Elektyw 12: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F7.E121.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 12: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Etapy i koncepcje w rozwoju systemów zarządzaniu jakością; historia norm dotyczących zarządzania jakością. Organizacje zajmujące się promowaniem, ochroną, zapewnianiem i normalizacją zarządzania przez jakości. Kwalitologia i kierunki jej badań. Metody zarządzania. Instrumentarium zarządzania jakością. Rodzaje systemów zarządzania wdrażane w zakładach przemysłu spożywczego, obligatoryjne i nieobligatoryjne. Wymagania normy ISO 9001: 2015 w odniesieniu do potrzeb certyfikacji systemu zarządzania jakością. Wymagania odnośnie dokumentacji systemu. Zasady zarządzania jakością jako droga do kompleksowego zarządzania przez jakość – wykorzystanie normy ISO 9004:2018-6 Zarządzanie jakością -- Jakość organizacji -- Wytyczne osiągnięcia trwałego sukcesu Zasady zarządzania jakością określone w normie ISO 9004 i ISO 9015 i ich znaczenie w dochodzeniu do TQM. Rodzaje procesów określanych w systemie zarządzania jakością, podejście procesowe do zarządzania. Akredytacja, normalizacja, certyfikacja. Wymagania do spełnienia przy akredytacji laboratoriów wg normy ISO 17025. Audytowanie systemów zarządzania jakością żywności, wymagania normy ISO 19011. Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności wg PN-EN ISO 22005: 2007, systemy zarządzani bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla jednostek prowadzących audyt i certyfikację systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności wg PKN-ISO/TS 22003: 2007. System zarządzani jakością w jednostkach certyfikujących, system certyfikacji w Polsce. Wymagania normy PNEN 45011 i norm z serii ISO 45000. |
Literatura: |
1. EN IS0 9001:2015. Systemy zarządzania jakością – Wymagania 2.Norma PN-EN ISO 22000:2005 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego 3. Sikora T. red.: Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo UE w Krakowie 2010. Uzupełniająca: 1. PN-EN ISO 9004:2018-6 Zarządzanie jakością -- Jakość organizacji -- Wytyczne osiągnięcia trwałego sukcesu 2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności, Teoria i Praktyka, Wydawnictwo C.H. Beck, 2010. 3. Wszołek M.: Elementy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym [w] Wybrane zagadnienia nauki o żywności i zarządzania jakością, red. Mieczysław Pałasiński i Lesław Juszczak, 9-68, Wydawnictwo UR w Krakowie 2014. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - wszystkie systemy zapewniania i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w organizacjach zajmujących się produkcją żywności i pasz oraz wytwarzaniem materiałów mających kontakt z żywnością. Wie które z nich są obligatoryjne, a które dobrowolne. - cele wdrażania systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm z serii ISO 9000 i ISO 22000. Procesy technologiczne wykorzystywane w produkcji żywności, oraz ich wpływ na jej jakość. Dokumentację niezbędną do prawidłowego funkcjonowania systemu zarządzania jakością. - rodzaje procesów zarządczych funkcjonujących w organizacjach przetwórstwa żywności. Potrafi je opisać i określić powiązania między nimi i ich wpływ na funkcjonowanie całego systemu. - Podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. - zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi regulacjami prawnymi a także instytucje odpowiedzialne za urzędową kontrolę żywności. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - opracować prezentację na wskazany temat, sporządzić plan audytu i przygotować check listę pytań audytowych systemu, przeprowadzić audyt i sporządzić z niego raport. - wykonać analizę wymagań normy ISO 9001 dotyczącej Systemu Zarządzania Jakością i Systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000 i przedstawić wymagania odnośnie udokumentowanych informacji w systemie zarządzania jakością - wyjaśnić i stosować w praktyce główne normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności - krytycznej oceny posiadanej wiedzy, rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - Wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie zarządzania jakością, świadomego uznania znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakość produktów spożywczych - pracy w zespole przyjmując w nim różne role, umiejętnego zarządzania czasem i działania w sposób przedsiębiorczy |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie pisemnego sprawdzianu w formie krótkich pytań otwartych. Udział w ocenie końcowej modułu 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnych dokumentów projektowych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Słupski | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady, Jacek Słupski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.