Zoonozy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.8s.ZOO.SJ.WETXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zoonozy |
Jednostka: | Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej |
Grupy: |
Weterynaria, 8 semestr, przedmioty obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zoonozy jako choroby odzwierzęce stanowią ważny problem epidemiologiczny z punktu widzenia zdrowia publicznego. Dotyczą one nie tylko przedstawicieli określonych grup zawodowych (lekarze weterynarii, rzeźnicy, zootechnicy, służba leśna etc.), którzy na co dzień mają kontakt ze zwierzętami, ale również coraz częściej osób, które są właścicielami i/lub opiekunami różnych gatunków zwierząt towarzyszących, w tym zwierząt egzotycznych. W krajach o niskim poziomie życia i higieny (Daleki Wschód, Afryka, Ameryka Południowa), gdzie człowiek niejednokrotnie dzieli pomieszczenie mieszkalne ze zwierzętami domowymi zagadnienie zakażeń patogenami o charakterze zoonotycznym staje się ważnym problemem epidemiologicznym i zdrowotnym. W ramach tego przedmiotu omawiane są najważniejsze drobnoustroje o charakterze zoonotycznym z punktu widzenia epidemiologii, rezerwuaru i źródła zakażenia, transmisji oraz obrazu klinicznego, jaki obserwuje się u człowieka. |
Pełny opis: |
Wykłady: Czynniki warunkujące powstanie i rozwój zoonoz; typy zoonoz i skutki zachorowań na zoonozy (The conditions predisposing to zoonoses development; different types of zoonoses and their consequences for public health) Pasożyty o charakterze zoonotycznym (tasiemce, świerzb, toksoplazmoza, włośnica). Zoonotic parasites (toxoplasmosis, tapewarm, mange, Trichinella spiralis) Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym – toksykoinfekcje pokarmowe (Salmonella spp., E.coli, Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes. (Bacterial zoonotic pathogens – food - born pathogens (Salmonella spp., E. coli, Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes) Patogeny bakteryjne o charakterze zoonotycznym – infekcje uogólnione (leptospiroza, gruźlica, bruceloza, gorączka Q, tularemia, wąglik, ornitoza). Bacterial zoonotic pathogens- general infections (Leptospira spp., Mycobacterium spp., Brucella spp., Coxiella burnetti, Francisella tularensis, Bacillus anthracis, Chlamydophila psittaci Wścieklizna: sytuacja epidemiologiczna, diagnostyka, zasady szczepień w przypadkach zagrożenia po wcześniejszym kontakcie ze zwierzęciem podejrzanym. (Rabies – epidemiology, diagnosis, prevention and control, vaccination, public health issues) Wirusy grypy u różnych gatunków zwierząt i ptaków; możliwości i warunki transmisji wirusa na człowieka. Influenza viruses in different species of animals including people; interspecies transmission influenza virus; Influenza virus – important zoonotic pathogen. Paramyksowirusy jako patogeny o charakterze zoonotycznym (Nipah, Menangle) Paramyxoviruses as zoonotic pathogens (Nipah, Menangle) Patogeny o charakterze zoonotycznym przenoszone przez kleszcze (borelioza, zapalenie mózgu i opon mózgowych) Tick-born zoonotic pathogens (Borrelia burgdorferi - boreliosis, meningoencephalitis viruses) Flawiwirusy zwierząt i człowieka (żółta gorączka, Denga, gorączka Zachodniego Nilu, zapalenie mózgu). Flaviviruses as zoonotic viruses (Yelow fever, Denga, West Nile Fever, encephalitis) Choroby zoonotyczne skóry (różyca, pryszczyca, Staphyloccus aureus, wąglik, tularemia, grzybica). Skin zoonotic pathogens (Erysipelas, FMD, Staphylococcus aureus, Anthrax, tularemia, fungal infections) |
Literatura: |
Podstawowa: Kostro K., Gliński Z.F., Grela E.G., Grądzki Z., Kopczewski A.: Choroby zakaźne i parazytozy trzody chlewnej. Podstawy żywienia, odporność, patologia, terapia, zoonozy. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2008. Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz pod redakcją Zdzisława Glińskiego i Krzysztofa Kostro, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2011. Uzupełniająca: Medycyna Weterynaryjna Życie weterynaryjne |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie czynniki warunkujące powstanie i rozwój zoonoz. Zna i rozumie czynniki bakteryjne, wirusowe oraz pasożytnicze o charakterze zoonotycznym. Zna i rozumie znaczenie badań klinicznych i laboratoryjnych w diagnostyce zachorowań wywołanych przez patogeny zoonotyczne. Student potrafi maksymalnie wykorzystać swoje umiejętności zawodowe dla potrzeb zdrowia publicznego w odniesieniu do zoonoz. Potrafi pobrać właściwe próbki materiału do badań laboratoryjnych, a następnie przesłać do badań laboratoryjnych w kierunku patogenów zoonotycznych oraz je zinterpretować. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie końcowe pisemne. Minimalny próg zaliczenia 60%. Skala ocen: 60-71% - 3,0 dostateczny 72-77% - 3,5 dostateczny plus 78-85% - 4,0 dobry 86-93% - 4,5 dobry plus 94-100% - 5,0 bardzo dobry Waga oceny z zaliczenia - 100% oceny końcowej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kazimierz Tarasiuk | |
Prowadzący grup: | Anna Kalinowska-Nowak, Kazimierz Tarasiuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kazimierz Tarasiuk | |
Prowadzący grup: | Anna Kalinowska-Nowak, Kazimierz Tarasiuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.