Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 8: Chromatografia wykluczania (HPSEC) w kontroli procesu produkcji piwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F7.8EL2.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 8: Chromatografia wykluczania (HPSEC) w kontroli procesu produkcji piwa
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot umożliwia studentom poznanie podstaw techniki chromatografii wykluczania SEC, z uwzględnieniem jej w badaniu surowców, półproduktów i produktów w browarnictwie.

Pełny opis:

Wykłady - tematyka:

Rodzaj, zawartość i podstawowa budowa strukturalna hydrokoloidów w surowcach piwowarskich i w piwie. Skrobia,

polisacharydy nieskrobiowe (arabinoksylany, beta-glukany) i białka w browarnictwie.

Znaczenie masy cząsteczkowej hydrokoloidów na różnych etapach produkcji piwa

Podstawy chromatografii wykluczania HPSEC/GPC

Monitorowanie parametrów fizykochemicznych półproduktów i działania enzymów w browarnictwie

Masa cząsteczkowa hydrokoloidow jako podstawowy parametr w procesach obróbki enzymatycznej i klarowania.

HPSEC w kontroli i rozwiązywaniu problemów słodowania i klarowania piwa.

Ćwiczenia laboratoryjne - tematyka:

Rodzaje, budowa zestawów SEC i zasady ich działania

Zacieranie "w probówce". Monitorowanie przebiegu hydrolizy enzymatycznej skrobi techniką HPSEC

Klarowanie "w probówce". Zastosowanie HPSEC do identyfikacji przyczyn zmętnień i rozwiązywania problemów z

klarownością roztworu.

Literatura:

Podstawowa

1. Materiały własne prowadzącego zajęcia

Uzupełniająca

1. Kamerling J.P. (2007). Comprehensive Glycoscience. From Chemistry to Systems Biology.

Elsevier ltd.

3. Ito R., Matsuo Y. (2010). Handbook of carbohydrate polymers: development, properties and applications. Nova Science Pub Inc.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

zna podstawowe hydrokoloidy w surowcach piwowarskich i w piwie, ich zawartość i podstawową budowę strukturalną. Znaczenie masy cząsteczkowej hydrokoloidów na różnych etapach produkcji piwa.

zna i rozumie podstawy chromatografii wykluczania HPSEC/GPC

rozumie na czym polega monitorowanie parametrów fizykochemicznych półproduktów i działania enzymów w browarnictwie.

jakie znaczenie ma masa cząsteczkowa hydrokoloidow w procesach obróbki enzymatycznej i klarowania piwa. Rozumie na czym polega rola HPSEC w kontroli i rozwiązywaniu problemów słodowania i klarowania piwa.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

dobrać odpowiednią metodę monitorowania hydrolizy enzymatycznej skrobi i innych hydrokoloidów

właściwie opracować i zinterpretować wyniki analiz masy cząsteczkowej hydrokoloidów oznaczonej metodą SEC

zastosować odpowiednie postępowanie w czasie zacierania i klarowania w oparciu o wyniki analizy SEC

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego

wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 25%

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Buksa
Prowadzący grup: Krzysztof Buksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Buksa
Prowadzący grup: Krzysztof Buksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Buksa
Prowadzący grup: Angelika Bieniek, Krzysztof Buksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)