Elektyw specjalizacyjny II A: Związki bioaktywne w żywności – korzyści i zagrożenia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES21.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny II A: Związki bioaktywne w żywności – korzyści i zagrożenia |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych (tj., alkaloidów, związków zapachowych oraz substancji o właściwościach antyoksydacyjnych), występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich występowaniem w żywności pochodzenia roślinnego. |
Pełny opis: |
Treści nauczania: Podział klasyfikacyjny alkaloidów, charakterystyka właściwości prozdrowotnych wybranych grup alkaloidów, charakterystyka alkaloidów o właściwościach toksycznych i ewentualnych zagrożeń wynikających z obecności tego typu alkaloidów w surowcach i produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Olejki eteryczne jako bioaktywne i prozdrowotne składniki żywności, metody pozyskiwania wybranych olejków eterycznych z materiału roślinnego, wykorzystanie olejków eterycznych w farmakoterapii, charakterystyka i zastosowanie metody olfaktometrycznej w analizie jakościowej i sensorycznej żywności. Właściwości prozdrowotne naturalnych przeciwutleniaczy występujących w żywności, rola przeciwutleniaczy w prewencji chorób cywilizacyjnych, charakterystyka wybranych grup surowców i produktów pochodzenia roślinnego z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy. Charakterystyka wpływu przechowywania i przetwarzania wybranych grup surowców i produktów spożywczych na zmianę właściwości bioaktywnych i prozdrowotnych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Sikorski E. (red) 2007. Chemia Żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. 2. Grajek W. (red) 2007. Przeciwutleniacze w żywności, WNT, Warszawa (u prowadzącego). 3. Góra J., Lis A. 2005. Najcenniejsze olejki eteryczne, Wydawnictwo UMK, Toruń. Literatura uzupełniająca 1. Fortuna T., Rożnowski J. (red). 2018 Wybrane zagadnienia z chemii żywności, Wydawnictwo UR. 2. Kohlműnzer S. 2000. Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa (u prowadzącego). 3. Czikow P, Łaptiew J. 1989 Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, PWRiL, Warszawa (u prowadzącego). |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: rolę bioaktywnych składników żywności w kształtowaniu właściwości prozdrowotnych żywności, jak również ewentualne zagrożenia dla konsumenta wynikające z obecności w żywności substancji antyodżywczych i toksycznych. wpływ różnorodnych sposobów przechowywania i przetwarzania żywności na zmiany jej wartości żywieniowej, ze szczególnym uwzględnieniem właściwości antyoksydacyjnych i prozdrowotnych. rolę wpływu poszczególnych etapów procesu technologicznego na zmiany zawartości substancji bioaktywnych i towarzyszące temu zmiany właściwości prozdrowotnych na przykładzie wybranych produktów spożywczych. Kompetencje społeczne - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. przygotowania i przekazania społeczeństwu informacji na temat właściwości prozdrowotnych żywności, jak również wpływu procesu produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności na zmiany tego typu właściwości w sposób popularyzatorski. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Socha | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Socha | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
N WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Socha | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Socha | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.