Elektyw 5: Alergeny w żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.5ELa.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 5: Alergeny w żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie uczestników z podstawową wiedzą z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy. Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości. Alergeny występujące w żywności, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Metody wykrywania alergenów w żywności. Ćwiczenia laboratoryjne: wykrywanie alergenów pokarmowych metodą immunoblottingu. |
Literatura: |
1. Roitt, Brostoff. Male. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2. Lydyard, Whelan, Fanger. Immunologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN 3.Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb, Jakóbisiak, Lasek. Wydawnictwo Naukowe PWN 4. Schwarz, Carlsson. Alergie pokarmowe. PZWL 5. Jarosz, Dzieniszewski. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% poprawnych odpowiedzi. Zaliczenie ćwiczeń w formie indywidualnego sprawozdania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Mickowska | |
Prowadzący grup: | Barbara Mickowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.