Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL11.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Dietetyka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych zagadnień przemysłu węglowodanowego, w tym technologii otrzymywania takich produktów jak cukier, skrobia, przetwory z ziemniaka, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli żywieniowej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów obejmuje: 1) Podstawy chemii i fizyki węglowodanów 2) Technologia produkcji cukru (sacharozy) i podstawy funkcji żywieniowej sacharozy 3) Podstawowe surowce skrobiowe - produkcja skrobi ziemniaczanej 4) Produkcja hydrolizatów skrobiowych i ich rola w aspekcie żywieniowym 5) Skrobie modyfikowane - rodzaje, funkcje i zastosowanie 6) Produkty uszlachetnione z ziemniaka 7) Produkty pszczele – otrzymywanie miodu i jego funkcje 8) Polisacharydy jako składniki funkcjonalne żywności Tematyka ćwiczeń obejmuje: 1) Analiza cukru handlowego (cukier trzcinowy i buraczany) oraz miodu w kontekście funkcji żywieniowej 2) Ocena jakości kulinarnej ziemniaka oraz frytek i czipsów ziemniaczanych 3) Analiza skrobi oraz hydrolizatów skrobiowych jako alternatywnych środków słodzących |
Literatura: |
Podstawowa 1. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa1996. 2. Nowotny F. (red), Skrobia, WNT, Warszawa 1969. 3. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005. Uzupełniająca 1. Bijok B., Bijok F., Surowce i technologia żywności cz. 1, WSiP, Warszawa, 1980 |
Efekty uczenia się: |
Student po skończonym cyklu zajęciowym zna i rozumie podstawowe cechy węglowodanów, różnice pomiędzy asortymentem cukru(sacharozy) w aspekcie różnic pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do jego otrzymywania. Zna i rozumie żywieniowe aspekty przetwórstwa skrobi, hydrolizatów skrobiowych i miodu, a także podstawowe żywieniowe znaczenie produktów węglowodanowych w diecie człowieka Potrafi właściwie opracować wyniki analizy surowców węglowodanowych takich jak cukier, skrobia i miód oraz sporządzać sprawozdania. Jest gotów do świadomego uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności o właściwej jakości zdrowotnej pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem, myśli i działa w sposób przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady - Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 64% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 15% - kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 64% punktów) - udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 35% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CWL
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CZ WYK
CWL
PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CWL
CZ WYK
CWL
PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.