Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.EL11.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw I: Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych zagadnień przemysłu węglowodanowego, w tym technologii otrzymywania takich produktów jak cukier, skrobia, przetwory z ziemniaka, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli żywieniowej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów obejmuje: Podstawy chemii i fizyki węglowodanów. Technologie otrzymywania sacharozy, a właściwości funkcjonalne i żywieniowe asortymentu cukru. Zamienniki sacharozy - bezpieczeństwo i ograniczenia stosowania. Syropy wysokofruktozowe jako przykład hydrolizatów skrobiowych - otrzymywanie i bezpieczeństwo zdrowotne. Węglowodanowe dodatki do żywności. Smażone produkty ziemniaczane - aspekt zdrowotny. Miód pszczeli - otrzymywanie i funkcje żywieniowe. Polisacharydy jako składniki funkcjonalne żywności. Tematyka ćwiczeń obejmuje: Analiza cukru handlowego (cukier trzcinowy i buraczany), melasy oraz miodu w kontekście funkcji żywieniowej. Ocena jakości żywieniowej frytek i czipsów ziemniaczanych. Analiza składu węglowodanowego syropów skrobiowych. Analiza zawartości sztucznych środków słodzących. Wyznaczenie synergizmu pomiędzy biopolimerami. |
Literatura: |
1. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005. 2. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa 1996. 3. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2011 4. Fife B., Gorzka prawda o słodzikach, Vital, Białystok 2017 |
Efekty uczenia się: |
Student po skończonym cyklu zajęciowym zna i rozumie cechy i funkcje węglowodanów, dostosowane do kierunku dietetyka, opanowane na poziomie pozwalającym opisywać i interpretować różnego rodzaju zjawiska; różnice pomiędzy asortymentem cukru (sacharozy) w aspekcie różnic pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do jego otrzymywania; żywieniowe aspekty stosowania hydrolizatów skrobiowych, miodu oraz zamienników sacharozy i węglowodanowych dodatków do żywności; znaczenie produktów węglowodanowych w diecie człowieka. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie w formie pisemnej do zaliczenia należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej 50%. Ćwiczenia: Sprawozdanie na zaliczenie. Zaliczenie w formie pisemnej, do zaliczenia należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej 50%. |
Praktyki zawodowe: |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.