Elektyw 6: Łańcuch produkcji i dystrybucji żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.6EL2.SI.TTZCX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 6: Łańcuch produkcji i dystrybucji żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu łańcuch produkcji i dystrybucji żywności jest zapoznanie słuchaczy z wszechstronnymi aspektami gospodarki żywnościowej takimi, jak jakość żywności i metody jej zapewniania, metody obróbki cieplnej żywności oraz uwarunkowani sanitarne i prawne przy obrocie żywnością. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Uwarunkowania ekonomiczne gospodarki żywnościowej. Łańcuch przetwórstwa żywności. Zewnętrzne i wewnętrzne czynniki kształtujące jakość żywności. Wybrane zagadnienia technologii gastronomicznej. Aspekty sanitarne przetwórstwa i obrotu żywnością. Wybrane aspekty jakości żywności i jej kontroli. Normalizacja obrotu żywnością. Żywność i jej wartość odżywcza oraz dietetyczna. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Kapusta F.: Agrobiznes. Wyd. Centrum Doradztwa i Informacji Difin, sp. z o. o., Warszawa 2008. 2. Rejman K., Halicka E.: Gospodarka żywnościowa – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2001. 3. Niemczyk J., Chałupka P., Przepióra A., Turostowska M., Jerzak M., Świercz T.: Wybrane zagadnienia z zakresu marketingu produktów rolnych. Centrum Doradztwa i Edukacji w Rolnictwie, Poznań 1996. Literatura uzupełniająca: 4. (red. J. Gawęcki): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 1998. 5. Ziemlański Ś., Bułhak - Jachymczyk B. i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm,1994, 21, 4. 6. Kunachowicz H. i in.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych . Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998. 7. Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. PZWL, Warszawa 1982. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna ekonomiczne podstawy gospodarki żywnościowej. Zna strukturę przetwórstwa spożywczego oraz miejsce przemysłu spożywczego w gospodarce. Orientuje się w tendencjach w światowym przemyśle spożywczym. Zna podstawowe czynniki determinujące jakość produktów spożywczych. Orientuje się w strukturze towarowej produkcji rolniczej i spożywczej oraz zna uwarunkowania tej produkcji w Polsce Rozpoznaje podstawowe składniki artykułów spożywczych o charakterze odżywczym i dietetycznym. Zna podstawowe sposoby obróbki cieplnej żywności. Zna podstawowe pojęcia technologii gastronomicznej. Rozpoznaje i przeprowadza ogólną charakterystykę przypraw. Zna podstawowe zasady kontroli jakości żywności. Kompetencje społeczne Analizuje wybrane zjawiska w gospodarce żywnościowej. Potrafi dyskutować na temat gospodarki żywnościowej, zwłaszcza na temat jakości żywności i systemów jej zapewniania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna uwarunkowań ekonomicznych gospodarki żywnościowej. Nie zna struktury przetwórstwa spożywczego oraz miejsca przemysłu spożywczego w gospodarce. Nie orientuje się w tendencjach w światowym przemyśle spożywczym. Nie wie, jakie czynniki wpływają na jakość żywności. Nie zna uwarunkowań produkcji rolniczej w Polsce oraz struktury towarowej produkcji rolniczej. Nie zna podstawowych metod i technik obróbki cieplnej żywności. Nie zna składników odżywczych i dietetycznych artykułów spożywczych. Nie orientuje się w podstawowych pojęciach technologii gastronomicznej. Nie potrafi scharakteryzować przypraw. Nie orientuje się w zasadach kontroli, jakości żywności Nie zna i nie potrafi analizować zjawisk zachodzących w gospodarce żywnościowej. Nie potrafi dyskutować na temat gospodarki żywnościowej. Na ocenę 3 Zna kilka podstawowych uwarunkowań ekonomiczne gospodarki żywnościowej. Słabo zna strukturę przetwórstwa spożywczego oraz miejsce przemysłu spożywczego w gospodarce. Słabo orientuje się w tendencjach w światowym przemyśle spożywczym. Zna kilka podstawowych czynników wpływających na jakość żywności. Niedokładnie objaśnia uwarunkowania produkcji rolniczej w Polsce oraz strukturę towarowej produkcji rolniczej. Zna niewiele podstawowych metod i technik obróbki cieplnej żywności. Nie zna wszystkich składników odżywczych i dietetycznych artykułów spożywczych. Słabo orientuje się w podstawowych pojęciach technologii gastronomicznej i zasadach kontroli, jakości żywności. Potrafi wymienić tylko kilka czynników wpływających, na jakość żywności. Pobieżnie charakteryzuje przyprawy. Słabo orientuje się w zasadach kontroli, jakości żywności. Zna, ale nie potrafi analizować zjawisk zachodzących w gospodarce żywnościowej. Dyskutuje na temat gospodarki żywnościowej w sposób ogólny. Na ocenę 4 Zna dobrze uwarunkowania ekonomiczne gospodarki żywnościowej. Zna dobrze strukturę przetwórstwa spożywczego oraz miejsce przemysłu spożywczego w gospodarce. Dobrze orientuje się w tendencjach w światowym przemyśle spożywczym. Zna czynników wpływających na jakość żywności Zna uwarunkowania produkcji rolniczej w Polsce oraz strukturę towarowej produkcji rolniczej. Zna podstawowe metody i techniki obróbki cieplnej żywności. Zna składniki odżywcze i dietetyczne artykułów spożywczych. Orientuje się w podstawowych pojęciach technologii gastronomicznej. Zna ogólną charakterystykę przypraw. Orientuje się w podstawowych zasadach kontroli, jakości żywności. Wie, jakie czynniki wpływają, na jakość żywności. Zna i analizuje zjawiska zachodzące w gospodarce żywnościowej. Potrafi dyskutować na temat gospodarki żywnościowej. Na ocenę 5 Zna doskonale oraz analizuje uwarunkowania ekonomiczne gospodarki żywnościowej. Zna doskonale oraz analizuje strukturę przetwórstwa spożywczego oraz miejsce przemysłu spożywczego w gospodarce. Doskonale orientuje się w tendencjach w światowym przemyśle spożywczym. Zna doskonale oraz analizuje czynniki wpływające na jakość żywności. Precyzyjnie objaśnia uwarunkowania produkcji rolniczej w Polsce oraz strukturę towarowej produkcji rolniczej. Zna i analizuje wszystkie podstawowe metody i techniki obróbki cieplnej żywności. Bezbłędnie wymienia składniki odżywcze i dietetyczne artykułów spożywczych. Orientuje się w podstawowych pojęciach technologii gastronomicznej. Zna ogólną charakterystykę przypraw. Precyzyjnie objaśnia zasady kontroli, jakości żywności. Wie, jakie czynniki wpływają na jakość żywności. Zna i bezbłędnie analizuje zjawiskazachodzące w gospodarce żywnościowej. Potrafi dyskutować na temat gospodarki żywnościowej, zwłaszcza na temat, jakości żywności i systemów jej zapewniania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.