Elektyw 4: Zabezpieczenie trwałości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.4ELb.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 4: Zabezpieczenie trwałości żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie kursu student nabywa wiedzę na temat zasad przechowalnictwa surowców i produktów spożywczych oraz procesów zachodzących podczas ich składowania. Student będzie potrafił dobierać optymalne warunki przechowywania żywności aby zapewnić jej bezpieczeństwo i zachować cechy jakościowe |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Magazyny i komory magazynowe. Warunki klimatyczne i higieniczne. Zagrożenia mikrobiologiczne. Przemiany biologiczne i biochemiczne zachodzące w żywności podczas przechowywania. Czynniki limitujące trwałość żywności. Zabezpieczenie produktów nieutrwalonych pochodzenia roślinnego. Składowanie owoców, warzyw, nasion roślin oleistych i zbóż. Zabezpieczenie produktów nieutrwalonych pochodzenia zwierzęcego. Zabezpieczenie produktów przetworzonych i utrwalonych: mrożonki, konserwy właściwe koncentraty, kiszonki i produkty zbożowe oraz pieczywo. Opakowania żywności. Opakowania innowacyjne i inteligentne. Warunki transportu żywności. Wymagania i uregulowania prawne. Tematyka ćwiczeń: Analiza zmian jakości i wartości odżywczej produktów zbożowych i ich derywatów składowanych w różnych warunkach. Badanie wpływu temperatury i składu atmosfery na cechy jakościowe magazynowanej żywności. Analiza zmian wartości odżywczej i jakościowej produktów pochodzenia zwierzęcego składowanych w różnych warunkach. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Palich P.: Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności. Wyd. Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia 2006. 2. Gaziński B.: Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. Systherm Serwis, Poznań 2003. 3. Farmer N.: Innowacje w opakowaniach żywności i napojów. WN PWN, Warszawa 2020 Uzupełniająca: 1. Małecka M., Samotyja U.: Kształtowanie jakości żywności. Uni. Ekonomiczny w Poznaniu. Poznań 2018. 2. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student zna i rozumie: - procesy fizyczne, chemiczne i biochemiczne zachodzące podczas przechowywania żywności. - identyfikuje zagrożenia biologiczne i mikrobiologiczne do jakich może dochodzić podczas składowania żywności.i jak zapobiegać tym zagrożeniom. -- - zna metody przedłużania trwałości żywności i czynniki wpływające na długość czasu przechowywania produktów spożywczych. Student potrafi i umie: - określić zmiany w wartości odżywczej surowców i gotowych produktów spożywczych - wykonać analizy pozwalające określić zmiany zachodzące w przechowywanych produktach spożywczych - dobrać odpowiednie warunki i czasu przechowywania oraz metodę utrwalenia do rodzaju składowanej żywności. Student gotów jest do świadomej oceny poziomu swojej wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych, - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Ireneusz Maciejaszek, Iwona Tesarowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.