Elektyw IX: Podstawy technologii gastronomicznej z elementami obsługi konsumenta
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL91.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Elektyw IX: Podstawy technologii gastronomicznej z elementami obsługi konsumenta |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami optymalizacji procesów technologicznych w produkcji potraw (dobór surowca, techniki kulinarnej), przy uwzględnieniu postulatów jakościowych, żywieniowych, technologicznych i ekonomiczno-organizacyjnych. Scharakteryzowane zostaną zasady obsługi konsumentów. Proces technologiczny produkcji potraw w warunkach zakładów żywienia zbiorowego czy gospodarstwa domowego składa się z wielu operacji technologicznych, które właściwie przeprowadzone decydują o sprawnym przygotowaniu pożywienia o dobrej jakości sensorycznej oraz wartości żywieniowej. |
Literatura: |
1. Procner A. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 2. Zalewski S. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa, 2009. 3. Czarniecka-Skubina E. (red.). Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa 2016. 1. Jastrzębski W. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2013. 2. Szajna R. Vademecum kelnera, Wyd. Alfa, 2006. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: FŻ30_W1 przydatność technologiczną surowców oraz metod obróbki do produkcji różnych rodzajów potraw FŻ30_W2 wpływ obróbki technologicznej oraz warunków przechowywania na wartość odżywczą i jakość sensoryczną potraw FŻ30_W3 podstawowe zasady związane z obsługą konsumenta UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: FŻ30_U1 identyfikować i analizować, z wykorzystaniem różnych źródeł, zjawiska wpływające na produkcję potraw FŻ30_U2 zgodnie z zadaną specyfikacją, zrealizować samodzielnie bądź w zespole proste procesy technologiczne używając właściwych metod i narzędzi KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: FŻ30_K1 zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - WYKŁADY Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - Ćwiczenia Oceny z kolokwiów cząstkowych (ocena pozytywna dla min. 51% punktów). Udział w ocenie końcowej 50%." Ocena końcowa: Wykłady 50% Ćwiczenia 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Adam Florkiewicz, Katarzyna Petka, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Adam Florkiewicz, Katarzyna Petka, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Dera, Adam Florkiewicz, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.