Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia weterynaryjna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.5s.MW.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0841) Weterynaria Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia weterynaryjna
Jednostka: Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.km.cm-uj.krakow.pl
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu:

- mikrobiologii weterynaryjnej, a w szczególności biologii i patomechanizmów zakażeń powodowanych przez chorobotwórcze czynniki etiologiczne odpowiedzialne za zakażenia przewodu pokarmowego, zakażenia układu moczowo-płciowego, choroby układu oddechowego, skóry i inne;

- mechanizmów nabywania mikroflory przewodu pokarmowego przez zwierzęta w trakcie porodu i po urodzeniu;

- diagnostyki mikrobiologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem klasycznych mikrobiologicznych metod hodowli drobnoustrojów oraz fenotypowych i genotypowych metod identyfikacji czynników etiologicznych zakażeń.

Pełny opis:

W trakcie zajęć studenci weterynarii zapoznają się z najważniejszymi czynnikami etiologicznymi odpowiedzialnymi za zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i skóry u zwierząt hodowlanych i towarzyszących, z mechanizmami nabywania mikroflory i znaczeniem siary w zapobieganiu infekcjom okołoporodowym, rolą probiotyków zwierzęcych w utrzymywaniu prawidłowego mikrobiomu a także z czynnikami etiologicznymi najważniejszych zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są odpowiedzialne za choroby groźne dla lekarzy weterynarii oraz z drobnoustrojami, które mogą zostać wykorzystane w bioterrozyźmie i stanowić poważne zagrożenia epidemiologiczne.

W trakcie nauczania przedmiotu studenci poznają także podstawowe technikami badań mikrobiologicznych, sposoby prawidłowego pobierania i transportu materiałów do badań oraz nabywają umiejętności interpretacji wyników i doboru odpowiednich leków.

Istotnym elementem dydaktycznym jest zapoznanie studentów z najnowszymi technikami molekularnymi przeznaczonymi do wykrywania bakteryjnych i wirusowych czynników etiologicznych oraz szybkimi metodami wykrywania czynników etiologicznych zakażeń bezpośrednio w gabinecie lekarza weterynarii .

Literatura:

Podstawowa

1. G.E. Greene : Choroby zakaźne psów i kotów

2. K. Malicki, M. Binek: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom I i Tom II. Wyd. SGGW Warszawa 2004

3. Z. Gliński, K. Kostro: Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz. PWR i L Warszawa 2011

Uzupełniająca 1. Szewczyk E. (red.): Diagnostyka bakteriologiczna. PWN Warszawa 2005

2. Fenner’s Veterinary Virology. Edited by N.J. MacLachlan & E.J. Dubovi. Wyd.4, 2011 (dostępna w wersji PDF w internecie)

3. Krzyściak P., Skóra M., Macura AB.: Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka. MedPharm Wrocław 2011

3. Krzyściak P., Skóra M., Macura AB.: Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka. MedPharm Wrocław 2011

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

MIKR_W10 zna, definicje i różnicuje takie pojęcia jak: bakteriemia, sepsa, toksemia. WET_W1_08

MIKR_W11 zna czynniki etiologiczne powodujące ropomacicze, zapalenia pochwy i macicy. WET_W1_08

MIKR_W12 zna chorobotwórcze gatunki dla ludzi i zwierząt z rodzaju Mycobacterium oraz rozumie zasadę wykonywania badań przesiewowych w stadzie w celu wykrycia gruźlicy bydła. WET_W1_08

MIKR_W13 zna czynniki etiologiczne, patomechanizm i sposoby zapobiegania chorobom przyzębia. WET_W1_08

MIKR_W14 rozumie definicję probiotyków i zna sposoby odbudowy mikrobioty przewodu pokarmowego i dróg rodnych u zwierząt hodowlanych. WET_W1_08

MIKR_W15 zna chorobotwórczość takich czynników etiologicznych jak:: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplsma. WET_W1_08

MIKR_W16 wie jakie wirusowe czynniki etiologiczne wywołują choroby: niebieskiego języka, rzekomego pomoru drobiu, choroby Newcastle, klasycznego pomoru świń. WET_W1_08

MIKR_W17 zna wirusowe czynniki etiologiczne powodujące kleszczowe zapalenia mózgu, riketsjozy, anaplazmozy, gorączki Q WET_W1_08

MIKR_W18 rozumie zasadność stosowania metod molekularne (PCR, nPCR, qPCR, hybrydyzacja) w diagnostyce wybranych chorób wirusowych WET_W1_08

MIKR_W19 zna biologię i patogenność grzybów z rodzaju Candida oraz Aspergillus. WET_W1_08

MIKR_W20 zna zasady hodowli i identyfikacji grzybów drożdżopodobnych i grzybów strzępkowych oraz zasady oznaczania wrażliwości grzybów na leki przeciwgrzybicze. WET_W1_08

