Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 5: Nutrigenomika

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.5ELd.SM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 5: Nutrigenomika
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

KIERUNEK STUDÓW: DIETETYKA / ECTS: 2 / semestr: 3

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM

status: kierunkowy - fakultatywny

Wymagania wstępne: brak

Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami z zakresu nutrigenomiki. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące interakcji genetyczno-żywieniowych. Studenci zostaną także zapoznani z najważniejszymi osiągnięciami nutrigenomiki i ich zastosowaniem.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Nutrigenomika, nutrigenetyka, definicja. Genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika. Metody stosowane w nutrigenomice. Biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych.

Zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze a geny. Żywienie a informacja genetyczna człowieka.

Polimorfizm genów a składniki żywieniowe.

Makroskładniki w regulacji ekspresji genów

Mikroskładniki pokarmowe w regulacji ekspresji genów

Produkty bogate w składniki mające wpływ na geny człowieka

Żywienie indywidualne. Zastosowanie nutrigenomiki.

Tematyka ćwiczeń:

Przygotowanie materiału genetycznego do badań. Analiza wyników nutrigenomicznych pacjenta.

Opracowanie diety na podstawie wyników genetycznych SNP

Metodyki stosowane w nutrigenomice

Literatura:

Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis

Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122.

Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31.

Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193.

Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. Physiol. Genomics 2004, 16, 166- 177.

Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health areas. Nutrition, 2004, 20, 4-8.

Efekty uczenia się:

Student zna i rozumie:

- współczesne techniki oraz metody badawcze, diagnostyczne i analityczne stosowane w zakresie żywienia człowieka i dietetyki - w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych

Student potrafi:

- pozyskać potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych oraz innych źródeł, dokonać ich interpretacji oraz opracować ich syntetyczną analizę z poprawną dokumentacją.

- wykorzystać, przeanalizować i zinterpretować wyniki zaawansowanych pomiarów stosowanych w nauce o żywieniu człowieka.

Student jest gotów do:

- śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. - wykazania odpowiedzialności za poufność danych pozyskanych od pacjentów

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%.

Praktyki zawodowe:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-26 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)