Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Opakowania, magazynowanie i transport żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.ZCZ.OMITZ.NI.TTZXX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma zapewnić przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących pakowania, magazynowania i transportu żywności.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Klasyfikacja i funkcje opakowań

Projektowanie opakowań.

Opakowania z tworzyw sztucznych

Opakowania z tworzyw papierniczych

Opakowania metalowe

Opakowania szklane

Opakowania drewniane i tkaninowe

Materiały pomocnicze w opakowalnictwie

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków.

2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź.

3. Czasopismo „Opakowanie”

Literatura uzupełniająca:

Czasopismo „Opakowanie”

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

nie zna pojęć z zakresu opakowalnictwa

Nie zna tworzyw opakowaniowych

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności

Na ocenę 3

zna podstawowe pojęcia i definicje

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, nie potrafi omówić ich roli

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność

Na ocenę 4

Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w pakowaniu żywności

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność

Na ocenę 5

Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji i potrafi je szczegółowo omówić

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, ich rolę i zastosowanie w pakowaniu żywności

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Pałasiński
Prowadzący grup: Jerzy Pałasiński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.