Ekonomika Weterynaryjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.3s.EW.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika Weterynaryjna |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wykłady: Rynek i jego funkcje. Rynek usług weterynaryjnych w Polsce. Podstawy zarządzania podmiotem weterynaryjnym. Komunikacja społeczna w usługach weterynaryjnych. Marketing w działalności weterynaryjnej. Podstawowe kategorie kosztów, przychodów i dochodów. Rachunkowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym. Finanse i bankowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym. Proces uruchamiania działalności gospodarczej. Wspieranie małej i średniej przedsiębiorczości. Ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt Ćwiczenia: Rynek i jego funkcje. Rynek usług weterynaryjnych w Polsce. Podstawy zarządzania podmiotem weterynaryjnym. Komunikacja społeczna w usługach weterynaryjnych. Marketing w działalności weterynaryjnej. Podstawowe kategorie kosztów, przychodów i dochodów. Rachunkowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym. Ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt |
Pełny opis: |
Wykłady, tematyka zajęć: 1. Rynek i jego funkcje 2. Rynek usług weterynaryjnych w Polsce 3. Podstawy zarządzania podmiotem weterynaryjnym 4. Komunikacja społeczna w usługach weterynaryjnych 5. Marketing w działalności weterynaryjnej 6. Podstawowe kategorie kosztów, przychodów i dochodów 7. Rachunkowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym 8. Finanse i bankowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym 9. Proces uruchamiania działalności gospodarczej 10. Wspieranie małej i średniej przedsiębiorczości 11. Ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt Ćwiczenia: 1. Rynek i jego funkcje (4 h) 2. Rynek usług weterynaryjnych w Polsce (1 h) 3. Podstawy zarządzania podmiotem weterynaryjnym (2 h) 4. Komunikacja społeczna w usługach weterynaryjnych (2 h) 5. Marketing w działalności weterynaryjnej (1 h) 6. Podstawowe kategorie kosztów, przychodów i dochodów (2 h) 7. Rachunkowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym (1 h) 8. Ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt (1 h) 9. Zaliczenie materiału (1 h) |
Literatura: |
Podstawowa: Czekaj M., Żmija J., Zarządzanie ekonomika w usługach weterynaryjnych. Kraków 2017, Klepacki B. Ekonomika i organizacja rolnictwa, PWN, Warszawa 1999, Kożuch B., Kożuch A. Podstawy zarządzania, Wyd. WSE-H, Bielsko-Biała 2004, Uzupełniająca: Bień W. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, Difin, Warszawa 2002, Frąckiewicz E., Karwowski J.i M, Rudawska E. Zarządzanie marketingowe 2004, Piasecki B. (red.) Ekonomika i zarządzanie małą firmą, PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - zasady ekonomiki produkcji; - podstawy makro- i mikroekonomii, rachunku ekonomicznego i podstaw analizy ekonomicznej; - ekonomiczne aspekty działalności lekarsko-weterynaryjnej oraz ocenę chorób zwierząt w ujęciu ekonomicznym. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - efektywnie komunikować się z klientami, innymi lekarzami weterynarii oraz pracownikami organów i urzędów kontroli, administracji rządowej i samorządowej; - słuchać i udzielać odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji; - oceniać ekonomiczne i społeczne uwarunkowania, w jakich jest wykonywany zawód lekarza weterynarii; - organizować i prowadzić praktyki weterynaryjnej, w tym: — potrafi dokonywać kalkulacji opłat i wystawiać faktury oraz ma świadomość znaczenia prawidłowego prowadzenia dokumentacji finansowej i lekarskiej, — wykorzystuje systemy informatyczne do efektywnej komunikacji, zbierania, przetwarzania, przekazywania i analizy informacji; dostosować swoją ofertę pracy do zmieniającej się sytuacji na rynku pracy; KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Absolwent jest gotów do: - rozwiązywania konfliktów i wykazuje elastyczność w reakcjach na zmiany społeczne; - przeprowadzenia krytycznej oceny własnych i cudzych działań oraz do doskonalenia proponowanych mu rozwiązań; - organizowania pracy zespołu, wykazuje umiejętność pracy w zespole multidyscyplinarnym; |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.