Elektyw 5: Nutrigenomika
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.5ELd.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 5: Nutrigenomika |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDÓW: DIETETYKA / ECTS: 2 / semestr: 3 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM status: kierunkowy - fakultatywny Wymagania wstępne: brak Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami z zakresu nutrigenomiki. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące interakcji genetyczno-żywieniowych. Studenci zostaną także zapoznani z najważniejszymi osiągnięciami nutrigenomiki i ich zastosowaniem. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Nutrigenomika, nutrigenetyka, definicja. Genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika. Metody stosowane w nutrigenomice. Biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych. Zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze a geny. Żywienie a informacja genetyczna człowieka. Polimorfizm genów a składniki żywieniowe. Makroskładniki w regulacji ekspresji genów Mikroskładniki pokarmowe w regulacji ekspresji genów Produkty bogate w składniki mające wpływ na geny człowieka Żywienie indywidualne. Zastosowanie nutrigenomiki. Tematyka ćwiczeń: Przygotowanie materiału genetycznego do badań. Analiza wyników nutrigenomicznych pacjenta. Opracowanie diety na podstawie wyników genetycznych SNP Metodyki stosowane w nutrigenomice |
Literatura: |
Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. Physiol. Genomics 2004, 16, 166- 177. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health areas. Nutrition, 2004, 20, 4-8. |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie: - współczesne techniki oraz metody badawcze, diagnostyczne i analityczne stosowane w zakresie żywienia człowieka i dietetyki - w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych Student potrafi: - pozyskać potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych oraz innych źródeł, dokonać ich interpretacji oraz opracować ich syntetyczną analizę z poprawną dokumentacją. - wykorzystać, przeanalizować i zinterpretować wyniki zaawansowanych pomiarów stosowanych w nauce o żywieniu człowieka. Student jest gotów do: - śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. - wykazania odpowiedzialności za poufność danych pozyskanych od pacjentów |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%. |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.