Elektyw specjalizacyjny III A: Spektroskopia w laboratorium analitycznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES33.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny III A: Spektroskopia w laboratorium analitycznym |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów jest przekazanie informacji na temat urządzeń spektroskopowych i optycznych, oraz sposobów oceny barwy. Celem ćwiczeń jest nabycie przez studentów umiejętności związanych z przygotowaniem metodyki analitycznej próbek żywnościowych, konfiguracją urządzeń pomiarowych potrzebnych do analizy żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: - Fizyczne podstawy zjawiska absorpcji i emisji promieniowania - prawa i zakresy stosowalności; spektroskopowe techniki pomiarowe oraz metody kalibracji. Interferencje w pomiarach spektrofotometrycznych, granice: wykrywalności i oznaczalności; pomiary transmisyjne i odbiciowe. - Spektroskopia UV/ViS/IR - budowa i konfiguracja urządzeń. - Zjawiska fluorescencji i rozproszenia światła oraz ich wykorzystanie w analityce. - Spektrometria atomowa (AAS, AES, CVAAS, HGAAS) - budowa i konfiguracja urządzeń. - Barwa jako cecha przedmiotu; skale barwne i przestrzenie barw; instrumentalna analiza barwy - budowa i konfiguracja urządzeń. Ćwiczenia: - Oznaczanie wybranych składników mineralnych metodą AAS i AES. - Konfigurowanie urządzeń i wykonanie pomiarów absorpcyjnych i fluorescencyjnych, przeprowadzenie instrumentalnej analizy barwy. - Przygotowanie szablonów do opracowania i prezentacji wyników: miareczkowania spektrofotometrycznego, wyznaczania pK miareczkowania fotometrycznego na podstawie pochodnej krzywej miareczkowania, instrumentalnej analizy barwy; zapoznanie się z metodami MS, NMR, rentgenowskimi, z szybkimi testami analitycznymi. |
Literatura: |
Podstawowa: - Cygański A.: 2002 Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT Warszawa (lub nowsze, BG URK) - Artykuły: Rożnowski J. 2006 Ocena barwy produktów spożywczych. Laboratorium nr 5; Rożnowski J. 2014 Instrumentalna analiza barwy produktów spożywczych, Laboratorium nr 9-10 - Bulska E, Pyrzyńska K (red): 2007 Spektrometria atomowa – możliwości analityczne. Wydawnictwo Malamut, Warszawa (u prowadzącego) Uzupełniająca: - Konieczka P., Namieśnik J.: 2008. Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. WNT Warszawa (lub nowsze, u prowadzącego) - Ustawy, Rozporządzenia i Polskie Normy, strony internetowe i katalogi producentów urządzeń analitycznych - Mielicki J.: 1997 Zarys wiadomości o barwie, Fundacja Rozwoju Polskiej Kolorystyki Łódź, lub przedruk w Informator Chemika Kolorysty http://kolorysci.org.pl/informator/ (nr:10,11,22,24,26-29) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - teorie o budowie materii i składnikach żywności oraz terminologię z zakresu metrologii, chemii, fizyki i analityki. - metody spektroskopowe stosowane w analizie żywności, zasady postępowania aby otrzymać pożądaną informację i opracować otrzymane wyniki. - wybrane metody optyczne stosowane w analizie żywności, zasady postępowania aby otrzymać pożądaną informację i opracować otrzymane wyniki. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - dobrać metodę analityczną, skonfigurować urządzenie pomiarowe. - przygotować skróconą instrukcję, przeprowadzić analizę, przeszkolić współpracownika i nadzorować analizę. - opracować i zaprezentować wyniki analiz w formie raportu/sprawozdania. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - śledzenia postępu naukowego i samodzielnego dokształcania się. - zebrania materiałów, zaplanowania analizy, oszacowania ryzyka zdrowotnego i kosztów finansowych prowadzonych działań oraz przeprowadzenia analizy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie całego przedmiotu jedną ocena końcową na podstawie: - opracowania pisemnego norm – udział w ocenie końcowej 10% - przygotowania i przedstawienia prezentacji na zadany temat - udział w ocenie końcowej 15% - opracowanej instrukcji uruchamiania i wyłączania zadanego urządzenia analitycznego - udział w ocenie końcowej 15% - aktywnego udziału w zajęciach - udział w ocenie końcowej 10% |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
WYK
WYK
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO CWL
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.