Elektyw specjalizacyjny 1 C: Żywienie a zdrowie człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES11.SM.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 1 C: Żywienie a zdrowie człowieka |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z problematyką zdrowia i jego uwarunkowań, a także charakterystyką wybranych chorób przewlekłych niezakaźnych oraz najczęstszymi błędami żywieniowymi wybranych grup populacyjnych wraz z zaleceniami odnośnie zmian w omawianym zakresie. |
Pełny opis: |
Treści nauczania: Wykłady: Zdrowie i jego uwarunkowania. Mierniki zdrowotne w epidemiologii żywieniowej. Zaburzenia zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie. Charakterystyka wybranych chorób przewlekłych niezakaźnych – czynniki ryzyka, profilaktyka żywieniowa. Najczęstsze błędy żywieniowe wybranych grup populacyjnych i sposoby im zapobiegania. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Wądołowska L., 2011. Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce. Wyd. UWM, Olsztyn. 2. Jarosz M. Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. 2017. ISBN 978-83-86060-88-7. Uzupełniająca: 1. Raporty WHO. 2. Normy żywienia dla populacji polskiej, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa 2017. 3. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 2018. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływ na zdrowie człowieka. Ma rozszerzoną wiedzę na temat definicji zdrowia i jego uwarunkowań, błędów żywieniowych, a także działań korygujących sposób żywienia oraz profilaktycznych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: identyfikowania i wyjaśniania złożonych problemów związanych z błędami żywieniowymi oraz formułowania zaleceń w tym zakresie, zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania (aktywność w dyskusji +1pkt). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.