Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F5.EL11.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Grupy: Dietetyka, 5 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych zagadnień przemysłu węglowodanowego, w tym technologii otrzymywania takich produktów jak cukier, skrobia, przetwory z ziemniaka, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli żywieniowej.

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje:

1) Podstawy chemii i fizyki węglowodanów

2) Technologia produkcji cukru (sacharozy) i podstawy funkcji żywieniowej sacharozy

3) Podstawowe surowce skrobiowe - produkcja skrobi ziemniaczanej

4) Produkcja hydrolizatów skrobiowych i ich rola w aspekcie żywieniowym

5) Skrobie modyfikowane - rodzaje, funkcje i zastosowanie

6) Produkty uszlachetnione z ziemniaka

7) Produkty pszczele – otrzymywanie miodu i jego funkcje

8) Polisacharydy jako składniki funkcjonalne żywności

Tematyka ćwiczeń obejmuje:

1) Analiza cukru handlowego (cukier trzcinowy i buraczany) oraz miodu w kontekście funkcji żywieniowej

2) Ocena jakości kulinarnej ziemniaka oraz frytek i czipsów ziemniaczanych

3) Analiza skrobi oraz hydrolizatów skrobiowych jako alternatywnych środków słodzących

Literatura:

Podstawowa

1. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa1996.

2. Nowotny F. (red), Skrobia, WNT, Warszawa 1969.

3. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005.

Uzupełniająca

1. Bijok B., Bijok F., Surowce i technologia żywności cz. 1, WSiP, Warszawa, 1980

Efekty uczenia się:

Student po skończonym cyklu zajęciowym zna i rozumie podstawowe cechy węglowodanów, różnice pomiędzy asortymentem cukru(sacharozy) w aspekcie różnic pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do jego otrzymywania. Zna i rozumie żywieniowe aspekty przetwórstwa skrobi, hydrolizatów skrobiowych i miodu, a także podstawowe żywieniowe znaczenie produktów węglowodanowych w diecie człowieka

Potrafi właściwie opracować wyniki analizy surowców węglowodanowych takich jak cukier, skrobia i miód oraz sporządzać sprawozdania.

Jest gotów do świadomego uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności o właściwej jakości zdrowotnej

pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem, myśli i działa w sposób przedsiębiorczy.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady - Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 64% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 15%

- kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 64% punktów) - udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 35%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)