Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.IAP.SDPI.SI.TTDXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe ma na celu umożliwienie studentom zaprezentowanie założeń, rezultatów oraz próbę dyskusji wyników pracy inżynierskiej. Student zaznajamia się z formalnymi zasadami pisania pracy dyplomowej. Dodatkowo uzyskuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowywania, wykonywania i przedstawiania prezentacji. Każda osoba przedstawia dwie prezentacje, z czego jedna opisuje pracę wykonaną w ramach projektu dyplomowego (praktyczną lub teoretyczną). |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Omówienie struktury pracy inżynierskiej (pisemnej). Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Zasady cytowania literatury. Przedstawienie (przez pracowników Jednostki) działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Weiner J. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012. 2. Majchrzak J., Mendel T. metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań, 2005. 3. Wójcik K. Piszę akademicką pracę promocyjną – licencjacką, magisterską. Wolters Kluwer, 2012. 4. Zasady i wskazówki pisania prac dyplomowych (www.ur.krakow.pl). Uzupełniająca 1. Urban S., Ładoński W. Jak napisać dobrą pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 2003. 2. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa, 2008. 3. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2011. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Zna podstawy statystyki. Umiejętności Formułuje hipotezy badawcze, cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystykę i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji, również umiejętność dyskutowania wyników. Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z szeroko pojętą biotechnologią żywności oraz mikrobiologią przemysłową. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Nie zna podstawowych zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Nie zna podstaw statystyki. Umiejętności Nie formułuje hipotez badawczych, celów, zakresu pracy, nie zestawia literatury, nie konstruuje tabeli, wykresów i innych elementów graficznych pracy. Nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i nie wyciąga wniosków. Nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji, również umiejętności dyskutowania wyników. Kompetencje społeczne Nie wykazuje aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz mikrobiologią przemysłową. Nie jest otwarty na konstruktywną krytykę i nie jest gotowy rozważyć propozycji innych osób. Nie jest świadomy konieczności ciągłego doskonalenia i pogłębiania swojej wiedzy. Na ocenę 3 Wiedza Zna niektóre zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Zna niektóre działania statystyczne. Umiejętności W stopniu podstawowym formułuje hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia pracy/prezentacji, również ma problemy z dyskutowaniem wyników. Kompetencje społeczne Wykazuje małą aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz mikrobiologią przemysłową. Nie jest otwarty na konstruktywną krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób. Jest świadomy, że uzyskana wiedza i umiejętności z czasem tracą na aktualności, jednak nie wykazuje inicjatywy by to zmienić. Na ocenę 4 Wiedza Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, ale nie uwzględnię ich w swojej pracy/ach. Zna działania statystyczne, ale nie wszystkie potrafi prawidłowo wykorzystać. Umiejętności W stopniu zadawalającym formułuje hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia pracę/prezentację, potrafi poprawnie dyskutować wyniki. Kompetencje społeczne Wykazuje umiarkowaną aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz mikrobiologią przemysłową. Jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób. Jest świadomy, że uzyskana wiedza i umiejętności z czasem tracą na aktualności, stara się dokształcać, wykazuje inicjatywę. Na ocenę 5 Wiedza Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego i uwzględnia je w swojej pracy/ach. Zna działania statystyczne i potrafi je prawidłowo wykorzystać do swoich badań. Umiejętności Potrafi doskonale formułować hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, prawidłowo przygotowuje i przedstawia pracę/prezentację, potrafi właściwie dyskutować wyniki. Kompetencje społeczne Wykazuje dużą aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz mikrobiologią przemysłową. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób oraz sam przeanalizować swoje błędy. Ma świadomość odpowiedzialności, jaką osoba odpowiadająca za jakość i bezpieczeństwo żywności bierze za produkcję zdrowej żywności. Zdaje sobie sprawę z dezaktualizowania się uzyskanych umiejętności i wiedzy i ciągłej potrzeby doskonalenia. Wykazuje inicjatywę w kierunku dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.