Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena mięsa zwierząt łownych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.11s.LOW.F.SJ.WETXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena mięsa zwierząt łownych
Jednostka: Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Grupy: Weterynaria fakultety
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Opanowanie zasad prowadzenia badań sanitarno-weterynaryjnych zwierząt łownych oraz badań i oceny sanitarno- weterynaryjnej mięsa.Opanowanie wiedzy z zakresu badań makroskopowych, bakteriologicznych, serologicznych, parazytologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych mięsa.

Pełny opis:

Wykłady:

Łowiectwo w Polsce, ekologiczne podstawy łowiectwa, prawo łowieckie, ustawodawstwo związane z ochroną przyrody, łowiectwem oraz badaniem i oceną sanitarno weterynaryjną dziczyzny, terminologia łowiecka.

Biologia zwierząt łownych i miejsce w systematyce( łoś, jeleń, daniel, sarna, dzik, zając, królik, bażant kuropatwa, krzyżówka, cyranka).

Hodowla i pozyskanie zwierzyny.

Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych na eksport.

Postępowanie z ubitą zwierzyną w łowisku i w czasie transportu.

Omówienie postępowania ze zwierzyną drobną (kuropatwy, bażanty, zające ) czarną (dziki), płową (łosie, jelenie, daniele, sarny ).

Najczęściej występujące choroby zwierząt łownych, badanie dziczyzny i ocena mięsa.

Choroby wirusowe: wścieklizna, pryszczyca, klasyczny pomór świń, ASF, myksomatoza , syndrom zająca szaraka (krwotoczna choroba zajęcy) , pomór królików, rzekomy pomór drobiu, wysoce zjadliwa grypa ptaków, krwotoczna choroba zwierzyny płowej, przewlekła wyniszczająca choroba zwierzyny płowej, Choroba Aujeszkyego.

Choroby bakteryjne : gruźlica, bruceloza, zaraza bydła i dziczyzny, pastereloza, tularemia, jersinioza, różyca, salmonelloza, stafylokokoza, mykoplazmoza ptaków, promienica, krętkowica kleszczowa, wąglik, botulizm.

Choroby wywołane przez grzyby.

Choroby pasożytnicze : toksoplazmoza, kokcydioza, sarkocystoza, histomanadoza, motylica.

Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców, nicienie, pajęczaki, owady.

Ćwiczenia laboratoryjne:

Rozpoznawanie płci i wieku zwierzyny, obróbka tusz po odstrzale, podział tusz na elementy.

Nadzór sanitarno –weterynaryjny prowadzony w punktach skupu dziczyzny, w zakładach produkcji dziczyzny ( ćwiczenia terenowe).

Badanie zwierząt łownych przed odstrzałem z wydaniem oświadczenia o przeprowadzeniu oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia przez uprawnionego myśliwego.

Badanie dziczyzny po odstrzale ze zwróceniem uwagi na zmiany występujące u poszczególnych gatunków zwierząt łownych (dziki, jelenie, sarny, daniele, zające) wraz z wydaniem oceny sanitarno weterynaryjnej.

Prowadzenie dokumentacji sanitarno-weterynaryjnej i zapoznanie z badaniami laboratoryjnymi.

Wady tuszy zwierząt łownych najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno weterynaryjnym.

Badanie na włośnie dzików.

Zmiany zapalne mięśni.

Procesy mikrobiologicznego rozkładu mięsa.

Rozkład autolityczny ( przenikliwa kwaśna fermentacja , zaparzenie).

Gnicie mięsa.

Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych.

Literatura:

Podstawowa: Jan Tropiło, Leszek Kiszczak,, Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny,, Wieś Jutra SP. z o o., wydanie II poprawione , Warszawa 2008

Uzupełniająca: Książki i czasopisma dotyczące problematyki łowieckiej np. Łowiec Polski

Efekty uczenia się:

Student zna i rozumie zasady prowadzenia badań sanitarno-weterynaryjnych zwierząt łownych oraz badania i oceny sanitarno- weterynaryjnej mięsa; ma wiedzę z zakresu badań makroskopowych, bakteriologicznych, serologicznych, parazytologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych mięsa.

Student potrafi przeprowadzać wywiad lekarsko-weterynaryjny, w celu uzyskania dokładnej informacji o pojedynczym zwierzęciu dzikożyjącym, grupie zwierząt oraz jego lub ich środowisku bytowania, wykonuje sekcję zwłok wraz z opisem, pobiera próbki i zabezpiecza je do transportu.

Potrafi wdrażać właściwe procedury w przypadku chorób zakaźnych stwierdzonych na terenach łowieckich w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażenia.

Potrafi wykonać ocenę sanitarno – weterynaryjną mięsa zwierząt łownych.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Pisemne zaliczenie pytania opisowe po jednym z każdego tematu. Minimalny próg zal. wynosi 60%.

Pytania oceniane w skali od 1 do 2 punktów.

Udział w ocenie końcowej 50%.

Ćwiczenia laboratoryjne:

Studenci przygotowują prezentacje, zaliczenie prezentacji umożliwia przystąpienie do zaliczenia pisemnego.

Pisemne zaliczenie przedmiotu na ocenę .Pytania opisowe z każdego tematu. Minimalny próg umożliwiający zaliczenie wynosi 60%.

Udział w ocenie końcowej 50%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Żmuda
Prowadzący grup: Piotr Żmuda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)