Elektyw 3: Higiena żywienia i żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.3EL1.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 3: Higiena żywienia i żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest: - zapoznanie Studentów z wymaganiami dotyczącymi higieny przy produkcji posiłków (ze szczególnym uwzględnieniem świadomości personelu w tym zakresie), zasadami GHP, GMP i systemu HACCP, a także zagrożeniami (biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi) występującymi w żywności, jak również przedstawienie zasad organizacji żywienia zbiorowego, a także urzędowej kontroli żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. RASSF. 2. Urzędowa kontrola żywności. Stan sanitarny w ujęciu kraju i województwa. 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. 4. Rodzaje zakładów żywienia. Ocena higieniczna poszczególnych etapów produkcji potraw w zakładzie żywienia. 5. Zapobieganie obecności szkodników w zakładzie żywienia. 6. Rodzaje i źródła zagrożeń fizycznych oraz chemicznych w żywności. 7. Promieniowanie jonizujące a higiena i bezpieczeństwo żywności. 8. Personel jako istotny element w zapewnieniu bezpieczeństwa produkowanej żywności. 9. Istota i zasady systemu HACCP. Etapy wdrażania systemu w zakładzie żywienia. Ćwiczenia: 1. Urzędowa kontrola żywności. Zasady kontroli sanitarnej – wizyty w jednostkach kontrolujących. 2. Nieprawidłowości dotyczące higieny w zakładzie żywienia - studium przypadku. 3. Ocena wybranych procesów technologicznych pod względem ich wpływu na wartość higieniczno-żywieniową produktów w stosunku do surowców wyjściowych. 4. Opracowanie wybranych instrukcji dotyczących higieny podczas produkcji posiłków. 5. Ocena migracji metali z naczyń kuchennych do żywności. 6. Higiena przygotowania posiłków - zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej. 7. Świadomość personelu odnośnie zasad higieny w zakładzie - przygotowanie materiałów edukacyjnych. 8. Realizacja zasad higieny podczas produkcji posiłków - zajęcia terenowe w wybranych zakładach. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołożyn-Krajewska D. (red.), Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa. 2003. 2. Seńczuk W., Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa. 2002. 3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. SITSpoż NOT, Warszawa. 1999. Uzupełniająca: 1. Akty prawne krajowe i UE. 2. Czasopisma branżowe. 3. Raporty o stanie sanitarnym. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: FŻ36_W1 zasady organizacji żywienia zbiorowego w Polsce oraz zasady urzędowej kontroli żywności. FŻ36_W2 zagrożenia wynikające z biologicznego, chemicznego i fizycznego skażenia żywności. FŻ36_W3 warunki sanitarno-higieniczne, jakie powinny być spełnione w procesie produkcji potraw w zakładzie żywienia. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: FŻ36_U1 wykonać proste zadania pod kierunkiem opiekuna naukowego, po czym prawidłowo opracować i zinterpretować uzyskane wyniki. Potrafi poprawnie sformułować logiczne wnioski. FŻ36_U2 wykorzystać wiedzę dotyczącą występowania zagrożeń w procesie produkcji posiłków w zakładzie żywienia. FŻ36_U3 precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotowywać i przedstawiać prace/prezentacje dotyczące aspektów higienicznych produkcji posiłków w zakładzie żywienia. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: FŻ36_K1 przyjęcia odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności, w ujęciu społecznym, etycznym i zawodowym. FŻ36_K2 aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją posiłków w zakładzie żywienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania: - udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - przygotowanych sprawozdań, instrukcji i materiałów edukacyjnych oraz aktywności na zajęciach: - udział w ocenie końcowej 60%." |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Katarzyna Petka, Anna Sadowska-Rociek, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka, Anna Sadowska-Rociek, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Tomasz Dera, Barbara Mickowska, Katarzyna Petka, Magdalena Surma, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Tomasz Dera, Barbara Mickowska, Katarzyna Petka, Anna Sadowska-Rociek, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.