Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw ogólny 2: Żywność tradycyjna, regionalna i ekologiczna jako alternatywa żywności konwencjonalnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F5.EO23.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw ogólny 2: Żywność tradycyjna, regionalna i ekologiczna jako alternatywa żywności konwencjonalnej
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie się Studentów z problematyką dotyczącą żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.

Pełny opis:

1. Podstawowe definicje dotyczące produktów rolnych. Uregulowania prawne wspólnotowe i krajowe.

2. Rejestracja produktów. Znakowanie produktów symbolami „Chronioną Nazwą Pochodzenia”, „Chronionym Oznaczeniem Geograficznym”, „Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością”

3. Lista Produktów Tradycyjnych

4. Ochrona i promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych

5. Historia i definicja produktów ekologicznych

6. Aspekty prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego

7. Rynek żywności ekologicznej, jakość i dystrybucja

8. Model ekokonsumenta

Literatura:

1. Łuczka-Bakuła W. 2007, Rynek żywności ekologicznej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa

2. Gąsiorowski M. (red.) 2005, O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia. Fundacja Funduszu Współpracy

3. Rozporządzenia Rady (EWG), Ustawy publikowane w Dziennikach Ustaw

uzupełniająca

1. Sobczyk. W., Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna, 2000 Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków

2. Materiały konferencji – Żywność regionalna 2003, Kraków

3.Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007 Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa

Efekty uczenia się:

EO2_c_W1 - zagadnienia dotyczące regulacji prawnych dotyczących produkcji żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej

EO2_c_W2 - zasady znakowania żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej

EO2_c_K1 - ciągłego dokształcania się i śledzenia na bieżąco zmian dotyczących produktów tradycyjnych

EO2_c_K2 - świadomego uznania znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakości produktów spożywczych

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej: na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział egzaminu w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%. Udział aktywności na wykładach - 20%

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Sobolewska-Zielińska
Prowadzący grup: Joanna Sobolewska-Zielińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)