MIKR_W21 zna i rozumie mechanizm działania leków i środków przeciwgrzybiczych. WET_W1_10

MIKR_W22 zna i rozumie pojęcie antropozoomykozy. WET_W1_08

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

MIKR_U4 wykonać barwienie materiału klinicznego w kierunku wykrycia bakterii z rodzaju Mycobacterium WET_U2_06

MIKR_U5 pobrać i we właściwy sposób transportować próbki w celu wykrycia krętków Leptospira i Borrelia WET_U2_06

MIKR_U6 wykonać testy wykorzystywane w gabinetach i laboratoriach weterynaryjnych do diagnostyki chorób wirusowych (testy kasetkowe, paskowe, aglutynacyjne, immunofluorescencyjne). WET_U2_06

MIKR_U7 zinterpretować w sposób właściwy wyniki badań mikrobiologicznych oraz zastosować odpowiednią terapię przeciwdrobnoustrojową . WET_U2_06

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

MIKR_K3 zdobywania dalszej wiedzy poprzez samokształcenie. WET_K_06

MIKR_K4 krytycznej oceny wyników własnej pracy i doskonalenia przyjętych rozwiązań. WET_K_05

Metody i kryteria oceniania:

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - WYKŁADY

W trakcie semestru 5, podobnie jak w semestrze 4 odbywa się 7 pisemnych sprawdzianów, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie).

Z każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt. (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie.

Maksymalna liczba punktów możliwych do zebrania w semestrze wynosi 70

Minimalna liczba punktów warunkująca uzyskanie zaliczenia materiału teoretycznego wynosi 42.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - ĆWICZENIA

Ocena praktycznych umiejętności wykonania zadania/ćwiczenia zgodnie

z przedstawioną i omówioną przez prowadzącego instrukcją oraz ocena umiejętności interpretacji uzyskanych wyników przeprowadzane na bieżąco podczas każdych ćwiczeń laboratoryjnych.

Kryteria oceny zajęć praktycznych: ZAL/NZAL.

Student jest zobowiązany zaliczyć (ZAL) co najmniej 5 z 7 zajęć praktycznych przewidzianych harmonogramem.

Uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń jest warunkiem koniecznym do zaliczenia przedmiotu w 5 semestrze.

Ponadto w trakcie semestru przeprowadzanych jest 7 pisemnych sprawdzianów, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących zarówno materiał z ćwiczeń, seminariów i wykładów (2 pytania z materiału

z ćwiczeń).

Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach.

Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - SEMINARIA

W trakcie semestru 5, podobnie jak w semestrze 4 odbywa się 7 sprawdzianów pisemnych, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie).

Za każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie.

Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach i poniżej.

Obecność na seminariach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze.

Kryteria końcowe:

1. Warunkiem otrzymania zaliczenia zajęć w semestrze 5 jest uzyskanie co najmniej 42 punktów z 70 możliwych do zebrania na sprawdzianach śródsemestralnych oraz uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń.

2. Warunkiem dopuszczenia studenta do egzaminu końcowego jest uzyskanie zaliczenia zajęć w semestrze

4 i 5.

3. Egzamin końcowy jest prowadzony w formie testu wyboru z jedną poprawna odpowiedzią i obejmuje 100 pytań (40 pytań z bakteriologii, 40 pytań z wirusologii, 20 pytań z mykologii). Na egzaminie obowiązuje materiał omawiany na wykładach, seminariach i ćwiczeniach.

Skala ocen:

< 60 pkt – niedostateczny

60-68 – dostateczny

69-76 – plus dostateczny

77-84 – dobry

85-92 – plus dobry

93-100 – bardzo dobry

4. Ocena z egzaminu testowego stanowi ocenę końcową z przedmiotu, przy czym wszystkim studentom, którzy w semestrze 4 i/lub 5 otrzymali co najmniej 55 pkt. na sprawdzianach śródsemestralnych, dolicza się dodatkowe punkty do punktacji na egzaminie. Student może otrzymać maksymalnie 10 pkt. dodatkowych (max. 5 pkt za semestr 5 i max. 5 pkt za semestr 4).

5. Punkty dodatkowe są doliczane tylko w przypadku uzyskania przez studenta 60 % poprawnych odpowiedzi, czyli 60 pkt. na egzaminie testowym i tylko w I terminie.

Skala wg której doliczane są punkty dodatkowe:

55 – 60 pkt; dodatkowe 3 punkty

61 – 66 pkt; dodatkowe 4 punkty

67 – 70 pkt; dodatkowe 5 punktów

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin więcej informacji
Seminarium, 16 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Strus
Prowadzący grup: Zbigniew Arent, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)