Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.3s.ZZiP.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt i paszoznawstwo |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu obejmują zagadnienia związane z oceną wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu zwierząt, metodami technologicznymi przygotowania pasz, zasadami żywienia najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich i amatorskich. Przedstawiona zostanie charakterystyka pasz, ocena ich jakości i sposoby konserwacji. Omówione zostaną zasady żywienia zwierząt w zależności od stanu fizjologicznego, układania dawek pokarmowych, systemy żywienia zwierząt, a także zaburzenia metaboliczne u zwierząt na tle żywieniowym oraz elementy dietetyki. |
Pełny opis: |
Temat wykładu Żywienie jako podstawowy czynnik warunkujący wzrost, rozwój, produkcyjność i zdrowie Zwierząt. Rola składników pokarmowych w żywieniu zwierząt Trawienie składników pokarmowych u różnych grup zwierząt gospodarskich Metody badań strawnościowych. Wykorzystanie składników pokarmowych - bilans N, C i energii Mierniki wartości energetycznej i białkowej pasz Czynniki warunkujące pobranie pasz przez zwierzęta. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe Podział pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Prawo paszowe Charakterystyka pasz objętościowych - zielonki, pastwisko, kiszonki, siano Pasze przemysłowe i odpadowe. Produkty biotechnologiczne Podstawy żywienia krów mlecznych Podstawy żywienia bydła opasowego, owiec i koni Podstawy żywienia świń i drobiu Podstawy żywienia psów i kotów Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach Zaburzenia metaboliczne wywołane nieprawidłowym żywieniem Wprowadzenie do dietetyki zwierząt Tematyka ćwiczeń Pobranie i przygotowanie próbki paszy do analizy chemicznej. Oznaczanie składu chemicznego pasz (laboratorium chemiczne) Obliczenia współczynników strawności metodą klasyczną i wskaźnikową Wycena wartości białkowej pasz (białko ogólne, białko ogólne strawne, BTJN i BTJE). Wyliczanie wartości biologicznej białka - metody chemiczne. Wycena wartości energetycznej pasz. Wykorzystanie metod matematycznych do szacowania wartości energetycznej pasz Ćwiczenia w rozpoznawaniu pasz Oceny jakości pasz objętościowych (siana, kiszonek) Podstawowe zasady układania dawek pokarmowych. Układanie dawki pokarmowej dla krowy mlecznej Żywienie grupowe krów (TMR, PMR). Układanie dawki pokarmowej dla opasów Układanie dawki bytowej dla konia Układanie mieszanki treściwej dla trzody chlewnej Układanie mieszanki treściwej dla drobiu Układanie dawki pokarmowej i mieszanki treściwej dla psów i kotów Zajęcia terenowe - nowoczesne preparaty o działaniu profilaktycznym, stosowane w dietoprofilaktyce i dietoterapii, żywienie dojelitowe - sondy nosowe, ustne oraz zasady gastroskopii i jejunostomii Zajęcia terenowe - praktyczne żywienie zwierząt i ocena jego poprawność |
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1,2 i 3 pod red. D. Jamroz i wsp. PWN 2015. 2. Pasze. Pod red. J. Chachułowej i wsp. SGGW, Warszawa 1996. 3. Animal Nutrition 7th edition, McDonald et al. Ed Prentice Hall, Pearson, USA. 2010. 4. Normy żywienia zwierząt ( bydło, owce, trzoda chlewna, drób). 5. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. P. Hanczakowski i wsp., IZ, Kraków 2001 6. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Kamiński i wsp., AR Kraków 1995. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna skład chemiczny pasz oraz wpływ poszczególnych składników pokarmowych na wzrost, rozwój i produkcyjność zwierząt gospodarskich. Zna metody i sposoby określania wartości pokarmowej pasz oraz systemy wartościowania białkowego i energetycznego pasz. Potrafi scharakteryzować metody i sposoby konserwacji pasz oraz metody przygotowania i przyrządzania pasz. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt gospodarskich (krów mlecznych i opasów, owiec i kóz, koni, trzody chlewnej, kur niosek i brojlerów). Charakteryzuje błędy żywieniowe i zna konsekwencje nieprawidłowego żywienia Umiejętności Potrafi pobrać i przygotować próbkę paszy do analizy chemicznej. Rozpoznaje pasze, interpretuje wyniki dotyczące oceny wartości pokarmowej i odżywczej pasz. Ocenia potrzeby pokarmowe zwierząt (w oparciu o normy żywieniowe) i potrafi skomponować dawkę pokarmową i mieszankę treściwą dla zwierząt gospodarskich. Potrafi ocenić jakość paszy oraz poprawność żywienia w gospodarstwie Kompetencje społeczne Charakteryzuje się aktywną postawą w zakresie samokształcenia i ma świadomość potrzeby upowszechniania w praktyce rolniczej posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych. Ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką rolniczą. Jest kreatywny w pracy zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie w formie egzaminu składającego się z 3 etapów: rozpoznawanie pasz, dawka pokarmowa/ mieszanka paszowa, test. Udział oceny w ocenie końcowej stanowi 60% Ćwiczenia: Średnia z ocen z 4 zaliczeń cząstkowych ocenianych wg standardowej skali, minimum 55% prawidłowych odpowiedzi |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.