Podstawy żywienia człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.ZCZ.PZYCA.SI.TTZCX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy żywienia człowieka |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z trzema dominującymi zagadnieniami w nauce żywienia człowieka : (a) zawartością składników odżywczych w żywności i stopniem ich przyswajalności, (b) przebiegiem procesów trawienia, wchłaniania i przemiany pośredniej (metabolizmu) tych składników i (c) zapotrzebowaniem na składniki odżywcze w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego. W zakresie wykładów uwzględniona zostanie także ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka oraz zasady racjonalnego żywienia z wybranymi elementami profilaktyki żywieniowej. |
Pełny opis: |
1.Wprowadzenie do nauki żywienia człowieka, nauka żywienia człowieka w odbiorze społecznym.2.Podstawowy skład chemiczny żywności: składniki pokarmowe żywności oraz podstawowy skład chemiczny ciała człowieka. 3.Elementy anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego człowieka, ogólna charakterystyka procesów trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym człowieka. 4.Przemiana materii: węglowodany. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Przebieg procesów trawienia, wchłaniania i transportu. Regulacja metabolizmu węglowodanów i jej zaburzenia. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia węglowodanów. 5.Przemiana materii: tłuszczowce. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja Przebieg procesów trawienia, wchłaniania i transportu tłuszczów (triacylgliceroli) - rola cholesterolu. Regulacja metabolizmu tłuszczów. Współczesne poglądy na rolę wysokiego spożycia tłuszczu w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia tłuszczów. 6.Przemiana materii: białka. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Przebieg procesów trawienia białek, wchłaniania i transportu aminokwasów. Pojęcie puli wolnych aminokwasów. Losy wolnych aminokwasów i rola glutaminianu. Współczesne poglądy na rolę spożycia białka w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia białka. 7.Przemiana energii: bilans energii, masa ciała i jej regulacja. Zagadnienie idealnej masy ciała: stosowane wskaźniki (BMI i jego interpretacja); wartość wskaźnika WHR: otyłość brzuszna i pośladkowo-udowa. Nadwaga/otyłość jako choroba cywilizacyjna. 8.Przyswajalność i funkcje biologiczne podstawowych składników mineralnych. Występowanie w żywności, wchłanianie, funkcje metaboliczne, wydalanie. Interakcje z innymi składnikami pokarmowymi. Normy zapotrzebowania na podstawowe składniki mineralne. 9.Przyswajalność i funkcje biologiczne witamin. Podział i charakterystyka witamin, występowanie w żywności, wchłanianie, funkcje metaboliczne, wydalanie. Normy zapotrzebowania na witaminy. 10.Integracja procesów metabolicznych. Metaboliczne współzależności przemian składników pokarmowych na poziomie komórkowym, organów i tkanek. 11.Normy żywieniowe. Czynniki genetyczne i środowiskowe (żywieniowe) określające wielkość zapotrzebowania na składniki pokarmowe i wartości norm żywieniowych. Rodzaje norm żywieniowych i zasady ich ustalania. 12.Zasady planowania i organizacji żywienia, sposób żywienia i jego ocena. Zasady zamiany produktów spożywczych, zasady ustalania jadłospisów (posiłkowych, dziennych i okresowych), Ocena i korekta jadłospisów. Jakościowe i ilościowe metody oceny sposobu żywienia. 13.Stan odżywienia i jego ocena. Czynniki żywieniowe i nieżywieniowe wpływające na stan odżywienia. Lekarskie, antropometryczne i biochemiczne metody badania stanu odżywienia. 14.Żywienie jako czynnik rozwoju wybranych chorób dietozależnych. Żywienie jako czynnik rozwoju pierwotnych i wtórnych chorób żywieniowych. Żywność, żywienie a zdrowie: rzeczywiste i domniemane zagrożenia. 15.Sposób żywienia i stan odżywienia ludności w Polsce oraz aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej. |
Literatura: |
1.Gawęcki J., Hryniewiecki L. (2003). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 2.Hasik J., Gawęcki J. (2003). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 3.Pisulewski P. M., Pysz M. (2005) Żywienie człowieka. Zbiór ćwiczeń. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków 4.Roszkowski W. (2000) Podstawy nauki o żywieniu człowieka - przewodnik do ćwiczeń. SGGW, Warszawa 5.Ziemlański Ś. (2001). Normy żywienia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,Warszawa. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.