Elektyw ogólny 2: Żywność tradycyjna, regionalna i ekologiczna jako alternatywa żywności konwencjonalnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EO23.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw ogólny 2: Żywność tradycyjna, regionalna i ekologiczna jako alternatywa żywności konwencjonalnej |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie się Studentów z problematyką dotyczącą żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej. |
Pełny opis: |
1. Podstawowe definicje dotyczące produktów rolnych. Uregulowania prawne wspólnotowe i krajowe. 2. Rejestracja produktów. Znakowanie produktów symbolami „Chronioną Nazwą Pochodzenia”, „Chronionym Oznaczeniem Geograficznym”, „Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością” 3. Lista Produktów Tradycyjnych 4. Ochrona i promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych 5. Historia i definicja produktów ekologicznych 6. Aspekty prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego 7. Rynek żywności ekologicznej, jakość i dystrybucja 8. Model ekokonsumenta |
Literatura: |
1. Łuczka-Bakuła W. 2007, Rynek żywności ekologicznej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2. Gąsiorowski M. (red.) 2005, O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia. Fundacja Funduszu Współpracy 3. Rozporządzenia Rady (EWG), Ustawy publikowane w Dziennikach Ustaw uzupełniająca 1. Sobczyk. W., Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna, 2000 Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków 2. Materiały konferencji – Żywność regionalna 2003, Kraków 3.Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007 Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
EO2_c_W1 - zagadnienia dotyczące regulacji prawnych dotyczących produkcji żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej EO2_c_W2 - zasady znakowania żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej EO2_c_K1 - ciągłego dokształcania się i śledzenia na bieżąco zmian dotyczących produktów tradycyjnych EO2_c_K2 - świadomego uznania znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za planowanie produkcji i jakości produktów spożywczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej: na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział egzaminu w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%. Udział aktywności na wykładach - 20% |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.