Elektyw VII: Zastosowanie niskich temperatur w produkcji żywności nowej generacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F7.EL72.NI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw VII: Zastosowanie niskich temperatur w produkcji żywności nowej generacji |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 7 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Treść wykładów: Zamrażanie surowców roślinnych. Zmiany jakościowe i metody ich ograniczenia. Fizyczne podstawy zamrażania. Metody i urządzenia zamrażalnicze. Lód - rodzaje i otrzymywanie. Chłodzenie jako element utrwalania żywności metodami kombinowanymi. Rozmrażanie żywności Ćwiczenia: 1. Podstawowa charakterystyka produktów mrożonych i urządzeń zamrażalniczych. 2. Temperatura krioskowpowa i zjawisko przechłodzenia. 3. Ocena zmian histologicznych tkanek roślinnych i zwierzęcych zamrażanych w różnych warunkach. |
Literatura: |
1. Gruda Z., Postolski J., Zamrażanie żywności, WNT, W-wa, 1999. |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: podstawowe zjawiska zachodzące podczas chłodzenia, zamrażania i chłodniczego przechowywania surowców i produktów spożywczych Potrafi: ocenić ogólny zakres zmian jakości produktu wynikający z poddania go obróbce zamrażalniczej. Jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%, Prezentacja i dyskusja uzyskanych w trakcie ćwiczeń wyników - udział w końcowej ocenie modułu 10%. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
WYK
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jagoda Majcherczyk | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Jagoda Majcherczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
CWL
CWL
CWL
WYK
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalczyk | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Ireneusz Maciejaszek, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.