Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 5: Alergeny w żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F4.5ELa.NM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 5: Alergeny w żywności
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Dietetyka, 4 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Podstawowa wiedza z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy. Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości. Alergeny występujące w żywności, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Metody wykrywania alergenów w żywności.

Ćwiczenia laboratoryjne: wykrywanie alergenów pokarmowych metodą immunoblottingu.

Literatura:

1. Roitt, Brostoff. Male. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

2. Lydyard, Whelan, Fanger. Immunologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN

3.Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb, Jakóbisiak, Lasek. Wydawnictwo Naukowe PWN

4. Schwarz, Carlsson. Alergie pokarmowe. PZWL

5. Jarosz, Dzieniszewski. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu kursu student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi.

Zaliczenie ćwiczeń w formie indywidualnego sprawozdania.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Mickowska
Prowadzący grup: Barbara Mickowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Mickowska
Prowadzący grup: Barbara Mickowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)