Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Opakowania, magazynowanie i transport żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.ZCZ.OMTRA.SM.TTZXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma zapewnić przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących pakowania, magazynowania i transportu żywności.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Sytuacja i zmiany w przemyśle opakowaniowym

Znakowanie i kodowanie opakowań

Nowości w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych

Nowości w zakresie opakowań z tworzyw papierniczych

Nowości w zakresie opakowań metalowych

Nowości w zakresie opakowań szklanych

Biodegradacja

Opakowania aktywne i inteligentne

Fizyczne, mechaniczne, powierzchniowe i chemiczne badania opakowań

Ocena poprawności znakowania

Ocena promocyjnych cech opakowań

Systemy pakowania

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków.

2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź.

3. Czasopismo „Opakowanie”

Literatura uzupełniająca:

Czasopismo „Opakowanie”

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa, magazynowania i transportu żywności

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym

Umiejętności

Potrafi dokonać doboru badań tworzyw opakowaniowych i opakowań i ocenić ich cechy estetyczne

Zna podstawowe systemy pakowania

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

nie zna nowości z zakresu opakowalnictwa

Nie zna metod badań tworzyw opakowaniowych i opakowań

Nie zna systemów pakowania

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności

Na ocenę 3

zna podstawowe nowości z zakresu opakowalnictwa

Zna podstawowe metody badań tworzyw opakowaniowych i opakowań

Zna podstawowe systemy pakowania

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność

Na ocenę 4

Ma wystarczającą wiedzę na temat nowości z zakresu opakowalnictwa

Potrafi ocenić wady i zalety metod badań opakowań i tworzyw opakowaniowych

Potrafi omówić wady i zalety systemów pakowania

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność

Na ocenę 5

Ma wystarczającą wiedzę na temat nowości z zakresu opakowalnictwa i potrafi je szczegółowo omówić

Potrafi dobrać odpowiednie metody badań tworzyw i opakowań

Potrafi dobrać właściwy system pakowania

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)