Inżynieria procesowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.IAP.INZPR.SI.TTZIX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria procesowa |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prezentowane są wybrane zagadnienia z zakresu modelowania matematycznego procesów i zjawisk - procesy podstawowe (wymiana pędu, ciepła i masy), procesy i operacje jednostkowe (filtracja, mieszanie, zagęszczanie, destylacja i rektyfikacja, suszenie ekstrakcja) występujące w przemyśle spożywczym i przemysłach pokrewnych. Istotnym uzupełnieniem są informacje z zakresu właściwości reologicznych materiału pochodzenia biologicznego, tworzenia bilansów sił(pędu), energii cieplnej i masy, podobieństwa zjawisk, analizy wymiarowej, liczb i równań kryterialnych oraz opisu reakcji enzymatycznych. W ramach inżynierii reaktorowej przekazywane są informacje z zakresu stechiometrii, kinetyki (równania kinetyczne) a także projektowania procesowego reaktorów. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Podstawowe informacje o procesach i ich bilansowaniu (podział procesów, zmienne inten-sywne i ekstensywne, rodzaje bilansów, zasady sporządzania bilansu) Właściwości mechaniczne materiału biotechnologicznego (współczynnik ściśliwości, gęstość, właściwości reologiczne i ich charakterystyka, płyny niutonowskie i nieniutonowskie) Podstawy wymiany pędu (równanie ciągłości strugi i równanie Bernoulliego, charakterystyka geometryczna rurociągów, cząstek i złoża, opory przepływu przez rurociąg, moc pompy, opory przepływu przez złoże, ruch cząstek w płynach) Wybrane procesy mechaniczne (filtracja zawiesin i filtry, mieszanie i mieszalniki) Przepływy wielofazowe w układzie para-ciecz, gaz-ciecz, gaz-ciało stałe Wymiana ciepła i wymienniki (proste mechanizmy wymiany ciepła i ich opis, wnikanie ciepła, przenikanie ciepła, równanie projektowe wymiennika ciepła, przykłady wymienników ciepła) Zagęszczanie roztworów i wyparki Wymiana masy i wymienniki masy (stężenia, równowaga fazowa, proste mechanizmy wymia-ny masy i ich opis, teorie wnikania masy, przenikanie masy) Wybrane procesy cieplno-dyfuzyjne (destylacja i rektyfikacja, gazy wilgotne, ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz i ciecz-ciało stałe, suszenie i suszarki) Elementy inżynierii reakcji chemicznych - enzymatycznych (stechiometria, równowaga chemiczna, krzywe kinetyczne i sposoby ich wyznaczania, szybkość reakcji enzymatycznej, równanie kinetyczne i sposoby jego określenia, modelowanie procesów enzymatycznych w układach izotermicznych i nieizotermicznych). Przeliczanie jednostek. Zasady sporządzania bilansów masy i energii. Obliczenia oporów przepływu płynów w rurociągach (równanie ciągłości strugi, równanie Bernoulliego, liczba Reynoldsa, współczynniki oporu, zmiana geometrii, opory lokalne). Moc pompy. Obliczenia projektowe wymiany ciepła (straty cieplne w rurociągach, wyznaczanie współczyn-ników wnikania ciepła, powierzchnia wymiany ciepła). Obliczenia projektowe dla procesu destylacji i rektyfikacji (równowaga ciecz-para, bilans masy strumieni i składników w destylacji, stopień oddestylowania, bilans kolumny rektyfikacyjnej, linie operacyjne wyznaczanie minimalne wartości powrotu, liczba półek teoretycznych). Obliczenia projektowe dla procesu ekstrakcji w układzie ciecz-ciecz i ciecz-ciało stałe (bilans masy, wykres trójkątny Gibbsa, ekstrakcja współprądowa i przeciwprądowa). Obliczenia procesowe dotyczące gazów wilgotnych i suszenia (parametry mechaniczne i cieplne powietrza wilgotnego, wykresy suszarnicze, bilans masowy i cieplny suszenia). Pomiar wybranych wielkości fizycznych i fizykochemicznych (ciśnienie statyczne i dynamiczne, wilgotność). Pomiar profilu prędkości w rurociągu w skali przemysłowej (rura Prandtla, prędkość miejscowa, prędkość średnia). Połączenie równoległe i szeregowe pomp. Charakterystyka i punkt pracy pompy. Opory przepływu przez złoża nieruchome i ruchome (charakterystyka geometryczna cząstki i złoża, spadek ciśnienia w złożu). Budowa nagrzewnicy powietrza. Bilans ciepła. Wyznaczanie współczynnika przenikania ciepła. Nawilżanie powietrza. Atmosfera kontrolowana. Zmiana parametrów powietrza wilgotnego. Kolokwium zaliczeniowe. