Higiena środków żywienia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.7s.HSZZk.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena środków żywienia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu dotyczy zagadnień związanych z obowiązującym unijnym i krajowym ustawodawstwem w zakresie higieny środków żywienia zwierząt. Omawiane są aspekty zagrożeń zdrowia ludzi i zwierząt powodowane obecnością w paszach szkodliwych czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych. Student poznaje zasady nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją i stosowaniem środków żywienia zwierząt. Zdobywa umiejętność analizy zagrożeń i rozwiązywania problemów związanych z jakością higieniczną pasz. |
Pełny opis: |
Wykłady: Omówienie uregulowań dotyczących higieny pasz zawartych w ustawie o paszach. Obowiązki i kompetencje podmiotów, w tym rejestracja i zatwierdzanie podmiotów wytwarzających pasze lub prowadzących nimi obrót. Aktualne wymagania w zakresie produkcji i użytkowania pasz oraz bezpieczeństwa żywności. Zasady prowadzenia obowiązkowej dokumentacji w zakresie środków żywienia zwierząt. Bezpieczeństwo w łańcuchu żywieniowym. Zasady dobrej praktyki produkcyjnej oraz analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Procedury i systemy zapewniania jakości w produkcji pasz. Aspekty prawne dotyczące żywienia zwierząt hodowlanych białkiem pochodzenia zwierzęcego. Zagrożenia zdrowia zwierząt i ludzi związane z obecnością w paszach szkodliwych czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych. Pasze genetycznie modyfikowane i dodatki paszowe – aktualny stan prawny. Roczny plan urzędowej kontroli pasz. Formularze kontrolne SPIWET. Ćwiczenia: Wprowadzenie do zagadnienia. Definicje, podział pasz oraz metody oznaczania składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz. Podstawy prawne interpretacji wyników badań pasz. Oznaczanie zawartości substancji niepożądanych w paszach. Zadania Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie nadzoru nad podmiotami zajmującymi się wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz oraz w zakresie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w paszach Kierunki badań i zakres działania Zakładów Higieny Weterynaryjnej oraz Krajowych Laboratoriów Referencyjnych. Identyfikacja GMO w paszach. Bezpieczeństwo stosowania kokcydiostatyków i histomonostatyków w paszach. Podstawy prawne i zasady zagospodarowania ubocznych produktów ochodzenia zwierzęcego. Metody oznaczania w paszach obecności obcogatunkowego białka pochodzenia zwierzęcego. Badania mikrobiologiczne pasz. Metody identyfikacji mikotoksyny oraz aspekty prawne dotyczące ich obecności w paszy. Wytwarzanie, wprowadzanie do obrotu i stosowanie pasz leczniczych - aspekty prawne. System szybkiego ostrzegania RASFF. |
Literatura: |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Jamroz D. (red.), 2015. Tom 1,2,3. PWN Warszawa. Hańczakowski P., Koreleski J., Wolski T. 2001. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. Kraków, Wydawnictwo Instytutu Zootechniki. Aktualnie obowiązujące ustawy, rozporządzenia i kodeksy: http://www.wetgiw.gov.pl/ oraz http://isip.sejm.gov.pl |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA – absolwent: posiada wiedzę dotyczącą aktualnego stanu prawnego i wymagań przepisów w zakresie produkcji i higieny pasz oraz żywienia zwierząt. Zna zagrożenia zdrowia zwierząt i ludzi związane z obecnością w paszach szkodliwych czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych. Zna zasady funkcjonowania państwowej służby weterynaryjnej w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i pasz. UMIEJĘTNOŚCI – absolwent: potrafi wskazać i stosować najważniejsze przepisy dotyczące produkcji i dystrybucji pasz gospodarskich, przemysłowych i leczniczych. Posiada umiejętność analizy zagrożeń i rozwiązywania problemów z jakością higieniczną pasz. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent: postępuje zgodnie z zasadami etyki i obowiązującym prawem. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: Sprawdzian umiejętności: wykonanie zadania analitycznego, czynności, wypracowanie decyzji, rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku, zaangażowanie w dyskusję. Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych przedmiotu, formułuje ocenę wg standardowej skali. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. Przedmiot: Sprawdzian wiedzy. Test jednokrotnego wyboru bez dostępu do podręczników. Procentowa skala oceny efektów kształcenia: - na ocenę 2,0 <60% - na ocenę 3,0 60-65% - na ocenę 3,5 66-75% - na ocenę 4,0 76-85% - na ocenę 4,5 86-95% - na ocenę 5,0 >95% Udział oceny ze sprawdzianu wiedzy w ocenie końcowej stanowi 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Piotr Micek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Piotr Micek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.