Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny 1 K: Kształtowanie jakości produktów pochodzenia roślinnego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES11.SM.TTZKZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny 1 K: Kształtowanie jakości produktów pochodzenia roślinnego
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach elektywu student zapoznaje się ze sposobami aktywnego oddziaływania na jakość żywności pochodzenia roślinnego.

Pełny opis:

Tematyka elektywu dotyczy metod i sposobów polepszania jakości żywności pochodzenia roślinnego i z dodatkiem surowców roślinnych - zwiększania wartości odżywczej i biologicznej, polepszania cech sensorycznych, ograniczania dodatku składników nienaturalnego pochodzenia. Omawiane są sposoby modyfikowania jakości żywności na etapie surowców nieprzetworzonych - świeżych owoców i warzyw oraz na półproduktów i wyrobów finalnych.

Literatura:

Podstawowa:

1. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 2004. Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa

2. Mitek M., Leszczyński K. 2014. Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego, Wyd. SGGW, Warszawa

3. Świderski F. 2003. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wyd. SGGW, Warszawa.

Uzupełniająca:

1. Świetlikowska K. 2008. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW, Warszawa.

2. Zin M. 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów.

3. Hallmann E. 2014. Żywność ekologiczna. Skrypt do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie: - wpływ czynników zewnętrznych, sposobu uprawy na jakość surowców pochodzenia roślinnego przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i przetwarzania; - wpływ procesów technologicznych, substancji dodatkowych stosowanych w przetwórstwie na kształtowanie jakości gotowych produktów pochodzenia roślinnego.

Kompetencje społeczne - jest gotów do: - pracy w grupie; - rozumie potrzebę ciągłego aktualizowania wiedzy w zakresie czynników wpływających na jakość surowców i produktów pochodzenia roślinnego; - ma świadomość znaczenia odpowiedzialności za produkcje wysokiej jakości żywności.

Metody i kryteria oceniania:

Forma pisemna lub ustna; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Gębczyński
Prowadzący grup: Łukasz Skoczylas
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Pełny opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Literatura:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Skoczylas
Prowadzący grup: Łukasz Skoczylas
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Pełny opis:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Literatura:

Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)