Elektyw specjalizacyjny 1 K: Kształtowanie jakości produktów pochodzenia roślinnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES11.SM.TTZKZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 1 K: Kształtowanie jakości produktów pochodzenia roślinnego |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach elektywu student zapoznaje się ze sposobami aktywnego oddziaływania na jakość żywności pochodzenia roślinnego. |
Pełny opis: |
Tematyka elektywu dotyczy metod i sposobów polepszania jakości żywności pochodzenia roślinnego i z dodatkiem surowców roślinnych - zwiększania wartości odżywczej i biologicznej, polepszania cech sensorycznych, ograniczania dodatku składników nienaturalnego pochodzenia. Omawiane są sposoby modyfikowania jakości żywności na etapie surowców nieprzetworzonych - świeżych owoców i warzyw oraz na półproduktów i wyrobów finalnych. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 2004. Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2. Mitek M., Leszczyński K. 2014. Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego, Wyd. SGGW, Warszawa 3. Świderski F. 2003. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wyd. SGGW, Warszawa. Uzupełniająca: 1. Świetlikowska K. 2008. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW, Warszawa. 2. Zin M. 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów. 3. Hallmann E. 2014. Żywność ekologiczna. Skrypt do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - wpływ czynników zewnętrznych, sposobu uprawy na jakość surowców pochodzenia roślinnego przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i przetwarzania; - wpływ procesów technologicznych, substancji dodatkowych stosowanych w przetwórstwie na kształtowanie jakości gotowych produktów pochodzenia roślinnego. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - pracy w grupie; - rozumie potrzebę ciągłego aktualizowania wiedzy w zakresie czynników wpływających na jakość surowców i produktów pochodzenia roślinnego; - ma świadomość znaczenia odpowiedzialności za produkcje wysokiej jakości żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Forma pisemna lub ustna; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Łukasz Skoczylas | |
Prowadzący grup: | Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.