Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.EL11.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych zagadnień przemysłu węglowodanowego, w tym technologii otrzymywania takich produktów jak cukier, skrobia, przetwory z ziemniaka, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli żywieniowej.

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje:

Podstawy chemii i fizyki węglowodanów.

Technologie otrzymywania sacharozy, a właściwości funkcjonalne i żywieniowe asortymentu cukru.

Zamienniki sacharozy - bezpieczeństwo i ograniczenia stosowania.

Syropy wysokofruktozowe jako przykład hydrolizatów skrobiowych - otrzymywanie i bezpieczeństwo zdrowotne.

Węglowodanowe dodatki do żywności.

Smażone produkty ziemniaczane - aspekt zdrowotny.

Miód pszczeli - otrzymywanie i funkcje żywieniowe.

Polisacharydy jako składniki funkcjonalne żywności.

Tematyka ćwiczeń obejmuje:

Analiza cukru handlowego (cukier trzcinowy i buraczany), melasy oraz miodu w kontekście funkcji żywieniowej.

Ocena jakości żywieniowej frytek i czipsów ziemniaczanych.

Analiza składu węglowodanowego syropów skrobiowych. Analiza zawartości sztucznych środków słodzących. Wyznaczenie synergizmu pomiędzy biopolimerami.

Literatura:

1. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005.

2. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa 1996.

3. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2011

4. Fife B., Gorzka prawda o słodzikach, Vital, Białystok 2017

Efekty uczenia się:

Student po skończonym cyklu zajęciowym zna i rozumie cechy i funkcje węglowodanów, dostosowane do kierunku dietetyka, opanowane na poziomie pozwalającym opisywać i interpretować różnego rodzaju zjawiska;

różnice pomiędzy asortymentem cukru (sacharozy) w aspekcie różnic pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do jego otrzymywania; żywieniowe aspekty stosowania hydrolizatów skrobiowych, miodu oraz zamienników sacharozy i węglowodanowych dodatków do żywności;

znaczenie produktów węglowodanowych w diecie człowieka.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady: Zaliczenie w formie pisemnej do zaliczenia należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej 50%.

Ćwiczenia: Sprawozdanie na zaliczenie. Zaliczenie w formie pisemnej, do zaliczenia należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej 50%.

Praktyki zawodowe:

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)