Elektyw 2: Podstawy technologii cukierniczej i ciastkarskiej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.2EL2.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 2: Podstawy technologii cukierniczej i ciastkarskiej |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Definicje wyrobów ciastkarskich. Surowce mączne. Przegląd wybranych produktów cukierniczych. Surowce cukrowe i środki słodzące. Charakterystyka i wstępna obróbka ziarna kakaowego. Czekolada i wyroby czekoladowe. Karmelki - produkcja. Herbatniki - produkcja. Wafle - produkcja. Pierniki, pieczywo parzone i piankowe - produkcja. Ćwiczenia: Analiza jakościowa wybranych surowców cukierniczych, a także miodu i środków słodzących stosowanych w cukiernictwie i ciastkarstwie. Analiza jakościowa wyrobów czekoladowych i kakao. Produkcja pierników i ich ocena jakościowa. Analiza właściwości fizyczno-chemicznych i jakościowych karmelków i żelków. Produkcja herbatników i wafli i ich ocena jakościowa. Produkcja pieczywa parzonego i piankowego oraz ocena jakościowa wytworzonych wyrobów. |
Literatura: |
1. Wyczański S. Cukiernictwo.Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1994. 2. Dojutrek C., Pietrzyk A., Ciastkarstwo, WSiP, Warszawa, 1981. 3. Dojutrek C., Pietrzyk A. Wyroby ciastkarskie, WNT, Warszawa, 1997. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: klasyfikacje i specyfikę wyrobów cukierniczych i ciastkarskich. technologie otrzymywania wybranych produktów branży cukierniczej i ciastkarskiej. wpływ surowców, technologii i operacji jednostkowych na jakość wyrobów cukierniczych i ciastkarskich. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: właściwie opracować i zinterpretować wyniki uzyskane na podstawie analiz fizykochemicznych charakterystycznych dla oceny jakości wybranych produktów cukierniczych i ciastkarskich. dobrać właściwe surowce do otrzymywania konkretnych wyrobów cukierniczych i ciastkarskich. dobrać odpowiednią metodę do oceny wybranych cech jakościowych produktu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej 20%, - kolokwium zaliczeniowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 20%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
CWL
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Anna Dobosz-Kobędza, Stanisław Kowalski, Dorota Litwinek, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski, Dorota Litwinek, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Jarosław Korus, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.