Higiena mięsa zwierząt łownych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.11s.LOW.F.SJ.WETXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena mięsa zwierząt łownych |
Jednostka: | Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej |
Grupy: |
Weterynaria fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Opanowanie zasad prowadzenia badań sanitarno-weterynaryjnych zwierząt łownych oraz badań i oceny sanitarno- weterynaryjnej mięsa.Opanowanie wiedzy z zakresu badań makroskopowych, bakteriologicznych, serologicznych, parazytologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych mięsa. |
Pełny opis: |
Wykłady: Łowiectwo w Polsce, ekologiczne podstawy łowiectwa, prawo łowieckie, ustawodawstwo związane z ochroną przyrody, łowiectwem oraz badaniem i oceną sanitarno weterynaryjną dziczyzny, terminologia łowiecka. Biologia zwierząt łownych i miejsce w systematyce( łoś, jeleń, daniel, sarna, dzik, zając, królik, bażant kuropatwa, krzyżówka, cyranka). Hodowla i pozyskanie zwierzyny. Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych na eksport. Postępowanie z ubitą zwierzyną w łowisku i w czasie transportu. Omówienie postępowania ze zwierzyną drobną (kuropatwy, bażanty, zające ) czarną (dziki), płową (łosie, jelenie, daniele, sarny ). Najczęściej występujące choroby zwierząt łownych, badanie dziczyzny i ocena mięsa. Choroby wirusowe: wścieklizna, pryszczyca, klasyczny pomór świń, ASF, myksomatoza , syndrom zająca szaraka (krwotoczna choroba zajęcy) , pomór królików, rzekomy pomór drobiu, wysoce zjadliwa grypa ptaków, krwotoczna choroba zwierzyny płowej, przewlekła wyniszczająca choroba zwierzyny płowej, Choroba Aujeszkyego. Choroby bakteryjne : gruźlica, bruceloza, zaraza bydła i dziczyzny, pastereloza, tularemia, jersinioza, różyca, salmonelloza, stafylokokoza, mykoplazmoza ptaków, promienica, krętkowica kleszczowa, wąglik, botulizm. Choroby wywołane przez grzyby. Choroby pasożytnicze : toksoplazmoza, kokcydioza, sarkocystoza, histomanadoza, motylica. Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców, nicienie, pajęczaki, owady. Ćwiczenia laboratoryjne: Rozpoznawanie płci i wieku zwierzyny, obróbka tusz po odstrzale, podział tusz na elementy. Nadzór sanitarno –weterynaryjny prowadzony w punktach skupu dziczyzny, w zakładach produkcji dziczyzny ( ćwiczenia terenowe). Badanie zwierząt łownych przed odstrzałem z wydaniem oświadczenia o przeprowadzeniu oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia przez uprawnionego myśliwego. Badanie dziczyzny po odstrzale ze zwróceniem uwagi na zmiany występujące u poszczególnych gatunków zwierząt łownych (dziki, jelenie, sarny, daniele, zające) wraz z wydaniem oceny sanitarno weterynaryjnej. Prowadzenie dokumentacji sanitarno-weterynaryjnej i zapoznanie z badaniami laboratoryjnymi. Wady tuszy zwierząt łownych najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno weterynaryjnym. Badanie na włośnie dzików. Zmiany zapalne mięśni. Procesy mikrobiologicznego rozkładu mięsa. Rozkład autolityczny ( przenikliwa kwaśna fermentacja , zaparzenie). Gnicie mięsa. Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych. |
Literatura: |
Podstawowa: Jan Tropiło, Leszek Kiszczak,, Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny,, Wieś Jutra SP. z o o., wydanie II poprawione , Warszawa 2008 Uzupełniająca: Książki i czasopisma dotyczące problematyki łowieckiej np. Łowiec Polski |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie zasady prowadzenia badań sanitarno-weterynaryjnych zwierząt łownych oraz badania i oceny sanitarno- weterynaryjnej mięsa; ma wiedzę z zakresu badań makroskopowych, bakteriologicznych, serologicznych, parazytologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych mięsa. Student potrafi przeprowadzać wywiad lekarsko-weterynaryjny, w celu uzyskania dokładnej informacji o pojedynczym zwierzęciu dzikożyjącym, grupie zwierząt oraz jego lub ich środowisku bytowania, wykonuje sekcję zwłok wraz z opisem, pobiera próbki i zabezpiecza je do transportu. Potrafi wdrażać właściwe procedury w przypadku chorób zakaźnych stwierdzonych na terenach łowieckich w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażenia. Potrafi wykonać ocenę sanitarno – weterynaryjną mięsa zwierząt łownych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Pisemne zaliczenie pytania opisowe po jednym z każdego tematu. Minimalny próg zal. wynosi 60%. Pytania oceniane w skali od 1 do 2 punktów. Udział w ocenie końcowej 50%. Ćwiczenia laboratoryjne: Studenci przygotowują prezentacje, zaliczenie prezentacji umożliwia przystąpienie do zaliczenia pisemnego. Pisemne zaliczenie przedmiotu na ocenę .Pytania opisowe z każdego tematu. Minimalny próg umożliwiający zaliczenie wynosi 60%. Udział w ocenie końcowej 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Żmuda | |
Prowadzący grup: | Piotr Żmuda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.