Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw kierunkowy IV: Tradycja i nowoczesność w żywieniu dietetycznym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.4EK4.NM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw kierunkowy IV: Tradycja i nowoczesność w żywieniu dietetycznym
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Dietetyka, 3 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 9.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

WYKŁADY:

Składniki funkcjonalne w produktach tradycyjnych i regionalnych.

Produkty rolnictwa ekologicznego w żywieniu dietetycznym.

Nowe substancje bioaktywne w żywności.

Charakterystyka żywności "superfoods".

Orientalne kuchnie świata jako źródło składników prozdrowotnych.

Systemy jakości oraz certyfikacja żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej.

Metody oceny składników odżywczych i zanieczyszczeń w produktach tradycyjnych i regionalnych.

ĆWICZENIA:

Regionalne warzywa i owoce - wykorzystanie do produkcji posiłków o charakterze prozdrowotnym.

Potencjał kulinarny produktów regionalnych i tradycyjnych.

Zastosowanie "superfoods" w produkcji posiłków.

Fitozwiązki w żywieniu dietetycznym - przygotowanie posiłków.

Produkty rolnictwa ekologicznego - ocena składu i przydatności w żywieniu dietetycznym.

Projektowanie potraw z wykorzystaniem składników bioaktywnych - ćwiczenia projektowe.

Literatura:

PODSTAWOWA:

1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zbiorowa pod redakcją F. Świderskiego. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2018.

2. Akty prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej, dostępne online.

UZUPEŁNIAJĄCA:

1. B. Gulbicka. Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014.

2. M. Jaworska. Ekologiczna żywność, jej produkcja i dystrybucja. Kraków, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 2016.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

EK4_b_W1 - właściwości prozdrowotne składników w żywności o różnym pochodzeniu i ich wpływ na organizm człowieka

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

EK4_b_U1 - zaplanować, przygotować oraz dokonać analizy składu posiłku z udziałem żywności tradycyjnej, regionalnej, ekologicznej i innej

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

EK4_b_K1 - ciągłego dokształcania się, podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- kolokwium zbiorcze (min. 51% poprawnie)- udział w ocenie końcowej modułu 25%.

- sprawozdań - udział w ocenie końcowej modułu 25%

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 56 godzin więcej informacji
Wykład, 24 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Sadowska-Rociek
Prowadzący grup: Barbara Mickowska, Katarzyna Petka-Poniatowska, Radosława Skoczeń-Słupska, Magdalena Surma, Kinga Topolska, Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)