Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw V: Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F5.EL51.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw V: Enzymologia
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot do wyboru, semestr 6 studia I stopnia

Wymagane zaliczenie przedmiotu biochemia

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

WYKŁADY:

1. Kataliza homo- i heterogeniczna, typy katalizatorów i przyczyny ich różnej efektywności. Budowa i specyficzność działania rybozymów, DNAzymów, abzymów, synzymów i ksenozymów

2. Budowa enzymów, tworzenie kompleksów wieloenzymowych, struktura centrum aktywnego i allosterycznego. Rola metali w strukturze i działaniu enzymów. Budowa i znaczenie koenzymów. Rola witamin w strukturach koenzymów.

3. Sprzężenie koenzymatyczne. Mechanizmy katalizy enzymatycznej, istota aktywacji i teoria stanu przejściowego (tranzycji). Kataliza kowalencyjna

i kwasowo-zasadowa.

4. Specyficzność działania enzymów i teorie oddziaływania enzym – substrat. Promiskuityzm katalityczny i substratowy enzymów.

5. Kinetyka reakcji enzymatycznych i czynniki wpływające na aktywność enzymów. Kinetyka reakcji enzymatycznej w mediach niewodnych. Jednostki aktywności enzymatycznej (U, Katal, liczba obrotów, aktywność właściwa i

molekularna)

6. Klasyfikacja i nazewnictwo enzymów

7. Produkcja, immobilizacja i formulacja enzymów. Enzymy przemysłowe i ich wykorzystanie w technologii żywności jako przykład działania opartego na założeniach zielonej chemii

8. Słodowanie: przekształcanie ziarniaków w kompleks bogaty w enzymy (aktywacja, selektywność i stabilność enzymów).

9. Komercyjne enzymy w procesie słodowania.

10. Enzymy komercyjne i słodowe w procesie zacierania i filtrowania zacieru. Enzymy w procesie zakwaszania biologicznego zacieru i brzeczki

11. Potencjał enzymatyczny drożdży. Wpływ środowiska i kofaktorów na przebieg fermentacji.

12. Wykorzystanie handlowych preparatów enzymatycznych w procesie fermentacji

13. Enzymy w działaniach naprawczych, przyspieszaniu dojrzewania i stabilizacji piwa.

14. Enzymy jako narzędzie w warzeniu piwa bezalkoholowego oraz piwa o obniżonej zawartości węglowodanów, obniżonej alergenności, poprawionym potencjale prebiotycznym i bioaktywnym

ĆWICZENIA:

Wykreślanie krzywych progresji i wyznaczanie v0; badanie energii aktywacji (Ga) dla reakcji katalizowanych.

enzymatycznie i nieenzymatycznie. Wyznaczanie współczynnika temperaturowego (Q10).

Sporządzanie wykresów kinetyki enzymatycznej i wyznaczanie powinowactwa amylaz i proteaz do różnych substratów.

Zastosowanie enzymów w browarnictwie: wyznaczanie aktywności enzymów amylolitycznych, ich pH- i termostabilności.

Zastosowanie enzymów w browarnictwie: ustalanie dawek i warunków optymalnych do przeprowadzenia procesu zacierania i scukrzania. Charakterystyka otrzymanych produktów - substratów fermentacji

Wykorzystanie amylaz, beta-glukanaz i proteaz do usuwania zmętnień piwa.

Literatura:

1. Enzymy w technologii spożywczej. Whitehurst R.J., Van Oort M., 2016. PWN.

2. Obliczenia biochemiczne. Gondko R., Zgirski A., 2017. Wydawnictwo Naukowe PWN.

3. Enzymologia - podstawy. Strumidło S., Tylicki A., 2020. PWN.

Uzupełniająca 1. Handbook of enzymes. Schomburg D., Schomburg I., Chang A. 2013. Springer.

4. Bazy naukowe: BIOCATALYSIS, BRENDA, UM-BBD.

Efekty uczenia się:

Wiedza: Student zna i rozumie typy katalizy i katalizatorów, rozumie ich specyficzność i mechanizmy działania. Rozumie rolę biokatalizatorów w koncepcji zielonej chemii; budowę enzymów, koenzymów i kompleksów wieloenzymowych oraz zasady ich współdziałania; kinetykę reakcji enzymatycznych oraz mechanizmy działania inhibitorów i aktywatorów enzymów, wpływ warunków reakcji na jej przebieg; zasady klasyfikacji i nazewnictwa enzymów, zapisuje równania reakcji katalizowanych przez enzymy różnych klas; podstawy produkcji, immobilizacji i formulacji handlowych preparatów enzymatycznych; możliwości jakie stwarza wykorzystanie enzymów w przemyśle browarniczym.

Umiejętności: student potrafi: ustalić efektywną dawkę enzymu i optymalizować stopień konwersji substratu.

Potrafi prawidłowo posługiwać się jednostkami aktywności enzymatycznej i bazami danych o enzymach. Badać kinetykę procesu enzymatycznego; oznaczać aktywność enzymów wykorzystywanych w browarnictwie i optymalizować warunki ich działania; wskazać mocne i słabe strony użycia enzymu w procesie technologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady :

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 55%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań sporzadzanych w programie Exel w trakcie ćwiczeń. Oceniana jest dokładność i precyzja otrzymanych wyników, umiejetność wykonywania obliczeń i formułowania wniosków (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%,

- kolokwium z zakresu wykonywania obliczeń biochemicznych (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 15%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Pierzchalska
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Małgorzata Pierzchalska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)