Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny II: Metody spektroskopowe w analityce żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES21.SM.TTZTA.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny II: Metody spektroskopowe w analityce żywności
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem wykładów i ćwiczeń jest przekazanie studentom podstaw fizycznych, zasady działania i wykonania spektroskopowych pomiarów próbek spożywczych

Pełny opis:

Treść kształcenia

Fizyczne podstawy zjawiska absorpcji i emisji promieniowania prawa i zakresy stosowalności

Spektrofotometryczne techniki pomiarowe oraz metody kalibracji. Szybkie testy analityczne Interferencje w pomiarach spektrofotometrycznych – granice: wykrywalności i oznaczalności

Spektroskopia UV/VIS, NMR, IR

Spektroskopia atomowa AAS, AES

Zjawisko rozproszenia światła oraz jego wykorzystanie w analityce żywności

Fizjologiczne podstawy postrzegania barwy, instrumentalne metody wyznaczania barwy

Prawa absorpcji – addytywność

Analiza barwy produktu spożywczego

Miareczkowanie spektrofotometryczne – oznaczanie niklu

Turbidymetryczne oznaczanie siarczanów i nefelometryczne chlorków

Dobór warunków pomiaru spektroskopowego

Analiza próbek trudnych – oznaczanie redukcyjności skrobi

Metoda algebraiczna w spektroskopii – oznaczanie amylozy

Spektrometrie: absorpcji i emisji atomowej – oznaczanie zawartości Zn w wodzie metodą ASA Ca w napojach i wodzie metodą ASE

Literatura:

Literatura podstawowa:

1.Cygański A. 2002 Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT Warszawa

2.Chwojnowski A. 2003 Sucha chemia. Budowa, zasady działania, odczyt i sposoby otrzymywania testów, EXIT

3.Beaty R.C. 1988 Podstawy, aparatura i metodyka atomowej spektrometrii absorpcyjnej, Perkin Elmer

4.Antanasopoulos N. 2004 Flame methods manual for atomic absorption, GBC Scientific Equipment PTY LTY

5.Mac Dougall D.B. 2002 Colour in Food – Improving quality, CRC Press

6.Ustawy, Rozporządzenia i Polskie Normy

Literatura uzupełniająca:

7.Konieczka P., Namieśnik J. 2008. Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. WNT Warszawa

8.Tuchołka D. (red) 1996 Metody spektroskopii absorpcyjnej i odbiciowej w analizie chemicznej, Wydawnictwo AR Poznań

9.Mielicki J. 1997 Zarys wiadomości o barwie, Fundacja Rozwoju Polskiej Kolorystyki, Łódź

10.Bulska E, Pyrzyńska K (red) 2007 Spektrometria atomowa – możliwości analityczne. Wydawnictwo Malamut, Warszawa

11.Żyrnicki W., Borkowska-Burnecka J., Bulska E., Szmyd E. 2010 Metody analitycznej spektrometrii atomowej - teoria i praktyka Malamut,

Warszawa.

12.Gauglitz, Vo-Dinh, 2003, Handbook of Spectroscopy

13.Bulska E. 2008 Metrologia Chemiczna - Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut Warszawa

14.Barałkiewicz D.,i E. Bulska E. 2009 Specjacja chemiczna - Problemy i możliwości. Malamut Warszawa

15.Strony internetowe i katalogi producentów urządzeń pomiarowych

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student powiada wiedzę o budowie materii i składnikach żywności, terminologii z zakresu spektroskopii i analityki

Student zna metody spektroskopowe stosowane w analizie żywności, potrafi dobrać metodę aby osiągnąć pożądaną informację i potrafi opracować otrzymane wyniki

Umiejętności

Potrafi dobrać metodę i przygotować analizę

Kompetencje społeczne

Umie myśleć i pracować zespołowo w laboratorium, zna ryzyko zdrowotne i koszty prowadzonych analiz

Widzi potrzebę ciągłego kształcenia i śledzenia rozwoju analityki

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Student nie posiada podstawowej wiedzy dotyczącej budowy materii, nie zna terminologii.

Nie potrafi opisać i scharakteryzować podstawowych metod analitycznych.

Nie potrafi określić wymagań odnośnie metody, warunków prowadzenia analizy i sposobu przygotowania próbki, nie potrafi ocenić produktów podaną metodą nie wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków

Nie ma świadomości ryzyka zdrowotnego, skutków ekonomicznych i społecznych stosowania poznanych metod analizy

Nie widzi potrzeby ustawicznego kształcenia, śledzenia nowoczesnych rozwiązań w analizie żywności oraz nie potrafi prawidłowo ocenić możliwości ich wdrożenia

Na ocenę 3

Student posiada podstawową wiedzę z zakresu budowy materii, zna w ograniczonym stopniu terminologię zna ogólne wymagania i warunki przeprowadzenia badań.

Potrafi wymienić i w sposób podstawowy klasyfikować metody analityczne, charakteryzuje niektóre metody i ich zastosowania.

Potrafi w sposób niepełny określić wymagania metody i prowadzenia analizy i sposobu przygotowania próbki, zna niektóre metody przeprowadzenia badań, wykazuje słabą umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków

Ma ograniczoną świadomość odpowiedzialności, skutków ekonomicznych i społecznych stosowania poznanych metod, ale nie rozumie zagrożeń i ryzyka zdrowotnego

Widzi potrzebę ustawicznego kształcenia, śledzenia nowoczesnych rozwiązań w analizie żywności oraz nie potrafi prawidłowo ocenić możliwości ich wdrożenia

Na ocenę 4

Student posiada w stopniu zadowalającym zadowalającą wiedzę dotyczącą budowy materii, rozumie terminologię, zna wymagania i warunki przeprowadzenia badań.

W stopniu zadowalającym zna podstawowe metody analityczne, potrafi je scharakteryzować i wymienić.

Potrafi zanalizować warunki przeprowadzenia analizy i sposobu przygotowania próbki zna większość metod przeprowadzenia badań i częściowo potrafi je dopasować do celu badania, wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków

Jest świadomy odpowiedzialności, ryzyka, skutków ekonomicznych i społecznych stosowania poznanych metod j i częściowo uwzględnia w swoich działaniach

Potrafi myśleć, widzi potrzebę ustawicznego kształcenia, śledzenia nowoczesnych rozwiązań w analizie żywności oraz nie potrafi prawidłowo ocenić możliwości ich wdrożenia

Na ocenę 5

Student posiada wiedzę dotyczącą budowy materii, prawidłowo stosuje terminologię, potrafi dokładnie sprecyzować wymagania oraz określić warunki przeprowadzenia badań.

Zna podstawowe metody analitycznych i potrafi je scharakteryzować, porównać i odpowiednio zastosować do oceny produktów.

Potrafi dobrać metodę i określić warunki przeprowadzenia analizy i sposobu przygotowania próbki, zna metody, potrafi je wykorzystać do oceny, interpretować wyniki i wyciągnąć logiczne wnioski

Posiada pełna świadomość odpowiedzialności, ryzyka zdrowotnego, skutków ekonomicznych i społecznych stosowania poznanych metod

Potrafi myśleć, widzi potrzebę ustawicznego kształcenia, śledzenia nowoczesnych rozwiązań w analizie żywności oraz potrafi prawidłowo ocenić możliwości ich wdrożenia

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)