Elektyw specjalizacyjny III A: Spektroskopowa ocena jakości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES32.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny III A: Spektroskopowa ocena jakości żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat spektroskopowych i optycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych wykorzystywanych do ich badania. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności badania żywności przy użyciu aparatury i sprzętu laboratoryjnego. |
Pełny opis: |
Wykłady: - Teoretyczne podstawy zjawiska absorpcji i emisji promieniowania, prawa absorpcji i emisji promieniowania; - Spektroskopia cząsteczkowa (UV/Vis/IR – fluorymetria) - Spektrometria absorpcji i emisji atomowej; wybrane metody optyczne - Fizjologiczne podstawy postrzegania barwy, instrumentalna analiza barwy Ćwiczenia: - Ocena barwy produktów spożywczych, - Spektrometria atomowa - analiza wody, - Przygotowanie szablonów i prezentacja: wyników miareczkowania spektrofotometrycznego, wyznaczania pK miareczkowania fotometrycznego na podstawie pochodnej krzywej miareczkowania, instrumentalnej analizy barwy. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Cygański A.: 2002 Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT Warszawa (Czytelnia WTŻ), lub nowsze 2. Artykuły popularnonaukowe: - Rożnowski J. 2006 Ocena barwy produktów spożywczych. Laboratorium nr 5; - Rożnowski J. 2014 Instrumentalna analiza barwy produktów spożywczych, Laboratorium nr 9-10. 3. Bulska E, Pyrzyńska K (red): 2007 Spektrometria atomowa – możliwości analityczne. Wydawnictwo Malamut, Warszawa (u prowadzącego) Literatura uzupełniająca: 1. Nielsen S.S.: 2010 Food Analysis. Springer https://doi.org/10.1007/978-1-4419-1478-1 (https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2F978-1-4419-1478-1.pdf ) 2. Ustawy, Rozporządzenia i Polskie Normy, strony internetowe i katalogi producentów urządzeń analitycznych 3. Beaty R.D Kerber J.D.: 1993. Concepts, Instrumentation and Techniques in Atomic Absorption Spectrophotometry http://www.ufjf.br/baccan/files/2011/05/AAS-Perkin.pdf |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - prawa fizyczne, prezentuje wiedzę o budowie materii i składnikach żywności, terminologii stosowanej w analizie spektroskopowej. - spektroskopowe metody ilościowe oraz metodologię oceny barwy żywności, potrafi dobrać metodę aby osiągnąć pożądaną informację i potrafi opracować otrzymane wyniki. - wybrane metody optyczne stosowane w analizie żywności, potrafi dobrać metodę aby osiągnąć pożądaną informację i potrafi opracować otrzymane wyniki. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przygotować analizę: zna zasady przygotowania próbki, metody badań i potrafi dobrać odpowiednie narzędzia. opracować i zaprezentować wyniki swoich analiz w formie sprawozdania. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - myślenia i pracy zespołowej w laboratorium, jest świadomy ryzyka zdrowotnego i kosztów prowadzonych działań. - zebrania materiałów, zaplanowania i przeprowadzenia analizy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie: - aktywnego udziału w wykładach - udział w ocenie końcowej 10%, - pisemnego egzaminu opisowego - udział w ocenie końcowej 40%, (konieczne jest osiągniecie przynajmniej połowy punktów z egzaminu). - rozwiązania zestawu zadań obliczeniowych – udział w ocenie końcowej 20% - przygotowania i przedstawienia prezentacji - udział w ocenie końcowej 20% - aktywnego udziału w ćwiczeniach - udział w ocenie końcowej 10%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
WYK
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.