Seminarium
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.IAP.SMINZ.SI.TTZXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu: Seminarium dyplomowe ma umożliwić studentom robocze zaprezentowanie założeń oraz stanu realizacji dyplomowej pracy inżynierskiej będącej rezultatem pracy studenta. Student zaznajamia się z formalnymi zasadami i warunkami pisania oraz obrony pracy dyplomowej (w tym przebiegu egzaminu dyplomowego). Dodatkowo uzyskuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury przedmiotu z zachowaniem prawa własności intelektualnej jej autorów. Przedstawienie (przez pracowników Jednostki) działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków; Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Weiner J. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012. 2. Majchrzak J., Mendel T. metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań, 2005. 3. Wójcik K. Piszę akademicką pracę promocyjną – licencjacką, magisterską. Wolters Kluwer, 2012. 4. Zasady i wskazówki pisania prac dyplomowych (www.ur.krakow.pl). Uzupełniająca: 1. Urban S., Ładoński W. Jak napisać dobrą pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 2003. 2. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa, 2008. 3. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2011. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego Umiejętności Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego . Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego i tematyki pokrewnej Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego Nie potrafi formułować i zestawiać podstawowych elementów pracy dyplomowej oraz nie wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Nie wykazuje umiejętności porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności Nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób Nie wykazuje świadomości potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego Na ocenę 3 Zna niektóre zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego W stopniu podstawowym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy dyplomowej oraz wykazuje ograniczoną umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętności porozumiewania się, ale nie przygotowuje i nie przedstawia swojej pracy/prezentacji (pisemnie lub ustnie) na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność Nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego, ale nie uwzględnia tego w swoich działaniach Na ocenę 4 Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, ale nie uwzględnię ich w swoich działaniach W stopniu zadowalającym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy dyplomowej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację (pisemnie lub ustnie) na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność Jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i częściowo uwzględnia to w swoich działaniach Na ocenę 5 Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego i uwzględnia je w swoich działaniach Potrafi formułować i zestawiać podstawowe elementy pracy dyplomowej oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z inżynierią żywności i aparaturą przemysłu spożywczego W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność Jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i uwzględnia to w swoich działaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.