Mikrobiologia weterynaryjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.5s.MW.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia weterynaryjna |
Jednostka: | Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.km.cm-uj.krakow.pl |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu: - mikrobiologii weterynaryjnej, a w szczególności biologii i patomechanizmów zakażeń powodowanych przez chorobotwórcze czynniki etiologiczne odpowiedzialne za zakażenia przewodu pokarmowego, zakażenia układu moczowo-płciowego, choroby układu oddechowego, skóry i inne; - mechanizmów nabywania mikroflory przewodu pokarmowego przez zwierzęta w trakcie porodu i po urodzeniu; - diagnostyki mikrobiologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem klasycznych mikrobiologicznych metod hodowli drobnoustrojów oraz fenotypowych i genotypowych metod identyfikacji czynników etiologicznych zakażeń. |
Pełny opis: |
W trakcie zajęć studenci weterynarii zapoznają się z najważniejszymi czynnikami etiologicznymi odpowiedzialnymi za zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i skóry u zwierząt hodowlanych i towarzyszących, z mechanizmami nabywania mikroflory i znaczeniem siary w zapobieganiu infekcjom okołoporodowym, rolą probiotyków zwierzęcych w utrzymywaniu prawidłowego mikrobiomu a także z czynnikami etiologicznymi najważniejszych zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są odpowiedzialne za choroby groźne dla lekarzy weterynarii oraz z drobnoustrojami, które mogą zostać wykorzystane w bioterrozyźmie i stanowić poważne zagrożenia epidemiologiczne. W trakcie nauczania przedmiotu studenci poznają także podstawowe technikami badań mikrobiologicznych, sposoby prawidłowego pobierania i transportu materiałów do badań oraz nabywają umiejętności interpretacji wyników i doboru odpowiednich leków. Istotnym elementem dydaktycznym jest zapoznanie studentów z najnowszymi technikami molekularnymi przeznaczonymi do wykrywania bakteryjnych i wirusowych czynników etiologicznych oraz szybkimi metodami wykrywania czynników etiologicznych zakażeń bezpośrednio w gabinecie lekarza weterynarii . |
Literatura: |
Podstawowa 1. G.E. Greene : Choroby zakaźne psów i kotów 2. K. Malicki, M. Binek: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom I i Tom II. Wyd. SGGW Warszawa 2004 3. Z. Gliński, K. Kostro: Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz. PWR i L Warszawa 2011 Uzupełniająca 1. Szewczyk E. (red.): Diagnostyka bakteriologiczna. PWN Warszawa 2005 2. Fenner’s Veterinary Virology. Edited by N.J. MacLachlan & E.J. Dubovi. Wyd.4, 2011 (dostępna w wersji PDF w internecie) 3. Krzyściak P., Skóra M., Macura AB.: Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka. MedPharm Wrocław 2011 3. Krzyściak P., Skóra M., Macura AB.: Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka. MedPharm Wrocław 2011 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: MIKR_W10 zna, definicje i różnicuje takie pojęcia jak: bakteriemia, sepsa, toksemia. WET_W1_08 MIKR_W11 zna czynniki etiologiczne powodujące ropomacicze, zapalenia pochwy i macicy. WET_W1_08 MIKR_W12 zna chorobotwórcze gatunki dla ludzi i zwierząt z rodzaju Mycobacterium oraz rozumie zasadę wykonywania badań przesiewowych w stadzie w celu wykrycia gruźlicy bydła. WET_W1_08 MIKR_W13 zna czynniki etiologiczne, patomechanizm i sposoby zapobiegania chorobom przyzębia. WET_W1_08 MIKR_W14 rozumie definicję probiotyków i zna sposoby odbudowy mikrobioty przewodu pokarmowego i dróg rodnych u zwierząt hodowlanych. WET_W1_08 MIKR_W15 zna chorobotwórczość takich czynników etiologicznych jak:: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplsma. WET_W1_08 MIKR_W16 wie jakie wirusowe czynniki etiologiczne wywołują choroby: niebieskiego języka, rzekomego pomoru drobiu, choroby Newcastle, klasycznego pomoru świń. WET_W1_08 MIKR_W17 zna wirusowe czynniki etiologiczne powodujące kleszczowe zapalenia mózgu, riketsjozy, anaplazmozy, gorączki Q WET_W1_08 MIKR_W18 rozumie zasadność stosowania metod molekularne (PCR, nPCR, qPCR, hybrydyzacja) w diagnostyce wybranych chorób wirusowych WET_W1_08 MIKR_W19 zna biologię i patogenność grzybów z rodzaju Candida oraz Aspergillus. WET_W1_08 MIKR_W20 zna zasady hodowli i identyfikacji grzybów drożdżopodobnych i grzybów strzępkowych oraz zasady oznaczania wrażliwości grzybów na leki przeciwgrzybicze. WET_W1_08 