Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 3: Mikrobiologia browarnicza

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F4.3EL2.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 3: Mikrobiologia browarnicza
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 4 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć

1. Drożdże i bakterie w piwowarstwie – charakterystyka metaboliczna. Flokulacja – 3 h

2. Przechowywanie i zabezpieczanie kultur w piwowarstwie. Drożdże suszone – 3 h

3. Wpływ różnych czynników na rozwój drożdży w trakcie fermentacji piwowarskiej. Propagacja drożdży. Piwa kwaśne – 2 h

4. Przemywanie drożdży. Choroby piw – 2 h

Ćwiczenia laboratoryjne

Tematyka zajęć

1. Charakterystyka drożdży wykorzystywanych w piwowarstwie. Metody określania liczebności drożdży w gęstwie – 5 h

2. Określenie stanu fizjologicznego i czystości mikrobiologicznej piwowarskich drożdży nastawnych. Wpływ czynników stresowych (etanol, chmiel) na wzrost mikroorganizmów. Oznaczanie FAN. Określanie kinetyki fermentacji brzeczki piwnej – 5 h

3. Analiza mikrobiologiczna słodu i piwa. Przemywanie kwaśne – 5 h

4. Piwa kwaśne. Rehydratacja drożdży suszonych – 5 h

Literatura:

Podstawowa

1. Kunze W. Technologia słodu i piwa. Piwo chmiel, Warszawa, 1999.

2. Tuszyński T., Tarko T. Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2010

Uzupełniająca

1. Boulton C., Quain D. Brewing Yeast and Fermentation. Blackwell Science, 2001.

2. Briggs D.E., Boulton C.A., Brookers P.A., Stevens R. Brewing. Science and practice. CRC Press,

Washington, USA, 2004

3. Stewart G.G., Russell I., Anstruther A. Handbook of Brewing (Food Science and Technology). CRC Press, 2009.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-26 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków tel: +48 12 662 44 44 https://urk.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0 (2024-11-08)