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: P. Lewicki (praca zbiorowa), Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 2005. P. Lewicki, D. Witrowa-Rajchert (praca zbiorowa), Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, SGGW, Warszawa 2002. R. Kramkowski, Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, WARW, Wrocław 1997. K. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, OWPW, Warszawa 2005 Literatura zupełniająca: M. Serwiński, Zasady inżynierii chemicznej i procesowej, WNT, Warszawa 1982. R. Koch, A. Kozioł, Dyfuzyjno-cieplny rozdział substancji, WNT, Warszawa 1994 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe prawa fizyki i fizykochemii oraz umie zdefiniować wielkości fizykochemiczne (wraz z jednostkami) wykorzystywane w inżynierii procesowej do opisu procesów jednostkowych i zjawisk w przemyśle spożywczym i przemysłach pokrewnych Zna właściwości mechaniczne, w tym właściwości reologiczne, materiału pochodzenia biologicznego oraz rozumie konsekwencje wynikające z różnych zachowań lepkościowych płynów będących w ruchu w instalacji przemysłowej Zna najważniejsze procesy jednostkowe występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych, rozumie ich sens fizyczny oraz umie podać ich ilościowy opis Zna wybrane zagadnienia z zakresu inżynierii reakcji enzymatycznych dotyczące kinetyki i modelowania reaktorów Umiejętności Potrafi korzystać z dostępnych danych w tym pochodzących z cyfrowych baz danych z zakresu właściwości fizykochemicznych substancji pochodzenia nieorganicznego i organicznego Potrafi sporządzić bilans pędu (sił) masy i energii cieplnej dla różnych procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym i pokrewnych Zna podstawowe równania i potrafi je wykorzystać w obliczeniach procesowych z uwzględnieniem jednostek wielkości fizykochemicznych Umie przygotować dokumentację (sprawozdanie) wykonanego ćwiczenia laboratoryjnego i projektu Kompetencje społeczne Potrafi pracować w zespole przy realizacji ćwiczenia laboratoryjnego i zadania projektowego |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych praw fizyki i fizykochemii oraz nie umie zdefiniować i wielkości fizykochemicznych wyko-rzystywanych w inżynierii procesowej do opisu procesów jednostkowych i zjawisk Nie zna właściwości mechanicznych w tym właściwości reologicznych materiału pochodzenia biologicznego oraz nie rozumie ich wpływu na zachowanie się płynu będącego w ruchu Nie zna najważniejszych procesów jednostkowych występujących w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych oraz nie umie podać ich ilościowego opisu Nie zna wybranych zagadnień z zakresu inżynierii reakcji enzymatycznych dotyczących kinetyki oraz modelowania reaktorów chemicznych Nie potrafi korzystać z dostępnych danych z zakresu właściwości fizykochemicznych substancji Nie potrafi sporządzić bilansu pędu (sił) masy i energii cieplnej dla kilku wybranych procesów jednostkowych Nie zna podstawowych równań i nie potrafi ich wykorzystać w obliczeniach procesowych. Nie potrafi przeliczać jednostek wielkości fizykochemicznych Nie potrafi przygotować dokumentacji projektu lub jego elementów według zadanego wzorca Nie potrafi pracować w zespole Na ocenę 3 Zna niektóre prawa fizyki i fizykochemii (prawa dynamiki i termodynamiki, prawa hydrostatyki, prawa równowag fazowych) oraz wielkości fizykochemiczne dotyczące wymiany pędu, ciepła i masy w powiązaniu z ich jednostkami