MIKR_W21 zna i rozumie mechanizm działania leków i środków przeciwgrzybiczych. WET_W1_10 MIKR_W22 zna i rozumie pojęcie antropozoomykozy. WET_W1_08 UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: MIKR_U4 wykonać barwienie materiału klinicznego w kierunku wykrycia bakterii z rodzaju Mycobacterium WET_U2_06 MIKR_U5 pobrać i we właściwy sposób transportować próbki w celu wykrycia krętków Leptospira i Borrelia WET_U2_06 MIKR_U6 wykonać testy wykorzystywane w gabinetach i laboratoriach weterynaryjnych do diagnostyki chorób wirusowych (testy kasetkowe, paskowe, aglutynacyjne, immunofluorescencyjne). WET_U2_06 MIKR_U7 zinterpretować w sposób właściwy wyniki badań mikrobiologicznych oraz zastosować odpowiednią terapię przeciwdrobnoustrojową . WET_U2_06 KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: MIKR_K3 zdobywania dalszej wiedzy poprzez samokształcenie. WET_K_06 MIKR_K4 krytycznej oceny wyników własnej pracy i doskonalenia przyjętych rozwiązań. WET_K_05 |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - WYKŁADY W trakcie semestru 5, podobnie jak w semestrze 4 odbywa się 7 pisemnych sprawdzianów, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie). Z każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt. (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie. Maksymalna liczba punktów możliwych do zebrania w semestrze wynosi 70 Minimalna liczba punktów warunkująca uzyskanie zaliczenia materiału teoretycznego wynosi 42. Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - ĆWICZENIA Ocena praktycznych umiejętności wykonania zadania/ćwiczenia zgodnie z przedstawioną i omówioną przez prowadzącego instrukcją oraz ocena umiejętności interpretacji uzyskanych wyników przeprowadzane na bieżąco podczas każdych ćwiczeń laboratoryjnych. Kryteria oceny zajęć praktycznych: ZAL/NZAL. Student jest zobowiązany zaliczyć (ZAL) co najmniej 5 z 7 zajęć praktycznych przewidzianych harmonogramem. Uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń jest warunkiem koniecznym do zaliczenia przedmiotu w 5 semestrze. Ponadto w trakcie semestru przeprowadzanych jest 7 pisemnych sprawdzianów, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących zarówno materiał z ćwiczeń, seminariów i wykładów (2 pytania z materiału z ćwiczeń). Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze. Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - SEMINARIA W trakcie semestru 5, podobnie jak w semestrze 4 odbywa się 7 sprawdzianów pisemnych, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie). Za każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie. Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach i poniżej. Obecność na seminariach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze. Kryteria końcowe: 1. Warunkiem otrzymania zaliczenia zajęć w semestrze 5 jest uzyskanie co najmniej 42 punktów z 70 możliwych do zebrania na sprawdzianach śródsemestralnych oraz uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń. 2. Warunkiem dopuszczenia studenta do egzaminu końcowego jest uzyskanie zaliczenia zajęć w semestrze 4 i 5. 3. Egzamin końcowy jest prowadzony w formie testu wyboru z jedną poprawna odpowiedzią i obejmuje 100 pytań (40 pytań z bakteriologii, 40 pytań z wirusologii, 20 pytań z mykologii). Na egzaminie obowiązuje materiał omawiany na wykładach, seminariach i ćwiczeniach. Skala ocen: < 60 pkt – niedostateczny 60-68 – dostateczny 69-76 – plus dostateczny 77-84 – dobry 85-92 – plus dobry 93-100 – bardzo dobry 4. Ocena z egzaminu testowego stanowi ocenę końcową z przedmiotu, przy czym wszystkim studentom, którzy w semestrze 4 i/lub 5 otrzymali co najmniej 55 pkt. na sprawdzianach śródsemestralnych, dolicza się dodatkowe punkty do punktacji na egzaminie. Student może otrzymać maksymalnie 10 pkt. dodatkowych (max. 5 pkt za semestr 5 i max. 5 pkt za semestr 4). 5. Punkty dodatkowe są doliczane tylko w przypadku uzyskania przez studenta 60 % poprawnych odpowiedzi, czyli 60 pkt. na egzaminie testowym i tylko w I terminie. Skala wg której doliczane są punkty dodatkowe: 55 – 60 pkt; dodatkowe 3 punkty 61 – 66 pkt; dodatkowe 4 punkty 67 – 70 pkt; dodatkowe 5 punktów |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin
Seminarium, 16 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Strus | |
Prowadzący grup: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.