Elektyw VI: Przetwórstwo owocowo-warzywne - technologie i produkty
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.SPO.9POW6.SI.TTZBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw VI: Przetwórstwo owocowo-warzywne - technologie i produkty |
Jednostka: | Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych technologii stosowanych w przetwórstwie owoców i warzyw i grzybów z uwzględnieniem mrożenia, apertyzacji, kiszenia i suszenia oraz technologii produkcji koncentratów słodzonych i soków. |
Pełny opis: |
Technologia zamrażania owoców, warzyw i grzybów. Wymagania surowcowe, obróbka wstępna surowca przed mrożeniem, rodzaje mrożonek, sposoby zamrażania, zmiany jakościowe w czasie mrożenia składowania i rozmrażania, ocena jakości i zagrożenia zdrowotne. Technologia konserw pasteryzowanych i sterylizowanych z owoców i warzyw i grzybów. Wymagania surowcowe, obróbka wstępna surowca, rodzaje konserw, ocena jakości, zagrożenia zdrowotne. Warzywa kiszone – parametry jakościowe, zagrożenia zdrowotne. Susze owocowe, warzywne i grzybowe – rodzaje produktów, parametry jakościowe, zagrożenia zdrowotne. Technologia produkcji przetworów słodzonych z pulp i przecierów owocowych – ocena jakości i zagrożenia zdrowotne. Technologia produkcji soków, nektarów i napojów owocowych – ocena jakości i zagrożenia zdrowotne. |
Literatura: |
Jarczyk A., Płocharski W. 2010. Technologia produktów owocowych i warzywnych. WSE-H Skierniewice. Jarczyk A., Berdowski J. 1999. Przetwórstwo owoców i warzyw. T 1-2, WSiP Warszawa. Berdowski J. 1991. Obliczenia technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw. SIT Spoż., NOT, Warszawa. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 2004. Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa. Kędzior W. (red.). 2003. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. AE w Krakowie, Kraków. Łatka U. 2006. Technologia i towaroznawstwo. WSiP, Warszawa. Świderski F. (red.). 1998. Towaroznawstwo produktów spożywczych. Teoria i ćwiczenia. SGGW, Warszawa. Małecka M., Klimczak I. 2010. Kształtowanie jakości żywności. UE Poznań. Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J. 2009. Towaroznawstwo żywności. UE Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Student ma podstawową wiedzę na temat właściwości i składu chemicznego surowców owocowych, warzywnych i grzybów stosowanych w przetwórstwie żywności. Ma ogólną wiedzę dotyczącą aspektów prawnych regulujących ocenę jakości żywności. Ma podstawową wiedzę dotyczącą aspektów prawnych regulujących ocenę jakości surowców i produktów z owoców, warzyw i grzybów. Wykazuje znajomość oddziaływania podstawowych materiałów i technologii stosowanych w przetwórstwie na jakość i bezpieczeństwo, produktów i przetworów z owoców, warzyw i grzybów. Zna podstawowe technologie i techniki utrwalania surowców oraz produkcji półprzetworów i produktów gotowych z owoców, warzyw i grzybów. Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze w zakresie technologii i oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów owocowych, warzywnych i grzybowych. Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na jakość i bezpieczeństwo produktów oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do zapewnienia jakości i bezpieczeństwa tych produktów. Posiada umiejętność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i narzędzi, rozwiązujących problemy w ocenie jakości i bezpieczeństwa produktów z owoców i warzyw i grzybów. Potrafi pracować w grupie. Rozumie potrzebę ciągłego aktualizowania wiedzy w zakresie krajowych i wspólnotowych wymogów prawnych dotyczących jakości i bezpieczeństwa produktów z owoców i warzyw i grzybów. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące: sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji. Zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe). Ocena umiejętności pełnienia nałożonej funkcji w zespole. Egzamin pisemny ograniczony czasowo. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.