Elektyw VI: Surowce i technologie w przetwórstwie owocowo-warzywnym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL62.NI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw VI: Surowce i technologie w przetwórstwie owocowo-warzywnym |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 5 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kurs zapoznaje studenta z dwoma aspektami przetwórstwa owocowo-warzywnego: podstawowymi surowcami - owocami i warzywami raz najważniejszymi produktami spożywczymi tej branży przemysły spożywczego i i procesami ich wytwarzania. |
Pełny opis: |
Kurs zapoznaje studenta z głównymi aspektami przetwórstwa owocowo-warzywnego z punktu widzenia specyfiki polskiego przetwórstwa owocowo-warzywnego. Są to podstawowe owoce i warzywa produkowane przez polskich rolników w oraz najważniejsze produkty, które są z nich wytwarzane. Produkty te obejmują wyroby o niewielkim i umiarkowanym stopniu przetworzenia, tj. konserwy, w tym mrożonki i konserwy apertyzowane, produkty suszone i fermentowane, oraz produkty o znaczny stopniu przetworzenia jak soki, nektary i produkty owocowe słodzone. Przedstawienia każdego produktu zawiera omówienie procesów technologicznych stosowanych do ich wytwarzania. Kurs bazuje na wcześniej w toku studiów realizowany treściach związanych z surowcami roślinnymi, ogólną technologią oraz mikrobiologią i chemią żywności. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Jarczyk A., Płocharski W. 2010. Technologia produktów owocowych i warzywnych t. I i II. WSE-H w Skierniewicach. 2. Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997/1999. Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz.I/II. WSiP, Warszawa 3. Zadernowski R., Oszmiański J. 1994: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART. Olsztyn Uzupełniająca: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. 2009. Sensoryczne badania żywności – podstawy, metody, zastosowania. Wyd. Nauk. PTTŻ, Warszawa. 2. Berdowski J.B.1991. Obliczenia technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw SITSPoż Warszawa. 3. Bednarski W.1996: Ogólna technologia żywności t. I i II Wyd. ART. Olsztyn |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - zasady oceny cech surowców ogrodniczych (biologiczne, chemiczne i fizyczne) ze względu na określenie ich przydatności do poszczególnych sposobów przetwarzania; - podstawowe technologie przetwarzania surowców ogrodniczych ; wykorzystanie maszyn i urządzeń do przetwarzania; kierunki zmian w technologii przetwórstwa surowców ogrodniczych. Umiejętności - potrafi: - wykorzystywać informacje potrzebne do oceny jakości produktów z owoców i warzyw oraz ocenić jakość produktu w oparciu o przykładową normę; - na podstawie bilansu materiałowego opracować recepturę produktu, zastosować techniki i technologie do utrwalania owoców, warzyw i grzybów, ocenić efekty podejmowanych działań. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; - pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, umiejętnie zarządza czasem . |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa jest średnią ważoną z egzaminu z wykładów oraz z zaliczenia ćwiczeń w proporcjach 60% wykłady i 40% ćwiczenia. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
SO CWL
WYK
CWL
CWL
N WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO WYK
CWL
CWL
WYK
N WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Anna Korus, Jacek Słupski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.