksowirusy jako patogeny o charakterze zoonotycznym. 8. Patogeny o charakterze zoonotycznym przenoszone przez kleszcze. 9. Flawiwirusy zwierząt i człowieka. 10. Choroby zoonotyczne skóry.

Literatura:

Podstawowa: 1. Kostro K., Gliński Z.F., Grela E.G., Grądzki Z., Kopczekwski A.: Choroby zakaźne i parazytozy trzody chlewnej. Podstawy żywienia, odporność, patologia, terapia, zoonozy. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2008. 2. Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz pod redakcją Zdzisława Glińskiego i Krzysztofa Kostro, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2011

Uzupełniająca: Medycyny Weterynaryjna, Życie weterynaryjne

Efekty uczenia się:

Wiedza: absolwenta zna i rozumie czynniki warunkujące powstanie zoonoz, czynniki bakteryjne, wirusowe oraz pasożytnicze o charakterze zoonotycznym, znaczenie badań klinicznych i laboratoryjnych w diagnostyce zachorowań wywoływanych przez patogeny zoonotyczne.

Umiejętności: absolwent potrafi maksymalnie wykorzystać swoje umiejętności zawodowe dla potrzeb zdrowia publicznego w odniesieniu do zoonoz, pobrać właściwe próbki materiału do badań laboratoryjnych, a następnie przesłać do badań laboratoryjnych w kierunku patogenów zoonotycznych oraz je zinterpretować.

Kompetencje społeczne: absolwent jest gotów do posiada nawyk szybkiego reagowania w przypadku wystąpienia zachorowań u ludzi i zwierząt, jest gotów współpracować z przedstawicielami zawodów w odniesieniu do zoonoz.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie końcowe pisemne. Minimalny próg zaliczenia 60%. Skala ocen: 0-59%- ocena niedostateczna (2); 60% -71% - ocena dostateczna 93); 72-77%- ocena ponad dostateczna (3,5); 78-85% - ocena dobry (4); 86-93% - ocena ponad dobry (4,5), 94-100% - ocena bardzo dobry (5).

Waga oceny z zaliczenia - 100% oceny końcowej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kazimierz Tarasiuk
Prowadzący grup: Anna Kalinowska-Nowak, Kazimierz Tarasiuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kazimierz Tarasiuk
Prowadzący grup: Anna Kalinowska-Nowak, Kazimierz Tarasiuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)