Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw VI: Surowce i technologie w przetwórstwie owocowo-warzywnym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F5.EL62.NI.TTZTZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw VI: Surowce i technologie w przetwórstwie owocowo-warzywnym
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 5 sem, NI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Kurs zapoznaje studenta z dwoma aspektami przetwórstwa owocowo-warzywnego: podstawowymi surowcami - owocami i warzywami raz najważniejszymi produktami spożywczymi tej branży przemysły spożywczego i i procesami ich wytwarzania.

Pełny opis:

Kurs zapoznaje studenta z głównymi aspektami przetwórstwa owocowo-warzywnego z punktu widzenia specyfiki polskiego przetwórstwa owocowo-warzywnego. Są to podstawowe owoce i warzywa produkowane przez polskich rolników w oraz najważniejsze produkty, które są z nich wytwarzane. Produkty te obejmują wyroby o niewielkim i umiarkowanym stopniu przetworzenia, tj. konserwy, w tym mrożonki i konserwy apertyzowane, produkty suszone i fermentowane, oraz produkty o znaczny stopniu przetworzenia jak soki, nektary i produkty owocowe słodzone. Przedstawienia każdego produktu zawiera omówienie procesów technologicznych stosowanych do ich wytwarzania. Kurs bazuje na wcześniej w toku studiów realizowany treściach związanych z surowcami roślinnymi, ogólną technologią oraz mikrobiologią i chemią żywności.

Literatura:

Podstawowa:

1. Jarczyk A., Płocharski W. 2010. Technologia produktów owocowych i warzywnych t. I i II. WSE-H w Skierniewicach.

2. Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997/1999. Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz.I/II. WSiP, Warszawa

3. Zadernowski R., Oszmiański J. 1994: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART. Olsztyn

Uzupełniająca:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. 2009. Sensoryczne badania żywności – podstawy, metody, zastosowania. Wyd. Nauk. PTTŻ, Warszawa.

2. Berdowski J.B.1991. Obliczenia technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw SITSPoż Warszawa.

3. Bednarski W.1996: Ogólna technologia żywności t. I i II Wyd. ART. Olsztyn

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie: - zasady oceny cech surowców ogrodniczych (biologiczne, chemiczne i fizyczne) ze względu na określenie ich przydatności do poszczególnych sposobów przetwarzania; - podstawowe technologie przetwarzania surowców ogrodniczych ; wykorzystanie maszyn i urządzeń do przetwarzania; kierunki zmian w technologii przetwórstwa surowców ogrodniczych.

Umiejętności - potrafi: - wykorzystywać informacje potrzebne do oceny jakości produktów z owoców i warzyw oraz ocenić jakość produktu w oparciu o przykładową normę; - na podstawie bilansu materiałowego opracować recepturę produktu, zastosować techniki i technologie do utrwalania owoców, warzyw i grzybów, ocenić efekty podejmowanych działań.

Kompetencje społeczne - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; - pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, umiejętnie zarządza czasem .

Metody i kryteria oceniania:

Ocena końcowa jest średnią ważoną z egzaminu z wykładów oraz z zaliczenia ćwiczeń w proporcjach 60% wykłady i 40% ćwiczenia.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Piotr Gębczyński, Łukasz Skoczylas
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Pełny opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Literatura:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Piotr Gębczyński, Anna Korus, Jacek Słupski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków tel: +48 12 662 44 44 https://urk.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0 (2024-11-08)