Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw kierunkowy IV: Nowe trendy w żywności funkcjonalnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.4EK3.NM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw kierunkowy IV: Nowe trendy w żywności funkcjonalnej
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Dietetyka, 3 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 9.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Żywność funkcjonalna: definicje, podział i charakterystyka oddziaływania substancji bioaktywnych.

2. Nowe kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej.

3. Potencjał wykorzystania żywności funkcjonalnej w profilaktyce chorób.

4. Produkty funkcjonalne a oczekiwania konsumentów.

5. Żywność funkcjonalna w Polsce i na świecie.

6. Obecne regulacje prawne żywności funkcjonalnej w Unii Europejskiej i w innych krajach.

7. Ocena i kontrola jakości produktów funkcjonalnych.

Tematyka ćwiczeń:

1. Zamienniki tłuszczu i cukru jako przykład dietetycznego pieczywa cukierniczego trwałego.

2. Charakterystyka składu i produkcja żywności bezglutenowej.

3. Projektowanie żywności wysokobłonnikowej, wysokobiałkowej i dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym.

4. Probiotyki - technologia fermentacji mleka i warzyw. Naturalne synbiotyki.

5. Produkty żywności funkcjonalnej z dodatkiem olejów oraz ekstraktów roślinnych.

6. Wykorzystanie produktów funkcjonalnych w dietach wegetariańskich.

Literatura:

Podstawowa:

1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zbiorowa pod redakcją F. Świderskiego.

2. Akty prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej, dostępne online.

Uzupełniająca:

1.Potencjał biologiczny żywności. Praca zbiorowa pod redakcją G. Gajdek i C. Puchalskego. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021.

2. A. Jędrusek-Golińska. Wrażliwość smakowa oraz postawy osób starszych wobec żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności funkcjonalnej. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie rolę składników funkcjonalnych w żywieniu dietetycznym

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi zaplanować i przygotować posiłek dietetyczny z udziałem różnych składników funkcjonalnych

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do ciągłego dokształcania się, podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- kolokwium zbiorcze (min. 51% poprawnie)- udział w ocenie końcowej modułu 25%.

- sprawozdań - udział w ocenie końcowej modułu 25%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 56 godzin więcej informacji
Wykład, 24 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Sadowska-Rociek
Prowadzący grup: Barbara Mickowska, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma, Kinga Topolska, Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)