Fizjologia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.3s.FZ.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Student nabędzie podstawową wiedzę o procesach życiowych zachodzących w organizmie kręgowców. Szczególna uwaga poświęcona będzie rozumieniu praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu oraz prawidłowemu definiowaniu homeostazy i badaniu jej roli w organizmie zwierząt i człowieka. Fizjologia zwierząt będzie oparta na przeglądzie najnowszej wiedzy o prawidłowej czynności organizmów zwierząt i człowieka. Omawiana będzie czynność układów: nerwowego, krążenia, mięśniowego, oddechowego, pokarmowego, wydalniczego i rozrodczego. Charakteryzowane będą procesy: homeostaza, odporność, termoregulacja, rytmy i cykle biologiczne. |
Pełny opis: |
Wykłady w dwóch semestrach 1. Komórki i ich funkcje. Fizjologia błon komórkowych 2. Odporność. Choroby autoimmunologiczne 3. Centralny układ nerwowy 4. Zmysły część I - oko, ucho 5. Zmysły część II - ból, smak, węch 6. Fizjologia trawienia. Wchłanianie 7. Czynniki wzrostowe 8. Fizjologia wzrostu 9. Fizjologia gospodarki wodnej 10. Fizjologia tkanki kostnej 11. Fizjologia termoregulacji 12. Fizjologia mięśni 13. Neurofizjologia 14. Fizjologia laktacji 15. Fizjologia oddychania Ćwiczenia w dwóch semestrach 1. Procesy krwiotwórcze. Roztwory Izo-i anizotoniczne. Dyfuzja, osmoza, hemoliza. 2. Liczba hematokrytowa, rola osocza krwi i leukocytów. Rozmaz krwi. 3. Rola erytrocytów. Oznaczanie hemoglobiny. Krzepnięcie krwi. 4. Odporność. Grupy krwi. 5. Budowa układu krążenia. Krążenie krwi – demonstracja dużego i płucnego obiegu krwi. 6. Ciśnienie krwi. Pomiar ciśnienia krwi. 7. Budowa układu nerwowego. Przewodzenie w nerwie. Synapsy. Odruchy i łuki odruchowe. 8. Budowa i funkcje układu wegetatywnego, próg bólowy. 9. Mięśnie poprzecznie prążkowane, mięśnie gładkie. 10. Budowa układu trawiennego. Trawienie w jamie gębowej. Trawienie w jamie gębowej. Trawienie w żołądku i w jelitach. 11. Endokrynologia – gruczoły dokrewne; budowa i funkcja. 12. Oddychanie i spirometria. 13. Budowa i funkcja układu wydalniczego. Procesy tworzenia moczu fizjologicznego i patologicznego. 14. Metabolizm, podstawowa przemiana materii, witaminy . |
Literatura: |
1.Fizjologia zwierząt, Red. T. Krzymowski i J. Przała, 2015, PWRiL, 2.Fizjologia człowieka w zarysie, W. Traczyk, PZWL 3.Fizjologia zwierząt z elementami anatomii, Red. L. Dusza. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2001 4.Fizjologia, W.F. Ganong, PZWL Warszawa, 2007 5.Fizjologia zwierząt domowych -W.von Engelhardt, Galaktyka 2011 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Poszerzona wiedza o fizjologicznej regulacji procesów zachodzących w organizmie zwierzęcym. Umiejętności: Zastosowanie posiadanej wiedzy do poszukiwania odpowiednich publikacji, pisania prac, umiejętność dostosowania testów diagnostycznych do właściwych parametrów fizjologii Kompetencje: do pracy w laboratorium badawczym, przekazywanie wiedzy z zakresu fizjologii w, użycie wiedzy w praktyce lekarskiej |
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa Pozytywne zaliczenie wszystkich kolokwiów na ćwiczeniach daje podstawę do przystąpienia do egzaminów semestralnych z wykładów WYKŁADY: Zaliczenie I semestru: egzamin pisemny po uzyskaniu zaliczenia z ćwiczeń (egzamin semestralny I) Warunkiem studiowania w II semestrze jest pozytywna ocena z egzaminu semestralnego I Zaliczenie wykładów całego kursu Fizjologii zwierząt: pozytywnie zdany pisemny egzamin semestralny II (semestr II)po uzyskaniu zaliczenia z ćwiczeń Ocena końcowa: średnia ocena z ocen egzaminów semestralnych I i II Kryteria ogólne: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie są obowiązkowe ale zalecane np. poprzez uczestniczenie w projektach badawczych Katedry |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.