Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ergonomia i metody badania pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.1s.ERG.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0841) Weterynaria Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ergonomia i metody badania pracy
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Absolwent kursu Ergonomii i metod badania pracy uzyskuje wiedzę i umiejętności dotyczące środowiska i przyszłej pracy zawodowej, w tym normatywnych zaleceń (przepisów) oraz zagrożeń. Potrafi krytycznie ocenić fizyczne środowisko pracy i jego geometryczne parametry (w tym także z obsługą urządzeń technicznych). Podstawy badania pracy (Work Study) mogą być wykorzystane do modyfikacji organizacji pracy własnej lub współpracowników.

Pełny opis:

1. Ergonomia fizyczna, kognitywna, organizacyjna. Lista Fittsa. Utylitarne zastosowania ergonomii.

2. Przestrzenne rozplanowanie stanowiska pracy w pozycji stojącej i siedzącej. Związek pola pracy manualnej i wzrokowej z danymi antropometrycznymi. Zalecenia dotyczące pracy z komputerem (PC). Urządzenia sygnalizacyjne i sterownicze.

3. Obciążenie pracą fizyczną (metody badania, kryteria oceny).

Obciążenie pracą umysłową (metody badania, kryteria oceny). Ograniczenia pracy w systemie zmianowym. Obciążenie pracą statyczną ( metoda OWAS, metoda OCRA)

4. Ryzyko zawodowe (wybrane metody oceny – FMEA, MIL 882, PN-N-18002 – z praktycznymi przykładami ich zastosowań). Wypadek (definicja, procedura postępowania powypadkowego). Podstawowe zagrożenia wypadkowe w praktyce rolniczej i weterynaryjnej.

5. Fizyczne środowisko pracy I (środowisko świetlne, akustyczne i drganiowe). Znormalizowane metody badań i oceny). Przykłady z praktyki weterynaryjnej.

6. Fizyczne środowisko pracy II (środowisko atmosferyczne, środowisko cieplne). Znormalizowane metody badań i oceny. Przykłady z praktyki weterynaryjnej.

7. Wybrane zagadnienia Badania pracy (Work Study). Badanie metod pracy, mierzenie pracy. Przykłady praktycznych zastosowań.

8. Zarządzanie bezpieczeństwem pracy. Wybrane zagadnienia prawne (Kodeks pracy).

Literatura:

Koradecka D. (1997) Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. Tom I i II

Praca zbiorowa (2003) Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Tom I – VI.

Grandjean E. (1987) Physiologische Arbeits gestaltung. Leitfaden der Ergonomie.

Strona internetowa: www.iea.cc (International Ergonomics Association)

Jabłoński J. (2006) Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów.

Juliszewski T, Kiełbasa P. (2010) Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

Zna podstawy prawa w zakresie ochrony własności intelektualnej, ergonomii i BHP.

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

Potrafi stosować w praktyce przepisy prawa w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz wiedzę z zakresu ergonomii i BHP.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

Potrafi krytycznie oceniać własne i cudze działania oraz doskonalić proponowane rozwiązania;

Posiada świadomość własnych ograniczeń, posiada nawyk ustawicznego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności;

Metody i kryteria oceniania:

Pisemny sprawdzian wiedzy i ocena według kryteriów podanych na 1-szym wykładzie.

Praktyki zawodowe:

...

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)