Elektyw specjalizacyjny 2 E: Metody wzbogacania żywności w witaminy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES22.SM.TTZEZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 2 E: Metody wzbogacania żywności w witaminy |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Każdy wykład poświęcony jest prezentacji jednej z metod biotechnologicznej syntezy wybranej witaminy. Omówienie szczegółów procesu produkcji poprzedzone jest syntetycznym ujęciem najważniejszych własności fizykochemicznych oraz walorów żywieniowych witaminy. W trakcie wykładu przedstawione będą również szlaki biosyntezy tych substancji oraz ich modyfikacje prowadzące do wzmocnienia produkcji witamin w roślinach. |
Pełny opis: |
Rola witamin jako dodatków do żywności - Witaminy jako barwniki, utrwalacze oraz antyoksydanty w produktach żywnościowych Strategie zwiększania produkcji karotenoidów w roślinach - ścieżka biosyntezy prowitaminy A - budowa i własności witaminy A - tworzenie konstruktów DNA wykorzystywanych w procesach transformacji Mikrobiologiczna produkcja ergosterolu - szlak biosyntezy steroli - fotochemiczna konwersja prowitaminy D3 - wykorzystanie drożdży do produkcji witaminy D Wzmacnianie produkcji witaminy E w mikroorganizmach i roślinach - omówienie etapów biosyntezy tokoferolu - budowa i własności witaminy E - źródła roślinne - regulacja składu tokoferoli poprzez wpływ na ekspresję genów kodujących enzymy odpowiedzialne za proces biosyntezy Zastosowanie mikroorganizmów do procesów biosyntezy witaminy C - produkcja witaminy C technikami chemicznej syntezy - wykorzystanie bakterii octowych do wytwarzania askorbinianu - perspektywy wdrożenia bezpośredniej techniki produkcji kwasu L-askorbinowego z zastosowaniem nowej ścieżki biochemicznej i procesów fermentacji drożdży Mikrobiologiczna produkcja cyjanokobalaminy - ścieżka biosyntezy cyjanokobalaminy - występowanie w przyrodzie oraz znaczenie żywieniowe witaminy B12 - produkcja koncernów farmaceutycznych, zastosowanie mutagenezy i selekcji szczepów bakteryjnych Ekstrakcja oraz oznaczanie karotenoidów oraz tokoferoli w produktach przemysłu spożywczego - zastosowanie wstępnej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi do oczyszczania witamin lipofilnych z produktów żywnościowych - analiza witamin techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z zastosowaniem detekcji spektrofotometrycznej oraz fluorymetrycznej Monitorowanie poziomu witamin z grupy B w przetworzonych produktach zbożowych - ekstrakcja ryboflawiny oraz tiaminy techniką SPE - pozakolumnowa derywatyzacja witaminy B1 i detekcja spektrofotometryczna |
Literatura: |
1. Moszczyński P., Pyć R.: „Biochemia witamin” Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999. 2. Gawęcki J.: „Witaminy” Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 2000. 3. Ajjawi I., Shintani D.: Engineered plants with elevated vitamin E: a nutraceutical success story, Trends in Biotechnology, 22: 104-107, 2004. 4. Piao Y. i wsp.: Production of vitamin B12 in genetically engineered Propionibacterium freudenreichi. Journal of Bioscience and Bioengineering, 98: 167-173, 2004. 5. Hancock R.D., Viola R.: Biotechnological approaches for L-ascorbic acid production. Trends in Biotechnology, 20:299-305, 2002. 6. Martens J.H. i wsp.: Microbial production of vitamin B12. Appl. Microbiol. Biotechnol., 58: 275-285, 2002. |
Efekty uczenia się: |
Posiada wiedzę na temat budowy i roli witamin w organizmach żywych. Potrafi różnicować wpływ określonych witamin na procesy metaboliczne. Posiada wiedzę nt. zastosowania witamin w produkcji żywności. Dysponuje wiedza nt. metod biotechnologicznej produkcji witamin i czynników wpływających na wydajność tej produkcji. Zna techniki mutagenezy nieukierunkowanej oraz inżynierii genetycznej w projektowaniu metabolizmu mikrrogranizmów w celu nadprodukcji witamin. Analizuje proces ekstrakcji witamin z wykorzystaniem nowoczesnych technik SPE Posiada umiejętność doboru odpowiednich metod ekstrakcji pod kątem określonej witaminy i materiału źródłowego oraz stopnia jego przetworzenia Projektuje metody izolacji witamin z żywności i płynów biologicznych przy pomocy dedykowanego oprogramowania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - oceny umiejętności obsługi sprzętu laboratoryjnego (5%) - kolokwium zaliczeniowe na koniec zajęć (test wielokrotnego wyboru i krótkie pytania otwarte) lub sprawozdania z zajęć Ocena pozytywna dla min. 51% punktów - udział w ocenie końcowej modułu 50-10%. Zaliczenie ćwiczeń na ocenę pozytywną jest warunkiem przystąpienia do egzaminu. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50% w terminie 1, 90% w terminie 2, 90% w teminie 3. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Duliński | |
Prowadzący grup: | Robert Duliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Duliński | |
Prowadzący grup: | Robert Duliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.