Elektyw 3: Mikrobiologia browarnicza
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.3EL2.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 3: Mikrobiologia browarnicza |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć 1. Drożdże i bakterie w piwowarstwie – charakterystyka metaboliczna. Flokulacja – 3 h 2. Przechowywanie i zabezpieczanie kultur w piwowarstwie. Drożdże suszone – 3 h 3. Wpływ różnych czynników na rozwój drożdży w trakcie fermentacji piwowarskiej. Propagacja drożdży. Piwa kwaśne – 2 h 4. Przemywanie drożdży. Choroby piw – 2 h Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć 1. Charakterystyka drożdży wykorzystywanych w piwowarstwie. Metody określania liczebności drożdży w gęstwie – 5 h 2. Określenie stanu fizjologicznego i czystości mikrobiologicznej piwowarskich drożdży nastawnych. Wpływ czynników stresowych (etanol, chmiel) na wzrost mikroorganizmów. Oznaczanie FAN. Określanie kinetyki fermentacji brzeczki piwnej – 5 h 3. Analiza mikrobiologiczna słodu i piwa. Przemywanie kwaśne – 5 h 4. Piwa kwaśne. Rehydratacja drożdży suszonych – 5 h |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kunze W. Technologia słodu i piwa. Piwo chmiel, Warszawa, 1999. 2. Tuszyński T., Tarko T. Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2010 Uzupełniająca 1. Boulton C., Quain D. Brewing Yeast and Fermentation. Blackwell Science, 2001. 2. Briggs D.E., Boulton C.A., Brookers P.A., Stevens R. Brewing. Science and practice. CRC Press, Washington, USA, 2004 3. Stewart G.G., Russell I., Anstruther A. Handbook of Brewing (Food Science and Technology). CRC Press, 2009. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
WYK
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.