Elektyw VII: Podstawy chłodnictwa i zamrażalnictwa żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F6.EL71.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw VII: Podstawy chłodnictwa i zamrażalnictwa żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Wpływ niskich temperatur na szybkość reakcji chemicznych i enzymatycznych oraz przeżywalność drobnoustrojów. Prognozowanie trwałości żywności. Zasady chłodzenia produktów roślinnych i zwierzęcych - dobór środowiska chłodzącego. Przechowalnictwo chłodnicze surowców roślinnych i pochodzenia zwierzęcego. Podstawy procesu zamrażania - krzywa zamrażania i rozmrażania. Wpływ mrożenia na właściwości fizyczne produktów. Obieg sprężarkowy, urządzenia zamrażalnicze. Mrożenie i zamrażalnicze przechowywanie surowców roślinnych. Wpływ obróbki zamrażalniczej na cechy organoleptyczne i wartość odżywczą surowców. Mrożenie i zamrażalnicze przechowywanie surowców pochodzenia zwierzęcego. Wpływ obróbki zamrażalniczej na cechy organoleptyczne i wartość odżywczą surowców. Łańcuch chłodniczy. Rozmrażanie żywności. Ćwiczenia Fizyczne i technologiczne podstawy schładzania i zamrażania żywności. Wyznaczanie czasu i szybkości zamrażania produktów spożywczych. Ocena zmian jakościowych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zamrażanych różnymi metodami. Zastosowanie atmosfer modyfikowanych w chłodniczym przechowalnictwie żywności. |
Literatura: |
1. Jastrzębski W. Technologia chłodnicza żywności, WSiP, Warszawa, 1991. 1. Evans J.A. (ed.) Frozen food science and technology, Blackwell Publishing Ltd, 2008. |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie podstawowe zjawiska i pojęcia dotyczące chłodzenia, mrożenia i chłodniczego przechowywania żywności oraz zależność pomiędzy warunkami obróbki chłodniczej i przechowywania a wartością odżywczą produktów. Potrafi ocenić ogólny zakres zmian jakości produktu uzależniony od warunków obróbki chłodniczej. Wykonać podstawowe obliczenia stosowane w zamrażalnictwie żywności. Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%, - prezentacji i dyskusji uzyskanych w trakcie ćwiczeń wyników - udział w końcowej ocenie modułu 10%. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalczyk | |
Prowadzący grup: | Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.