Elektyw 8: Chromatografia wykluczania (HPSEC) w kontroli procesu produkcji piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F7.8EL2.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 8: Chromatografia wykluczania (HPSEC) w kontroli procesu produkcji piwa |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot umożliwia studentom poznanie podstaw techniki chromatografii wykluczania SEC, z uwzględnieniem jej w badaniu surowców, półproduktów i produktów w browarnictwie. |
Pełny opis: |
Wykłady - tematyka: Rodzaj, zawartość i podstawowa budowa strukturalna hydrokoloidów w surowcach piwowarskich i w piwie. Skrobia, polisacharydy nieskrobiowe (arabinoksylany, beta-glukany) i białka w browarnictwie. Znaczenie masy cząsteczkowej hydrokoloidów na różnych etapach produkcji piwa Podstawy chromatografii wykluczania HPSEC/GPC Monitorowanie parametrów fizykochemicznych półproduktów i działania enzymów w browarnictwie Masa cząsteczkowa hydrokoloidow jako podstawowy parametr w procesach obróbki enzymatycznej i klarowania. HPSEC w kontroli i rozwiązywaniu problemów słodowania i klarowania piwa. Ćwiczenia laboratoryjne - tematyka: Rodzaje, budowa zestawów SEC i zasady ich działania Zacieranie "w probówce". Monitorowanie przebiegu hydrolizy enzymatycznej skrobi techniką HPSEC Klarowanie "w probówce". Zastosowanie HPSEC do identyfikacji przyczyn zmętnień i rozwiązywania problemów z klarownością roztworu. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Materiały własne prowadzącego zajęcia Uzupełniająca 1. Kamerling J.P. (2007). Comprehensive Glycoscience. From Chemistry to Systems Biology. Elsevier ltd. 3. Ito R., Matsuo Y. (2010). Handbook of carbohydrate polymers: development, properties and applications. Nova Science Pub Inc. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: zna podstawowe hydrokoloidy w surowcach piwowarskich i w piwie, ich zawartość i podstawową budowę strukturalną. Znaczenie masy cząsteczkowej hydrokoloidów na różnych etapach produkcji piwa. zna i rozumie podstawy chromatografii wykluczania HPSEC/GPC rozumie na czym polega monitorowanie parametrów fizykochemicznych półproduktów i działania enzymów w browarnictwie. jakie znaczenie ma masa cząsteczkowa hydrokoloidow w procesach obróbki enzymatycznej i klarowania piwa. Rozumie na czym polega rola HPSEC w kontroli i rozwiązywaniu problemów słodowania i klarowania piwa. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: dobrać odpowiednią metodę monitorowania hydrolizy enzymatycznej skrobi i innych hydrokoloidów właściwie opracować i zinterpretować wyniki analiz masy cząsteczkowej hydrokoloidów oznaczonej metodą SEC zastosować odpowiednie postępowanie w czasie zacierania i klarowania w oparciu o wyniki analizy SEC KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 25% |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Buksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Buksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Angelika Bieniek, Krzysztof Buksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.