Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ergonomia i metody badania pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.2s.EMB.SJ.WETXZ.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ergonomia i metody badania pracy
Jednostka: Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy: Weterynaria, 2 semestr - przedmioty obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Na wykładach realizowane są zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii: fizycznej, środowiskowej, organizacyjnej i kognitywnej. Ich celem jest zapoznanie studentów z metodami, które pozwalają na poprawę jakości pracy i życia użytkowników.

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Ergonomia fizyczna, kognitywna, organizacyjna. Lista Fittsa. Utylitarne zastosowania ergonomii.  

Przestrzenne rozplanowanie stanowiska pracy w pozycji stojącej i siedzącej. Związek pola pracy manualnej i wzrokowej z danymi antropometrycznymi. Zalecenia dotyczące pracy z komputerem (PC). Urządzenia sygnalizacyjne i sterownicze. 

Obciążenie pracą fizyczną (metody badania, kryteria oceny).

Obciążenie pracą umysłową (metody badania, kryteria oceny). Ograniczenia pracy w systemie zmianowym. Obciążenie pracą statyczną ( metoda OWAS, metoda OCRA).

Ryzyko zawodowe (wybrane metody oceny – FMEA, MIL 882, PN-N-18002 – z praktycznymi przykładami ich zastosowań). Wypadek (definicja, procedura postępowania powypadkowego). Podstawowe zagrożenia wypadkowe w praktyce rolniczej i weterynaryjnej.

Fizyczne środowisko pracy I (środowisko świetlne, akustyczne i drganiowe). Znormalizowane metody badań i oceny). Przykłady z praktyki weterynaryjnej.

Fizyczne środowisko pracy II (środowisko atmosferyczne, środowisko cieplne). Znormalizowane metody badań i oceny. Przykłady z praktyki weterynaryjnej.

Wybrane zagadnienia Badania pracy (Work Study). Badanie metod pracy, mierzenie pracy. Przykłady praktycznych zastosowań.

Zarządzanie bezpieczeństwem pracy. Wybrane zagadnienia prawne (Kodeks pracy).

Literatura:

podstawowa:

Koradecka D. (1997) Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. Tom I i II.

Praca zbiorowa (2003) Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Tom I – VI.

Grandjean E. (1987) Physiologische Arbeits gestaltung. Leitfaden der Ergonomie.

uzupełniająca:

Strona internetowa: www.iea.cc (International Ergonomics Association)

Jabłoński J. (2006) Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów.

Juliszewski T, Kiełbasa P. (2010) Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn rolniczych.

Efekty uczenia się:

Student zna i rozumie podstawy prawa w zakresie ochrony własności intelektualnej, ergonomii fizycznej, kognitywnej, organizacyjnej oraz BHP.

Student zna i rozumie wpływ obciążenia pracą na zdrowie człowieka, ma wiedzę z zakresu ryzyka zawodowego oraz postępowania w razie wypadków.

Student potrafi właściwie ocenić własne i cudze działania w aspekcie rozplanowania stanowiska pracy oraz potrafi udoskonalać warunki pracy.

Metody i kryteria oceniania:

Pisemny sprawdzian wiedzy i ocena według kryteriów podanych na 1-szym wykładzie. Sprawdzian składa się z 5 pytań opisowych. Pytania punktowane są w skali od 1 do 3 punktów. Minimalny próg dla pozytywnej oceny z egzaminu 60%. Skala ocen:

0-59 % - niedostateczny (2), 60-71% - dostateczny (3), 72-77% - dostateczny plus (3,5), 78-85% dobry (4), 86-93% dobry plus (4,5), 94-100% bardzo dobry (5).

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tadeusz Juliszewski
Prowadzący grup: Tadeusz Juliszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tadeusz Juliszewski
Prowadzący grup: Tadeusz Juliszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Karolina Trzyniec
Prowadzący grup: Karolina Trzyniec
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Karolina Trzyniec
Prowadzący grup: Tadeusz Juliszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)