Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 12: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F7.E121.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 12: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Jednostka: Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Etapy i koncepcje w rozwoju systemów zarządzaniu jakością; historia norm dotyczących zarządzania jakością.

Organizacje zajmujące się promowaniem, ochroną, zapewnianiem i normalizacją zarządzania przez jakości.

Kwalitologia i kierunki jej badań. Metody zarządzania. Instrumentarium zarządzania jakością.

Rodzaje systemów zarządzania wdrażane w zakładach przemysłu spożywczego, obligatoryjne i nieobligatoryjne.

Wymagania normy ISO 9001: 2015 w odniesieniu do potrzeb certyfikacji systemu zarządzania jakością.

Wymagania odnośnie dokumentacji systemu.

Zasady zarządzania jakością jako droga do kompleksowego zarządzania przez jakość – wykorzystanie normy

ISO 9004:2018-6 Zarządzanie jakością -- Jakość organizacji -- Wytyczne osiągnięcia trwałego sukcesu

Zasady zarządzania jakością określone w normie ISO 9004 i ISO 9015 i ich znaczenie w dochodzeniu do TQM.

Rodzaje procesów określanych w systemie zarządzania jakością, podejście procesowe do zarządzania.

Akredytacja, normalizacja, certyfikacja. Wymagania do spełnienia przy akredytacji laboratoriów wg normy ISO

17025. Audytowanie systemów zarządzania jakością żywności, wymagania normy ISO 19011.

Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności wg PN-EN ISO 22005: 2007, systemy zarządzani

bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla jednostek prowadzących audyt i certyfikację systemów zarządzania

bezpieczeństwem żywności wg PKN-ISO/TS 22003: 2007.

System zarządzani jakością w jednostkach certyfikujących, system certyfikacji w Polsce. Wymagania normy PNEN 45011 i norm z serii ISO 45000.

Literatura:

1. EN IS0 9001:2015. Systemy zarządzania jakością – Wymagania

2.Norma PN-EN ISO 22000:2005 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego

3. Sikora T. red.: Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo UE w Krakowie 2010.

Uzupełniająca:

1. PN-EN ISO 9004:2018-6 Zarządzanie jakością -- Jakość organizacji -- Wytyczne osiągnięcia trwałego sukcesu

2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności, Teoria i Praktyka, Wydawnictwo C.H. Beck, 2010.

3. Wszołek M.: Elementy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym [w] Wybrane zagadnienia nauki o żywności i zarządzania jakością, red. Mieczysław Pałasiński i Lesław Juszczak, 9-68, Wydawnictwo UR w Krakowie 2014.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

- wszystkie systemy zapewniania i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w organizacjach zajmujących się produkcją żywności i pasz oraz wytwarzaniem materiałów mających kontakt z żywnością. Wie które z nich są obligatoryjne, a które dobrowolne.

- cele wdrażania systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm z serii ISO 9000 i ISO 22000. Procesy technologiczne wykorzystywane w produkcji żywności, oraz ich wpływ na jej jakość. Dokumentację niezbędną do prawidłowego funkcjonowania systemu zarządzania jakością.

- rodzaje procesów zarządczych funkcjonujących w organizacjach przetwórstwa żywności. Potrafi je opisać i określić powiązania między nimi i ich wpływ na funkcjonowanie całego systemu.

- Podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego.

- zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi regulacjami prawnymi a także instytucje odpowiedzialne za urzędową kontrolę żywności.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

- opracować prezentację na wskazany temat, sporządzić plan audytu i przygotować check listę pytań audytowych systemu, przeprowadzić audyt i sporządzić z niego raport.

- wykonać analizę wymagań normy ISO 9001 dotyczącej Systemu Zarządzania Jakością i Systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000 i przedstawić wymagania odnośnie udokumentowanych informacji w systemie zarządzania jakością

- wyjaśnić i stosować w praktyce główne normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności

- krytycznej oceny posiadanej wiedzy, rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego

- Wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie zarządzania jakością, świadomego uznania znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakość produktów spożywczych

- pracy w zespole przyjmując w nim różne role, umiejętnego zarządzania czasem i działania w sposób przedsiębiorczy

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie pisemnego sprawdzianu w formie krótkich pytań otwartych. Udział w ocenie końcowej modułu 60%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnych dokumentów projektowych

(średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 40%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Słupski
Prowadzący grup: Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady, Jacek Słupski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)