w układzie SI Zna i rozumie znaczenie lepkości w opisie ruchu płynów oraz jej wpływ na opory przepływu Zna niektóre procesy jednostkowe występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych i umie podać ich pobieżny ilościowy opis Zna kilka podstawowych pojęć z zakresu inżynierii reakcji enzymatycznych (stechiometria, szybkość przemiany, równanie kinetyczne, równanie bilansu masy w reaktorze) Potrafi odczytać wybrane wartości liczbowe z danych tabelarycznych z interpolacją Zna ogólne zasady tworzenia bilansów ale potrafi je jedynie wykorzystać w bilansie masy całego układu dla warunków ustalonych (strumienie wlotowe i wylotowe) Potrafi wykonać proste obliczenia projektowe z wykorzystaniem jednego równania z danymi nie wymagającymi zmiany jednostek Potrafi przygotować elementy dokumentacji projektu według zadanego wzorca Bierze udział w pracach zespołu, ale nie potrafi określić swojej roli w zespole i zaplanować w nim swojego udziału Na ocenę 4 Zna niektóre prawa fizyki i fizykochemii (prawa dynamiki i termodynamiki, prawa gazowe, prawa hydrostatyki, prawa przemian fazowych) oraz wielkości fizykochemiczne dotyczące wymiany pędu, ciepła i masy w powiązaniu z ich jednostkami w układzie SI i innych Zna właściwości mechaniczne, w tym właściwości reologiczne, materiału pochodzenia biologicznego oraz rozumie niektóre konsekwencje wynikające z różnych zachowań lepkościowych płynu będącego w ruchu (straty ciśnienia, istnienie granicy płynięcia, zmiana charakterystyki lepkościowej podczas ruchu) Zna i rozumie sens fizyczny niektórych procesów jednostkowych występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych i umie podać ich ilościowy opis Zna i rozumie większość omawianych w ramach wykładu pojęć i metodykę określania równań kinetycznych Potrafi odczytać wybrane wartości liczbowe z wykresu i skorzystać z równań doświadczalnych Potrafi sporządzić bilans masy i energii cieplnej dla kilku wybranych procesów jednostkowych (przepływy, procesy z ruchem cząstek, zagęszczanie, destylacja i rektyfikacja, ekstrakcja, suszenie) Potrafi wykonać proste obliczenia projektowe z wykorzystaniem kilku równań z danymi wymagającymi zmiany jednostek Potrafi przygotować pełną dokumentacje projektu według zadanego wzorca z dodatkowymi własnymi elementami graficznymi Potrafi przyjmować różne role w trakcie pracy zespołowej Na ocenę 5 Zna podstawowe prawa fizyki i fizyko-chemii, rozumie ich sens fizyczny oraz umie zdefiniować wielkości fizykochemiczne (wraz z jednostkami) wykorzystywane w inżynierii procesowej do opisu procesów jednostkowych i zjawisk w przemyśle spożywczym i przemysłach pokrewnych Zna właściwości mechaniczne, w tym właściwości reologiczne, materiału pochodzenia biologicznego oraz w pełni rozumie konsekwencje wynika-jące z różnych zachowań lepkościowych płynów będących w ruchu Zna najważniejsze procesy jednostko-we występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych, rozumie ich sens fizyczny (fizykochemiczny) oraz umie podać ich pełny ilościowy opis Umie połączyć i rozumie zagadnienia z zakresu inżynierii procesowej i inżynierii reakcji i reaktorów chemicznych Potrafi odczytać wybrane wartości liczbowe z wykresu w skali logarytmicznej oraz z diagramów fazowych Potrafi sporządzić dowolny bilans pędu (sił) masy i energii cieplnej dla proce-sów jednostkowych z uwzględnieniem bilansów różniczkowych oraz przemian chemicznych Kojarzy zagadnienia z kilku obszarów inżynierii procesowej i potrafi je wykorzystać w projekcie procesowym Potrafi samodzielnie określić wymaganą postać dokumentacji, a następnie na tej podstawie w pełni udokumentować projekt Potrafi zarządzać pracą zespołu i koordynować jego działania. Potrafi skutecznie rozwiązywać spory i konflikty w trakcie pracy zespołowej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.