Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.ZCZ.OMTZY.SI.TTZIX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Opakowania, magazynowanie i transport żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma zapewnić przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących pakowania, magazynowania i transportu żywności. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Klasyfikacja i funkcje opakowań Projektowanie opakowań. Opakowania z tworzyw sztucznych Opakowania z tworzyw papierniczych Opakowania metalowe Opakowania szklane Opakowania drewniane i tkaninowe Materiały pomocnicze w opakowalnictwie |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków. 2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź. 3. Czasopismo „Opakowanie” Literatura uzupełniająca: Czasopismo „Opakowanie” |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 nie zna pojęć z zakresu opakowalnictwa Nie zna tworzyw opakowaniowych w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności Na ocenę 3 zna podstawowe pojęcia i definicje Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, nie potrafi omówić ich roli w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność Na ocenę 4 Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w pakowaniu żywności w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność Na ocenę 5 Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji i potrafi je szczegółowo omówić Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, ich rolę i zastosowanie w pakowaniu żywności w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.