Ergonomia i metody badania pracy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.1s.ERG.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Ergonomia i metody badania pracy |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Absolwent kursu Ergonomii i metod badania pracy uzyskuje wiedzę i umiejętności dotyczące środowiska i przyszłej pracy zawodowej, w tym normatywnych zaleceń (przepisów) oraz zagrożeń. Potrafi krytycznie ocenić fizyczne środowisko pracy i jego geometryczne parametry (w tym także z obsługą urządzeń technicznych). Podstawy badania pracy (Work Study) mogą być wykorzystane do modyfikacji organizacji pracy własnej lub współpracowników. |
Pełny opis: |
1. Ergonomia fizyczna, kognitywna, organizacyjna. Lista Fittsa. Utylitarne zastosowania ergonomii. 2. Przestrzenne rozplanowanie stanowiska pracy w pozycji stojącej i siedzącej. Związek pola pracy manualnej i wzrokowej z danymi antropometrycznymi. Zalecenia dotyczące pracy z komputerem (PC). Urządzenia sygnalizacyjne i sterownicze. 3. Obciążenie pracą fizyczną (metody badania, kryteria oceny). Obciążenie pracą umysłową (metody badania, kryteria oceny). Ograniczenia pracy w systemie zmianowym. Obciążenie pracą statyczną ( metoda OWAS, metoda OCRA) 4. Ryzyko zawodowe (wybrane metody oceny – FMEA, MIL 882, PN-N-18002 – z praktycznymi przykładami ich zastosowań). Wypadek (definicja, procedura postępowania powypadkowego). Podstawowe zagrożenia wypadkowe w praktyce rolniczej i weterynaryjnej. 5. Fizyczne środowisko pracy I (środowisko świetlne, akustyczne i drganiowe). Znormalizowane metody badań i oceny). Przykłady z praktyki weterynaryjnej. 6. Fizyczne środowisko pracy II (środowisko atmosferyczne, środowisko cieplne). Znormalizowane metody badań i oceny. Przykłady z praktyki weterynaryjnej. 7. Wybrane zagadnienia Badania pracy (Work Study). Badanie metod pracy, mierzenie pracy. Przykłady praktycznych zastosowań. 8. Zarządzanie bezpieczeństwem pracy. Wybrane zagadnienia prawne (Kodeks pracy). |
Literatura: |
Koradecka D. (1997) Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. Tom I i II Praca zbiorowa (2003) Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Tom I – VI. Grandjean E. (1987) Physiologische Arbeits gestaltung. Leitfaden der Ergonomie. Strona internetowa: www.iea.cc (International Ergonomics Association) Jabłoński J. (2006) Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów. Juliszewski T, Kiełbasa P. (2010) Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna podstawy prawa w zakresie ochrony własności intelektualnej, ergonomii i BHP. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi stosować w praktyce przepisy prawa w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz wiedzę z zakresu ergonomii i BHP. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Potrafi krytycznie oceniać własne i cudze działania oraz doskonalić proponowane rozwiązania; Posiada świadomość własnych ograniczeń, posiada nawyk ustawicznego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności; |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemny sprawdzian wiedzy i ocena według kryteriów podanych na 1-szym wykładzie. |
Praktyki zawodowe: |
... |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.