Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny 2 E: Metody wzbogacania żywności w witaminy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES22.SM.TTZEZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny 2 E: Metody wzbogacania żywności w witaminy
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Każdy wykład poświęcony jest prezentacji jednej z metod biotechnologicznej syntezy wybranej witaminy. Omówienie szczegółów procesu produkcji poprzedzone jest syntetycznym ujęciem najważniejszych własności fizykochemicznych oraz walorów żywieniowych witaminy. W trakcie wykładu przedstawione będą również szlaki biosyntezy tych substancji oraz ich modyfikacje prowadzące do wzmocnienia produkcji witamin w roślinach.

Pełny opis:

Rola witamin jako dodatków do żywności

- Witaminy jako barwniki, utrwalacze oraz antyoksydanty w produktach żywnościowych

Strategie zwiększania produkcji karotenoidów w roślinach

- ścieżka biosyntezy prowitaminy A

- budowa i własności witaminy A

- tworzenie konstruktów DNA wykorzystywanych w procesach transformacji

Mikrobiologiczna produkcja ergosterolu

- szlak biosyntezy steroli

- fotochemiczna konwersja prowitaminy D3

- wykorzystanie drożdży do produkcji witaminy D

Wzmacnianie produkcji witaminy E w mikroorganizmach i roślinach

- omówienie etapów biosyntezy tokoferolu

- budowa i własności witaminy E

- źródła roślinne

- regulacja składu tokoferoli poprzez wpływ na ekspresję genów kodujących enzymy odpowiedzialne za proces biosyntezy

Zastosowanie mikroorganizmów do procesów biosyntezy witaminy C

- produkcja witaminy C technikami chemicznej syntezy

- wykorzystanie bakterii octowych do wytwarzania askorbinianu

- perspektywy wdrożenia bezpośredniej techniki produkcji kwasu L-askorbinowego z zastosowaniem nowej ścieżki biochemicznej i procesów fermentacji drożdży

Mikrobiologiczna produkcja cyjanokobalaminy

- ścieżka biosyntezy cyjanokobalaminy

- występowanie w przyrodzie oraz znaczenie żywieniowe witaminy B12

- produkcja koncernów farmaceutycznych, zastosowanie mutagenezy i selekcji szczepów bakteryjnych

Ekstrakcja oraz oznaczanie karotenoidów oraz tokoferoli w produktach przemysłu spożywczego

- zastosowanie wstępnej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi do oczyszczania witamin lipofilnych z produktów żywnościowych

- analiza witamin techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z zastosowaniem detekcji spektrofotometrycznej oraz fluorymetrycznej

Monitorowanie poziomu witamin z grupy B w przetworzonych produktach zbożowych

- ekstrakcja ryboflawiny oraz tiaminy techniką SPE

- pozakolumnowa derywatyzacja witaminy B1 i detekcja spektrofotometryczna

Literatura:

1. Moszczyński P., Pyć R.: „Biochemia witamin” Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999.

2. Gawęcki J.: „Witaminy” Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 2000.

3. Ajjawi I., Shintani D.: Engineered plants with elevated vitamin E: a nutraceutical success story, Trends in Biotechnology, 22: 104-107, 2004.

4. Piao Y. i wsp.: Production of vitamin B12 in genetically engineered Propionibacterium freudenreichi. Journal of Bioscience and Bioengineering, 98: 167-173, 2004.

5. Hancock R.D., Viola R.: Biotechnological approaches for L-ascorbic acid production. Trends in Biotechnology, 20:299-305, 2002.

6. Martens J.H. i wsp.: Microbial production of vitamin B12. Appl. Microbiol. Biotechnol., 58: 275-285, 2002.

Efekty uczenia się:

Posiada wiedzę na temat budowy i roli witamin w organizmach żywych. Potrafi różnicować wpływ określonych witamin na procesy metaboliczne.

Posiada wiedzę nt. zastosowania witamin w produkcji żywności.

Dysponuje wiedza nt. metod biotechnologicznej produkcji witamin i czynników wpływających na wydajność tej produkcji.

Zna techniki mutagenezy nieukierunkowanej oraz inżynierii genetycznej w projektowaniu metabolizmu mikrrogranizmów w celu nadprodukcji witamin.

Analizuje proces ekstrakcji witamin z wykorzystaniem nowoczesnych technik SPE

Posiada umiejętność doboru odpowiednich metod ekstrakcji pod kątem określonej witaminy i materiału źródłowego oraz stopnia jego przetworzenia

Projektuje metody izolacji witamin z żywności i płynów biologicznych przy pomocy dedykowanego oprogramowania.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- oceny umiejętności obsługi sprzętu laboratoryjnego (5%)

- kolokwium zaliczeniowe na koniec zajęć (test wielokrotnego wyboru i krótkie pytania otwarte) lub sprawozdania z zajęć Ocena pozytywna dla min. 51% punktów - udział w ocenie końcowej modułu 50-10%.

Zaliczenie ćwiczeń na ocenę pozytywną jest warunkiem przystąpienia do egzaminu.

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50% w terminie 1, 90% w terminie 2, 90% w teminie 3.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Robert Duliński
Prowadzący grup: Robert Duliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Robert Duliński
Prowadzący grup: Robert Duliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)